Statul in picioare, secretul unei vieti mai lungi

1 februarie 2015 | 0 comentarii |

Raportul dintre timpul petrecut in pozitie sezand si cel in care stai in picioare influenteaza riscul de mortalitate prematura, indeosebi din cauze cardiovasculare, demonstreaza un studiu american.

 

stat in picioareStiind ca majoritatea oamenilor stau asezati o mare parte a zilei, cercetatorii americani s-au intrebat daca inlocuirea perioadelor cand stam in pozitia sezand cu unele in care sa fim in picioare au vreun efect asupra riscului de mortalitate prematura.

Circa 17.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 90 de ani, au fost observate incepand din 1981, in cadrul unui studiu efectuat in acest sens. La inceputul studiului si apoi periodic, au fost culese o serie de date, cum ar fi timpul zilnic petrecut in picioare, consumul de alcool si fumatul, practicarea unei activitati fizice. S-a inregistrat si numarul de decese – mortalitatea globala din orice cauza, cea de origine cardiovasculara si cea din cauza cancerului.

 

statul pe scaunRezultatele studiului arata ca rata mortalitatii, in perioada de observatie, a scazut proportional cu cresterea timpului petrecut in picioare, lucru valabil pentru mortalitatea generala si cea din cauze cardiovasculare, dar si pentru cancer. Statul pe scaun mai mult de trei ore pe zi scade speranta de viata cu doi ani. Totodata creste riscul de diabet zaharat si obezitate, cancerul fiind si el inclus.

Persoanele sedentare trebuie sa incerce, pe cat posibil, sa realizeze in picioare unele activitati pe care in mod normal le indeplinesc din pozitia sezand. Birotica propune deja cateva solutii in acest sens, cum ar fi mesele si birourile adaptate. Pe langa o corecta pozitie la sezut, autorii studiului recomanda ca la intervale de 50-60 de minute sa se faca o pauza si sa se ridice in picioare. O scurta deplasare pana la usa biroului sau pana la automatul de cafea elimina in mare parte riscul pierderii celor doi ani de viata.

 

plimbare-varsniciMersul pe jos este, de asemenea, un remediu eficace pentru mentinerea sanatatii si prelungirea vietii. Un studiu din 2006 a pus in evidenta faptul ca persoanele varstnice care au facut plimbari de cel putin un sfert de mila zilnic, au avut sanse crescute sa mai fie in viata peste sase ani.

Si mersul alert are efecte asupra mortalitatii premature, reducand riscurile. Un studiu publicat anul trecut, in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, arata ca persoanele care merg mai repede, indiferent de varsta sau sex, traiesc mai mult si sunt mai putin expuse bolilor cadiovasculare si diabetului. Si apoi, o plimbare in aer curat nu  strica nimanui…

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*