Directorul Institutului Cantacuzino a demisionat, iar angajatii protesteaza din nou

25 februarie 2015 | 0 comentarii |

Acestia sunt nemultuniti de perpetuarea intarzierilor mari la plata salariilor, dar si pentru ca activitatea institutului este in continuare blocata, iar Guvernului nici ca-i pasa.

 

protest cantacuzinoDupa o scurta perioada de liniste aparenta, Institutul Cantacuzino revine in centrul atentiei publice, prin prisma situatiei tensionate existente la nivelul institutiei. La numai o luna de la instalare, noul director a demisionat, iar angajatii protesteaza, din nou, in curtea institutiei.

Dupa precedentul protest al angajatilor institutului, parea ca lucrurile intra, incet-incet, pe fagasul normal, mai ales ca Memorandumul privind reorganizarea unitatii dupa trecerea in subordinea Ministerului Educatiei fusese discutat si semnat de comisia interministeriala, dupa o tergiversare de cateva luni. In plus, se reusise si schimbarea directorului Radu Iordachel, acuzat de angajati pentru neplata la timp a salariilor si blocarea activitatii, in locul lui fiind numit Adrian Onu, care se bucura de un capital de simpatie printre angajati.  Perioada de liniste nu a durat insa mai mult de o luna, la inceputul acestei saptamani tensiunile rabufnind, din nou, pe fondul acelorasi nemultumiri fata de indolenta Guvernului si subfinantarea institutului.

 

Adrian Onu

Adrian Onu

Totul a inceput in urma cu cateva zile, odata cu demisia directorului Adrian Onu, care si-a motivat gestul prin faptul ca autoritatile nu fac nimic pentru a rezolva situatia delicata in care se afla institutul. „Situatia de la Cantacuzino nu depinde numai de Ministerul Educatiei, ci de intreg Guvernul. Daca avem conturile blocate, ce putem face? Nu am avut sustinere ca sa repunem in functiune institutul. Trebuie mai intai sa-l tinem pe linia de plutire si apoi sa vorbim de dezvoltarea lui”, a declarat fostul manager, dupa ce si-a inaintat demisia.

Gestul sau a fost urmat astazi de o noua runda de proteste, cateva zeci de angajati iesind, pentru a cata oara, in curtea institutului, cerand sa le fie platite salariile restante. Monica Balteanu, liderul de sindicat din cadrul institutiei, sustine ca din lichidarea pe luna decembrie, angajatilor nu li s-a platit decat 39 la suta, iar din salariul pe ianuarie nu au vazut niciun leu pana acum. „In pofida memorandumului interministerial, soarta institutului ramane aceeasi. Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, dar nici aceasta schimbare nu ne-a rezolvat problema”, a declarat Monica Balteanu, precizand ca de aceasta data angajatii vor continua protestele pana isi vor primi banii si ca nu se vor mai lasa amagiti de promisiuni.

 

laborator-cantacuzinoInstitutul Cantacuzino si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat expirase standardul de bune practici de fabricatie.

In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate, timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin. Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino dupa ce, in ianuarie, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

In 2013, productia a fost reluata, fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, Agentia Nationala a Medicamentului a anuntat Institutul Cantacuzino, la sfarsitul anului, ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme.

In ciuda promisiunilor repetate ale Guvernului ca va sprijini Institutul, pentru a relua productia de seruri si vaccinuri, se pare ca interese majore ale nu se stie cui blocheaza orice demers in acest sens, iar Romania plateste vaccinurile achizitionate doin import cu preturi si de 20 de ori mai mari decat cele autohtone, iar criza vaccinurilor de orice fel se repeta periodic.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*