Doctorul Florin Sangiu a obținut încă un mandat de președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Buzău

16 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Din Biroul Executiv al organizației profesionale mai fac parte medicii Costel Ghican, Ionuț Boancă, Sergiu Ștefan și Ștefan Pinghel, iar medicul Ion Budișteanu a fost ales în funcția de președinte al Comisiei de Deontologie.  

 

Medicii veterinari buzoieni și-au ales, vineri, 16 septembrie, noua conducere a Puterii profesionale, în cadrul Adunării Generale a filialei locale a Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) din România. La restaurantul Royal Orhideea din municipiul Buzău, într-o atmosferă colegială, medicii veterinari au participat mai întâi la ședința Adunării Generale, în cadrul căreia, conducerea care și-a încheiat mandatul a prezentat bilanțul activității din perioada 2019-2022 și a supus aprobării AG rapoartele de activitate ale Biroului Executiv al Consiliului Județean, al Comisiei de Cenzori și al Comisiei de Deontologie și Litigii.

În calitate de Președinte al CMV Buzău, medicul Florin Sangiu a arătat că în mandatul care s-a încheiat, Biroul Executiv al organizației profesionale a reușit să realizeze o serie de demersuri în sprijinul medicilor veterinari în ciuda perioadei dificile marcată de pandemia de COVID-19 și de epidemia de pestă porcină africană și să-i sprijine să-și desfășoare activitatea în condiții decente, chiar dacă începând cu primăvara anului 2020, ședințele CJMV s-au ținut online, pe platforma zoom, iar pentru a ține colegii la curent cu nouățile în domeniu, au fost trimise acestora, în medie, 20 de e-mailuri/lună, cu informații de interes local (CMVJ Buzău și DSVSA Buzău), și central (CMVRO și ANSVSA).

 

Exprimându-și speranța ca lucrurile, care au revenit în ultimele luni la o oarecare normalitate, să rămână cel puțin așa, dr. Florin Sangiu a precizat că în ciuda dificultăților pandemice, „în calitate de președinte al Comisiei Legislative a CMVRO am participat la ședințe și întruniri la nivelul Ministerului Agriculturii și ANSVSA, în cadrul cărora am susținut implementarea legii 236/2019, a OUG117/2020, legii 291/2020, procedurile de inspecții la animale pentru anii 2021 si 2022, legea porcului etc. Pentru verificarea aleatorie a unităților medicale veterinare înregistrate în Registru Unic al cabinetelor veterinare cu sau fără personalitate juridică, Biroul Executiv al CJ Buzău a desemnat echipa formată din dr. Costel Ghican și dr. Ionuț Boancă”, a explicat dr. Sangiu.

Președintele CMVJ a reamintit că la propunerea dr. Sergiu Ștefan, Biroul Executiv al CJMV Buzău a susținut ca, pe lângă decontarea serviciilor stabilite prin protocol încheiat și asumat de CMVJ cu DSVSA Buzău, prin care medicilor veterinari de liberă practică, care împreună cu medicul veterinar zonal acționează în focarele de boli infecțioase, efectuează dezinfecția suprafețelor contaminate, examinarea clinică a animalelor conform legii, pe lângă decontatarea acestor servicii de către DSVSA Buzău, să li se asigure și substanțele dezinfectante și echipamentele de protecție, iar decizia de ucidere a animalelor să fie luată de medicul veterinar zonal.

 

Dr. Florin Sangiu a subliniat că la solicitarea Biroului Executiv a CJMV Buzau, CMVRO a organizat la Buzău cursuri de formare profesională atât pe platforma zoom cât și față în față, atunci când condițiile pandemice au permis și cursuri destinate patologiei animalelor mari, la care lectori au fost profesori universitari și specialiști de renume în domeniu și a promis că astfel de evenimente științifice vor avea loc și în perioada următoare, pentru că „este nevoie permanentă de ridicarea nivelului știintific al medicului veterinar, în concordanță cu normele europene în domeniu”.

Exprimându-și convingerea că au reușit, împreună, să parcurgă cu bine o etapă dificilă a profesiei, dr. Sangiu a amintit că în această perioadă s-a reușit publicarea, implementarea și finanțarea Legii 291/2020, OUG 117/2020 și Legii 236/2019, iar „ca efect imediat, cabinetele veterinare vor fi mai bine dotate, cu personal specializat și corespunzător efectivelor de animale și cu medici veterinari profesioniști, performanți și care respectă această profesie atât de frumoasă și demnă de respect”.

 

În cadrul evenimentului, medicului veterinar pensionar Alexandru Modrogan i s-a acordat o „Diplomă de Excelență”, prin care Colegiul Județean al Medicilor Veterinari Buzău și-a exprimat recunoștința și aprecierea breslei față de întreaga activitate pe care fostul lor coleg a desfășurat-o „cu dedicare, respect și profesionalism” în slujba sănătății animalelor și oamenilor, precum și pentru „răbdarea și empatia cu care și-a sprijinit întotdeauna colegii mai tineri”.

Vizibil emoționat, dr. Alexandru Modrogan s-a declarat „onorat și plăcut impresionat” că oamenii alături de care a lucrat o viață nu l-au uitat și au găsit de cuviință să-i răsplătească în acest fel activitatea și implicarea în bunul mers al activității sanitar-veterinare din județ.

După o scurtă pauză, Comisia Electorală Locală, formată din medicii Costel Ghican – președinte și Tatiana Popa, Vasilica Pantilimon, Adrian Popa, Constantin Ungureanu și Constantin Stanciu – membri, a preluat desfășurarea lucrărilor evenimentului de alegeri.

 

Înaintea votului a fost prezentat numărul de delegați care vor participa la Congresul Național al CMVRO, iar participanții la Adunarea Generală au propus 6 candidați, dintre care au fost validați 4, în urma votului secret acordat de membrii Filialei Buzău a CMV.

S-au prezentat, de asemenea, cele 20 de candidaturi pentru Consiliului Național al Colegiului Național al Medicilor Veterinari, dintre care s-au ales 14 membri cu drepturi depline și 4 supleanți. Pentru Comisia de Deontologie și Litigii au fost 10 propuneri, din care s-au validat 5 membri titulari și 3 supleanți, iar pentru Comisia de Cenzori au fost 7 propuneri din care  6 (3 supleanți).

Pentru funcția de Președinte al Colegiului Județean al Medicilor Veterinari a fost depusă și validată o singură candidatură, a dr. Florin Sangiu, care a fost susținută de marea majoritate a colegilor din filială.

 

În urma votului liber exprimat de către cei 78 de membri ai Colegiului Județean al Medicilor Veterinari cu drept de vot prezenți la alegeri, noul Consiliu Județean al CMVJ Buzău este format, alături de dr. Florin Sangiu – președinte, dr. Ionuț Boancă și dr. Sergiu Ștefan – vicepreședinți, dr. Costel Ghican – secretar și dr. Ștefan Pinghel – membu în Biroul Executiv, mai fac parte medicii Alina Cotur, Florin Echimescu, Valentin Doană, Adrian Cărbunaru, Constantin Pătrânoiu, Ovidiu Ciobnu, Silviu Hoștinar, Adraian Toader, Costin Boarcăș și Constantin Buzea. Pe lângă aceștia, medicii Cătălina Sterpu, Simona Vizitiu și Adrian Manea s-au poziționat ca supleanți pe lista de membri ai CJ și, la nevoie, îi vor putea înlocui pe membrii cu drepturi depline.

Dr. Florin Sangiu, care a condus Filiala Buzău a Colegiului Medicilor Veterinari și în ultimele două mandate, a fost ales Președinte al organizației profesionale pentru încă trei ani, cu 79 de voturi, iar din această poziție este și delegat la Congresul CMVRO, alături de dr. Ionuț Boancă, dr. Adrian Cărbunaru, dr. Costel Ghican și dr. Adrian Toader, desemnați de colegi să le reprezinte interesele la nivel național.

 

Dr. Ion Budișteanu a fost ales de colegi în funcția de președinte al Comisiei de Deontologie și Litigii, care are rolul de a media eventualele conflicte între medicii veterinari sau între medicii veterinari și beneficiarii serviciilor pe care aceștia le prestează, dar și de a aplica sancțiuni celor care vor încălca deontologia profesională și . Alături de el, din aceeași comisie fac parte dr. Robert Vizitiu, dr. Ștefan Teader, dr. Georgica Comănescu și dr. Doina Gheorghiu ca membri cu drepturi depline și dr. Veronel Dragomanu, dr. Leontina Ibrac și dr. Remus Pleșea ca supleanți.

Pentru Comisia de Cenzori au primit voturile necesare pentru a fi membri titulari, medicii Florin Andrei, Marius Istrate și Laurențiu Bușoi, iar suplenți au fost desemnați în urma voturilor exprimate, medicii Oana Antohi, Gheorghe Roman și Alin Darie.

 

Dr. Florin Sangiu le-amulțumit colegilor pentru „pentru prezență, vot și implicare și le-a promis că va face tot ce-i stă în putință pentru a asigura în continuare o „transparență totală a activității organizației profesionale” și că le va reprezenta interesele, atât la nivel local cât și național, printr-o comunicare permanentă cu autoritățile în domeniu și cu mass-media, dar pentru a putea eficientiza aceste activități le-a cerut colegilor să contribuie la actualizarea adreselor de e-mail a tuturor membrilor organizației locale a CMV și să transmită informațiile solicitate atât de CMV Buzău cât și de CMVRO.

În același timp, președintele organizației profesionale și-a asigurat colegii că va susține modificarea tarifelor serviciilor medicale prestate în funcție de rata inflației anuale (care însă va rămane constantă în cazul în care inflația se va micșora), dar și alte propuneri pe care le va primi din partea acestora, și va promova în continuare organizarea și facilitarea participării lor la cursuri, seminarii, conferințe și congrese de specialitate, înclusiv în Buzău, „pentru ridicarea nivelului știintific al profesioniștilor din domeniul sanitar-veterinar și pentru validarea la nivel european și internațional”.

A subliniat, de asemenea, preocuparea sa și a Biroului Executiv al CMVJ pentru „integrarea noilor colegi, absolvenți ai facultăților de medicină veterinară, îndrumându-i pentru a reuși în această profesie” și le-a solicitat tuturor sprijinul în această direcție.

 

La ședința Adunării Generale cât și la vot a participat și medicul Dănuț Păle, care s-a bucurat de revederea cu colegii pe care i-a reprezentat ca președinte al filialei locale a CMV timp de cinci mandate, ori ca deputat, iar acum îi susține din poziția de vicepreședinte al ANSVSA. „Eu sunt în primul rând medic veterinar și membru al CMV Buzău și, indiferent de funcțiile vremelnice ocupate la un moment dat, rămân medic veterinar și coleg cu cei care au ales această profesie”, a precizat dr. Dănuț Păle, pentru sănătateabuzoiană.ro.

În cadrul întâlnirii, acesta a subliniat că deși există în spațiul public multe discuții referitoare la modificarea și completarea legii Medicului veterinar referitor la apartenența profesioniștilor din structurile publie la organizația profesională, aceștia „nu au cum să nu facă parte din organizația profesională, atâta timp cât au o diplomă în domeniu, iar calificarea și apartenența la această breaslă nu le-o poate lua nimeni. Singura condiție va fi aceea de a nu candida și a nu ocupa funcții de conducere în Colegiul Medicilor Veterinari, câtă vreme ocupă o funcție publică, pentru că s-ar afla în conflict de interese”, a mai spus medicul buzoian.

 

În calitate de vicepreședinte al ANSVSA, dr. Dănuț Păle și-a asigurat colegii că în perioada următoare „se vor renegocia tarifele pe servicii, care nu au mai fost actualizate de ani buni, în timp ce inflația și prețurile în toate celelalte domenii au crescut exponențial” și le-a promis că vor încheia luna decembrie cu banii în conturi.

În același timp i-a rugat să contribuie la ridicarea calității actului medical și să confirme astfel că sunt adevărați profesioniști și își merită acest statut și respectul pe care și-l doresc, pentru că „în contextul în care li s-a asigurat predictibilitate în ceea ce privește activitatea sanitar-veterinară, prin stabilirea condițiilor specifice pentru atribuirea, derularea și încetarea contractelor care au ca obiect activitățile sanitar-veterinare publice realizate de medicii veterinari concesionari de liberă practică, precum și stabilirea condițiilor specifice pentru decontarea acestora și li se asigură cei 10.000 de lei/lună pentru realizării activităților sanitare-veterinare publice, de către medicii veterinari de liberă practică, iar în sistemul public au fost eliminate discrepanțele privind acordarea sporurilor specifice pentru condițiile de muncă, nu mai au nicio scuză pentru a nu-și respecta profesia, așa cum își doresc să le fie respectată și de întreaga societate”, a conchis dr. Păle.

 

GALERIE FOTO

 


Adaugati un comentariu


 

*