Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS. Organizația face apel la dialog
Retragerea SUA din Organizația Mondială a Sănătății, decisă de Donald Trump printr-un decret semnat luni, ar putea duce la o restructurare „semnificativă” a OMS, care ar „pune în pericol” eforturile mondiale în lupta împotriva epidemiilor, susține organizația.
Între primele decizii ale președintelui Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump, după instalarea la Casa Albă, se află și semnarea unui decret de retragere a țării sale din Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Decizia a fost anunțată luni, chiar de Trump, care a afirmat că Statele Unite contribuie cu mult mai mult decât China la bugetul organizației internaționale, ceea ce în opinia sa înseamnă că „ne-a escrocat”. Președintele american acuză OMS că a gestionat greșit pandemia de COVID-19 și alte crize de sănătate internaționale, iar din această cauză SUA a fost nevoită să achite „plăți nedrept de oneroase” către organizație.
În contextul în care SUA a contribuit în 2023 cu 18% la bugetul OMS, Trump le cere agențiilor federale „să suspende transferul viitor al tuturor fondurilor, susținerii și resurselor guvernului Statelor Unite către OMS”, îndemnându-le să identifice parteneri „credibili” și capabili „să-și asume activitățile întreprinse până acum de OMS”.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reacționat la mesajul președintelui SUA și a transmis, marți, că „regretă” ordinul semnat de Donald Trump, dar în același timp și-a exprimat speranța că „Statele Unite își vor revizui poziția și se vor angaja într-un dialog constructiv pentru binele sistemelor de sănătate și al sănătății a milioane de persoane din lumea întreagă”, așa cum a subliniat purtătorul de cuvânt al organizației cu sediul la Geneva, citat de DPA și AFP.
Acesta a menționat că SUA contribuie la finanțarea OMS printr-o cotizație indexată din PIB și prin contribuții voluntare, iar ieșirea din organizație ar duce la o restructurare semnificativă a instituției, care ar pune în pericol eforturile privind sănătatea publică globală, mai ales legate de monitorizarea și lupta împotriva epidemiilor.
Decizia semnată luni, de Donald Trump, implică retragerea Statelor Unite din agenția de sănătate a Organizației Națiunilor Unite într-un interval de 12 luni, precum și suspendarea tuturor contribuțiilor financiare către activitățile acesteia.
Vizată, direct, de afirmațiile președintelui american, China a transmis marți, că va sprijini în continuare OMS. Guo Jia, un purtător de cuvânt al diplomației de la Beijing, a transmis că „rolul OMS trebuie întărit, nu diminuat”, adăugând că țara sa, „așa cum a făcut întotdeauna, va susține OMS în realizarea misiunilor sale”.
Organizația Mondială a Sănătății, cu sediul central la Geneva, a fost înființată în 1948, iar în prezent are 193 de state membre, având reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale. Organizația este responsabilă pentru gestionarea unor probleme de sănătate la nivel mondial, stabilește agenda de cercetare în domeniul sănătății precum și normele și standardele globale, elaborează politici bazate pe dovezi și are un rol important de coordonator în situații de urgență sanitară la nivel global.