Donarea de organe se va putea face si fara acordul familiei

18 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Potrivit unui proiect de Ordin lansat in dezbatere publica, pentru ca acest lucru sa fie legal, persoana decedata trebuie sa-si fi exprimat, in timpul vietii, acordul de a deveni donator si de a fi inscris in Registrul National al Donatorilor de organe, tesuturi si celule, printr-un act notarial.

 

organe transplantMinisterul Sanatatii a lansat in dezbatere publica, incepand cu 16 septembrie, un proiect de Ordin al ministrului Sanatatii, prin care sa fie aprobate modelele de formulare pentru aplicarea prevederilor titlului VI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la donarea de organe, tesuturi si celule. Potrivit referatului inaintat de Agentia Nationala de Transplant (ANT), aprobat deja de ministrul Nicolae Banicioiu, se face mentiunea ca „Prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule”.

In ceea ce priveste donarea in timpul vietii, acelasi document precizeaza prelevarea de organe, tesuturi si celule se poate face numai de la persoane majore, avand capacitatea de exercitiu deplina si numai „dupa obtinerea consimtamantului informat, scris, liber, prealabil si expres al acestora”. Donatorul si primitorul vor semna un inscris autentic, prin care declara ca „donarea se face in scop umanitar, are caracter altruist si nu constituie obiectul unor acte si fapte juridice in scopul obtinerii unui folos material sau de alta natura”.

 

transplant organeIn cazul in care pe teritoriul national nu exista niciun primitor compatibil cu organele, tesuturile si celulele de origine umana disponibile, acestea pot fi alocate in reteaua internationala de transplant, pe baza unei autorizatii emise de Agentia Nationala de Transplant.

In cazul minorilor sau persoanelor lipsite de capacitate de exercitiu, consimtamantul va fi dat de parinti sau de celelalte persoane care au calitatea de ocrotitor legal al acestora, dupa caz.

Presedintele tribunalului in a carui circumscriptie teritoriala se afla sediul centrului unde se efectueaza transplantul sau al tribunalului in a carui circumscriptie teritoriala locuieste donatorul semneaza numai pentru donatorii minori care au cel putin 10 ani.

 

Prelevare de organe

Prelevare de organe

Diagnosticul mortii cerebrale se stabileste pe baza unor criterii foarte stricte, prin care se constata: absenta reflexelor de trunchi cerebral, absenta ventilatiei spontane, confirmata de testul de apnee, traseu electroencefalografic care sa ateste lipsa electrogenezei corticale sau eco Doppler transcranian sau angiografia celor 4 axe vasculare carotidiene sau scintigrafia cerebrala cu technetiu sau angioCT cranian care sa ateste lipsa circulatiei sanguine intracerebrale, se arata in acelasi document.

Potrivit proiectului de act normativ, cele 3 examene care confirma moartea cerebrala se repeta la un interval de cel putin 6 ore pentru adulti. Pentru copii, intervalul este de 48 ore pentru nou-nascutul cu varsta intre 7 zile -2 luni, 24 de ore pentru copilul cu varsta intre 2 luni -2 ani si 12 ore pentru copilul cu varsta intre 2 si 7 ani. Pentru copiii cu varsta peste 7 ani, intervalul este acelasi ca la adulti. La nou-nascutul cu varsta mai mica de 7 zile nu se declara moartea cerebrala.

 

declarare decesInainte de a se proceda la prelevarea de organe, insa,Cauza care a determinat moartea cerebrala trebuie sa fie clar stabilita. Diagnosticul de moarte cerebrala va fi stabilit de doi anestezisti reanimatori diferiti sau de un anestezist reanimator si un neurolog sau neurochirurg”, mai precizeaza proiectul.

Potrivit mentiunii de pe site-ul oficial al MS, postat la Sectiunea Transparenta decizionala, Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro.

Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ, iar pentru consultare, acesta va ramane afisat „de la 16-09-2014 pana la 28-10-2014”.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*