Donație de peste 100.000 de euro pentru Institutul Inimii de la Târgu Mureș

Aparatura primită de unitatea medicală va contribui decisiv la salvarea vieții copiilor cu malformații cardiace congenitale care sunt operați aici.

 

Generozitatea clienților unei librării on-line și implicarea organizației Salvați Copiii vor contribui, alături de eforturile medicilor, la salvarea vieții copiilor cu malformații congenitale care sunt operați la Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş. Unitatea medicală a primit recent o donație constând în aparatură medicală în valoare de 105.000 de euro, sumă provenită din banii pe care clienții librăriei on-line Libris i-au donat în cadrul unui parteneriat pe care librăria îl derulează de patru ani, împreună cu Salvați Copiii. În cadrul acestui parteneriat, clienții librăriei au posibilitatea de a dona în coșul de cumpărături o sumă la alegere, care este direcționată apoi către organizația umanitară, iar fondurile astfel strânse sunt folosite pentru a achiziționarea de aparatură medicală care este donată spitalelor. În cei patru ani de când durează acest parteneriat s-au strâns în total 320.000 de euro, donația făcută către IUBCvT fiind cea de-a noua realizată în cadrul parteneriatului.

Aceasta constă într-un aparat de ventilație și un monitor, ambele de ultimă generație, fondurile necesare achiziției acestora fiind strânse într-un interval de 10 luni, din donații provenite de la 100.000 de clienți ai librăriei on-line.

Inițiatori campaniei spun că au decis să se implice pentru dotarea cu aparatură a institutului de la Târgu Mureș, datorită faptului că aici se efectuează cele mai multe dintre intervențiile dificile pe cord din întreaga țară, precum și majoritatea operațiilor de corectare a malformațiilor cardiace congenitale în cazul copiilor.

 

În condițiile în care în România se nasc anual circa 1.000 de copii cu astfel de malformații, care trebuie operați în primul an de viață, iar 10% dintre ei reprezintă urgențe care trebuie tratate chirurgical în perioada neo-natală, se estimează că în țară sunt efectuate anual doar 450 de astfel de intervenții, dintre care 300 sunt realizate la Târgu Mureș. Astfel, începând cu anul 2005, până în prezent, aici au fost operați  peste 3.600 de copii, dintre care peste 500 de nou-născuţi care reprezentau cazuri de urgență, iar în aceste condiții este vital ca unitatea medicală să fie dotată cu cea mai nouă și performantă aparatură.

„Aparatele de ventilaţie fac parte din categoria echipamentelor esenţiale, care susţin funcţii vitale într-o reanimare. Date fiind vârsta şi patologia pacienţilor din secţie, era nevoie de un aparat de ventilaţie performant care să asigure un tratament cât mai adecvat şi, pe cât posibil, lipsit de efecte secundare sau complicaţii. Prin precizia lui şi prin posibilităţile sale de tratament, acest aparat ne permite să îngrijim optim pacienţi foarte fragili, cum sunt nou-născuţii la care, după intervenţia chirurgicală, trebuie lăsat toracele deschis câteva zile” a declarat dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul institutului.

 

În perioada următoare, Salvați Copiii va face o nouă donație și către secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, unde vor ajunge un aparat de ventilaţie non-invazivă, un ventilator şi un bilirubinometru, în valoare de 44.900 de euro, precum și o masă radiantă, în valoare de 10.500 de euro. „Secţia de anestezie şi terapie intensivă a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş şi cea de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş acţionează complementar în tratarea afecţiunilor cardiace complexe. Astfel, mulţi bebeluşi născuţi la Târgu Mureş sau în alt centru din ţară sunt diagnosticaţi, trataţi şi urmăriţi preoperator în secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, urmând a fi transferaţi pentru operaţie şi terapie postoperatorie la secţia ATI a Institutului. Diagnosticul prenatal, tot mai eficient în ultima vreme, determină tot mai multe mame să decidă să nască la Târgu Mureş, pentru a putea oferi copilului lor îngrijirea optimă, imediat după naştere” se arată într-un comunicat al organizației.

Cele dopă secții au mai beneficiat și anterior de donații în valoare de 154.000 de euro, iar IUBCvT mai ere nevoie de un sistem de radiologie digital, al cărui preţ estimativ este de 175.000 de Euro. „În prezent, radiografiile în terapie intensivă se fac prin metoda clasică, pe film. Un sistem de imagistică digitală ar permite o expunere mult redusă la radiaţii, obţinerea mult mai rapidă – practic, instant – a imaginilor, o calitate mult îmbunătăţită a imaginilor și stocarea pe termen lung, care este foarte importantă, de vreme ce aceşti copii suferă multiple internări şi intervenţii” se mai arată în document.


Adaugati un comentariu


 

*