Dosarul electronic de sanatate, o noua bataie de cap pentru medici si pacienti

6 noiembrie 2016 | 4 comentarii |

In contextul in care se va folosi aceeasi Platforma Informatica pe care cardul de sanatate merge cu mari dificultati, toata lumea se teme ca vor aparea probleme, atat de functionare cat si de securitate a datelor medicale.

 

dosarul electronic de sanatate-CNASPeste o saptamana, romanii ar trebui sa inceapa sa aiba dosare electronice de sanatate (DES). Indiferent daca lucreaza la stat sau la privat, doctorii vor fi obligati sa completeze, in aceste dosare, datele medicale ale pacientilor pe care ii consulta. Regulile de acces la DES si datele medicale care vor fi incluse in acest dosar au fost stabilite prin  Ordinul 1123/849/2016, care intra in vigoare la data de 12 noiembrie 2016.

Purtatorul de cuvant al CNAS, Augustus Costache, spune ca odata cu intrarea in vigoare a ordinului amintit, „devine obligatorie deschiderea de dosare pentru toata populatia. Ideea acestui dosar, indiferent ca pacientul merge in privat sau la stat, este ca ea ii ofera medicului o imagine de ansamblu asupra pacientului. Dosarul functioneaza din 2014, dar era optional pana acum”.

Exista, insa, o problema pe care autoritatile par sa o ignore, dar de care medicii sunt deja ingrijorati, in contextul in care  dosarul electronic va functiona pe acelasi sistem informatic cu cel al cardului de sanatate, care se blocheaza frecvent si paralizeaza intregul sistem sanitar, iar pacientii speriati de-a dreptul, neavand incredere ca problemele lor medicale vor fi securizate si nu vor putea fi accesate de persoane neavizate.

 

cnas - siui-cardDosarul va contine informatii despre pacient, grupa de sange, alergiile pe care le are, bolile pe care le-a suferit de-a lungul timpului. Astfel, in momentul in care un medic va trebui sa consulte un pacient sau sa ii acorde primul ajutor, va sti exact care este situatia medicala a acestuia (sau cel putin asa ar trebui sa fie).

Potrivit ordinului amintit, DES va functiona pe baza cardului de sanatate si orice pacient  asigurat in sistemul sanitar isi poate accesa propriul dosar cu ajutorul portalului DES,dupa autentificare”. Autentificarea va fi posibila numai dupa ce un medic va genera o matrice de securitate si  pacientul  va stabili o parola de acces. Ulterior, autentificarea pacientului in portal se va face fie prin folosirea cardului national de sanatate si a codului PIN asociat, dar si cu ajutorul parolei de acces; fie prin folosirea codului de asigurat de pe cardul de sanatate (CID), fie a codului numeric personal (CNP), a matricei de securitate si a parolei de acces.

Pacientul va capata astfel, odata cu accesarea dosarului, acces la informatiile medicale proprii, va putea sa adauge informatii medicale in modulul „Antecedente declarate de pacient” si sa acorde sau sa retraga dreptul de acces al medicilor la DES.

 

card sanatateReprezentantii CNAS sustin ca dosarul va fi securizat, dar pacientii au mari rezerve in privinta sigurantei datelor lor medicale. Matricea de securitate se prezinta sub forma unui tabel compus din 8 linii si 8 coloane, fiecare pozitie din tabel continand un cod generat in mod aleatoriu de catre sistemul DES. Matricea are o serie unica, generata automat de sistemul DES”, se mentioneaza in ordinul care reglementeaza functionarea acestuia. Pentru a capata matricea, pacientul va trebui sa solicite medicului eliberarea acesteia, in baza cardului si a actului de identitate.

Matricea de securitate se elibereaza pacientului in format imprimat de hartie A4 si se inmaneaza acestuia imediat dupa imprimare. Jumatatea superioara a foii se semneaza de catre pacient si se retine de catre medic, iar jumatatea inferioara care contine tabelul, impreuna cu instructiunile de utilizare a matricei de securitate, se inmaneaza pacientului, se mentioneaza in ordin. Dupa primirea matricei, pacientii vor avea la dispozitie trei zile calendaristice pentru a-si stabili, cu ajutorul portalului DES, parola de acces, apoi vor putea genera alte matrice, direct prin portal.

 

card medici siuiIn prezent, la nivel national exista 6,5 milioane de dosare electronice de sanatate, in contextul in care peste 15 milioane de romani au primit cardul electronic de sanatate. Aceste documente vin, sau ar trebui sa vina, in sprijinul medicilor care astfel vor avea acces la informatii despre grupa de sange, alergiile si bolile pacientilor pe care urmeaza sa-i consulte sau, dupa caz, sa-i opereze. „In teorie, ar trebui sa inlesneasca comunicarea intre doctori, insa si dosarul electronic va functiona tot cu ajutorul sistemului informatic pe care a fost implementat cardul de sanatate. Iar acesta are numeroase hibe…”, arata medicii.

Reprezentantii CNAS sustin ca dosarul electronic va veni in primul rand in sprijinul medicilor de la camera de garda si al anestezistilor, insa si pentru medicul de familie, dosarul electronic va fi de bun augur, permitand o mai buna comunicare intre medici si oferindu-le posibilitatea de a vedea rezultatele unor analize, rezultatele unui RMN sau cum a evoluat starea de sanatate a pacientului. Totodata, dosarul este util si daca bolnavul doreste o a doua opinie, nemaifiind nevoit sa umble cu toate hartiile dupa el.

Medicii de familie se tem si ca vor fi nevoiti sa includa, manual, datele in DES, iar managerii spitalelor, care au fost deja notificati ca dosarul electronic va deveni obligatoriu, spun ca nu s-a facut niciun fel de instructaj cu personalul care gestioneaza sistemul informatic la nivelul spitalelor

Informatizarea sistemului sanitar romanesc a costat 172,55 de milioane de euro, presupunand implementarea si functionarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), Reteta Electronica (SIPE), Cardul Electronic de Sanatate (CEAS) si Dosarul Electronic de Sanatate (DES). 

 


Categorii: Actual

Comentarii (4)

 1. NEAGU MARIANA spune:

  …vom purta cele mai… transparente HAINE! IDEAL ar fi sa nu ne mai imbracam CU… FRUNZE!

 2. Doru Tanase spune:

  …si uite asa oricine se pricepe, poate avea acces la tot ceea ce ne reprezinta ca pacienti… Principiul hipocratic al confidentialitatii,devine istorie…ce va mai insemmna oare acel Cod deontologic… prin care tot ce tine de pacient este doar intre pacient si medic..?

 3. Ionut Susan spune:

  Oare cum va functiona sistemul cand se va introduce si DES-ul? Acelasi sistem care se poticneste zilnic, la 2-3 zile este in coma si isi revine pt. scurt timp dupa resuscitari tot mai grele. Azi avem un camion vechi care abia se taraste si vrem sa ii mai punem si o remorca.

 4. Diana Popovici spune:

  Asta era tot ce lipsea!
  Bomboana de pe coliva!

Adaugati un comentariu


 

*