Două asistente de la Sanatoriul din Mangalia și alte patru persoane implicate, reținute într-un nou dosar de vaccinare la chiuvetă

22 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Acestea au primit mandate de reținere pentru 24 de ore după peste 50 de percheziții efectuate în udețele Constanța și Suceava, de procurorii anticorupție.

 

Procurorii anticorupție au dat de urma unei noi rețele care se ocupa cu vaccinarea fictivă și eliberarea de certificate false de vaccinare, de această dată, cartierul general al grupării fiind Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, unde funcționează și un centru de vaccinare. După cum susțin anchetatorii, rețeaua ar fi luat naștere la finele lunii august, din inițiativa a două asistente din cadrul sanatoriului din Mangalia, care deserveau și centrul de vaccinare de aici, împreună cu o angajată a Spitalului Municipal Mangalia și a altor trei persoane. Ulterior, la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere din rândul rudelor prietenilor și apropiaților „membrilor fondatori”, care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare. Sumele pentru eliberarea unui astfel de document variau între 250 si 400 de euro, iar intermediarii percepeau comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.

Vaccinarea la chiuvetă era făcută fie la fața locului – clienții fiind nevoiți să se deplaseze personal la sanatoriul din Mangalia – fie de la distanță, caz în care clienții stăteau acasă, dar plăteau mai mult.

 

S-a mai stabilit că în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful perceput de intermediari era de 500 de lei, în timp ce pentru cele care nu voiau să facă deplasarea, tariful era de 700 de lei, cu plata în avans.  „Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de angajata spitalului municipal din Mangalia, care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii i-ar fi remis acesteia banii fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar” se arată într-un comunicat al procurorilor DNA.

 

Aceștia apreciază că peste 100 de persoane au beneficiat astfel de certificate false, majoritatea din județele Suceava și Constanța. Ieri au fost efectuate peste 50 de percheziții în cele două județe, inclusiv la cele două unități sanitare din Mangalia, ocazie cu care au fost ridicate sumele de 192.000 de lei și 80.000 de euro. Mai mulți suspecți au fost la audieri, ulterior, fiind emise mandate de reținere pentru cele două asistente, angajata spitalului și alți trei membri ai rețelei. Cele două asistente sunt acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, luare de mită, în formă continuată, acces ilegal într-un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.

Angajata spitalului din Mangalia este cercetată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, trafic de influență, în formă continuată,  dare de mită (două fapte comise în formă continuată), instigare la acces ilegal într-un sistem informatic (două fapte comise în formă continuată), instigare la fals informatic (două fapte comise în formă continuată) și instigare la fals intelectual (două fapte comise în formă continuată). În ceea ce-i privește pe ceilalți trei suspecți reținuți, aceștia sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării.

Lista suspecților nu se oprește aici, în același dosar fiind cercetate penal și alte persoane.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*