CNAS: Dosarul Electronic de Sănătate a redevenit funcțional

22 decembrie 2021 | 0 comentarii |

CNAS anunță că fost constituite peste 13,3 milioane de dosare, la care au contribuit cu informaţii 27.219 medici, cu informații despre istoricul medical al pacienților. 

 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că Dosarul Electronic de Sănătate (DES), care cuprinde istoricul medical al persoanelor pe baza documentelor emise de medici, a redevenit funcţional.

Dosarul Electronic de Sănătate (DES) este un instrument informatic aflat la dispoziţia persoanelor care doresc să deţină un istoric medical bazat pe documentele emise de medici, colectate în aplicaţie. Titularul are controlul absolut asupra accesului la propriul dosar şi poate vedea oricând cine şi de unde a accesat datele sale medicale cuprinse în DES. Din data de 25 noiembrie 2021, noua versiune a Dosarului Electronic de Sănătate a funcţionat în regim de testare, în condiţii de maximă siguranţă a datelor, cu respectarea confidenţialităţii informaţiilor medicale pe care le cuprinde. Începând cu data de 15 decembrie, DES are toate funcţionalităţile testate şi disponibile online”, precizează CNAS, într-un comunicat remis redacției Sănătatea Buzoiană.

 

În același comunicat se menționează că noua versiune a creat posibilitatea ca cei care doresc, să îşi poată anonimiza datele cuprinse în DES, ulterior anonimizării fiind păstrate în sistem doar informaţii statistice, care nu pot fi atribuite unei persoane. „Anonimizarea este ireversibilă, titularul DES nu mai are posibilitatea recuperării datelor medicale înregistrate până la data anonimizării. Înainte de operaţiunea de anonimizare, deţinătorul DES poate însă să salveze informaţiile din dosarul personal de sănătate într-un fişier propriu”, precizează CNAS, care spune însă că a fost creată și procedura de ieșire din anonimizare, prin care o persoană poate decide crearea unui nou DES, în care vor fi colectate datele medicale înregistrate de medici, începând cu data la care s-a decis ieșirea din anonimizare.

Informații complete privind procedurile de anonimizare/ieșire din anonimizare pot fi accesate pe site-ul CNAS, la adresa https://cnas.ro/dosar-electronic-de-sanatate/ .

Până în prezent au fost constituite peste 13,3 milioane de dosare electronice de sănătate, la care au contribuit cu informații 27.219 medici din 12.261 instituții medicale conectate la sistem, potrivit CNAS.

 

Potrivit conducerii CNAS, în afară de titular, DES poate fi accesat de către medici cu acordul pacientului, pentru a cunoaște istoricul medical al acestuia, facilitând astfel diagnosticarea mai rapidă și mai precisă, stabilirea tratamentului și monitorizarea pacientului. Dosarul are în componență o secțiune de date medicale de urgență, care poate fi accesată fără acordul pacientului. Această secțiune cuprinde datele medicale relevante în cazul unei urgențe, documentele înregistrate în ultimele 6 luni, precum și informațiile  pe care proprietarul dosarului le poate completa în secțiunea „antecedente declarate de pacient”.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate va depune toate eforturile pentru a obține, până la finalul acestui an sau anul următor, finanțare europeană pentru extinderea Dosarului Electronic de Sănătate la toate tipurile de servicii medicale, astfel încât acest instrument să oglindească cât mai fidel starea de sănătate a persoanei care decide să constituie propriul dosar. Implementarea acestui proiect va reprezenta o revoluție în sectorul sanitar românesc, pentru că va scurta mult timpii de anamneză și de reluare a istoricului pacientului, crescând calitatea actului medical și a diagnosticului, a declarat conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

 

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*