Doua noi scandaluri de coruptie zguduie sistemul public de Sanatate

12 decembrie 2016 | 0 comentarii |

La sfarsitul saptamanii trecute, fostul manager de la spitalul Malaxa a ajuns in arest, iar cunoscutul chirurg ortoped Gheorghe Burnei a fost consemnat in arest la domiciliu.

 

Florin Secureanu la iesirea din sediul DNA

Florin Secureanu la iesirea din sediul DNA

Sfarsitul de saptamana a fost unul foarte agitat, atat prin prisma alegerilor parlamentare care au avut loc ieri, cat si a doua cazuri de coruptie in sistemul medical, avand ca protagonisti doua personaje foarte cunoscute.

Primul caz se refera la fostul manager al spitalului Malaxa, medicul Florin Secureanu, care disparuse subit dupa ce in spatiul public au aparut mai multe dezvaluiri despre ilegalitatile comise de acesta de-a lungul mai multor ani. Dupa mai bine de o saptamana in care acesta nu a putut fi contactat in niciun fel, Florin Secureanu si-a facut aparitia, iar la scurt timp a fost adus la audieri, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Aici i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, iar dupa mai multe ore de audieri a fost retinut, ulterior instanta pronuntandu-se in favoarea arestarii sale preventive pentru 29 de zile.

Procurorii anticoruptie spun ca in perioada 2009-2016, acesta a pus in aplicare o schema prin care sustragea aproape zilnic diferite sume de bani din casieria spitalului pe care il manageria si le folosea in scop personal. Acesta tinea o contabilitate dubla, fiind astfel intocmite 1.075 de facturi fictive pentru a justifica o suma delapidata care se ridica la 1.944.594 de lei.

 

Dr. Florin Adrian SecureanuFostul manager le cerea chiar angajatilor din subordine sa intocmeasca aceste documente flase cu care sa justifice banii sustrasi, folosind ca paravan doua societati comerciale, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT si prestatori de servicii de reparatii si mentenanta calculatoare pentru spital.

Florin Secureanu mai este acuzat ca, in perioada 2011-2016, a pretins unei societati comerciale, care avea atribuite contracte de achizitie directa cu spitalul, sa-i plateasca o serie de deplasari pe care el si apropiati de-ai sai le faceau in strainatate si in tara. Astfel, societatea respectiva a platit unei agentii de turism peste 800.000 de lei pentru 470 de escapade turistice ale managerului si ale apropiatilor sai. Serviciile turistice de care a beneficiat Secureanu si prietenii sai au constat in achizitionarea de bilete de avion, cazare, onchirieri auto, mic dejun etc. Destinatiile erau atat in Romania cat si in Europa, Asia si America, sustin procurorii.

 

Dr. Gheorghe Burnei

Dr. Gheorghe Burnei

In paralel cu cazul fostului managel de la Malaxa, anchetatorii au continuat cercetarile si in cazul cunoscutului chirurg ortoped Gheorghe Burnei, de la spitalul Marie Curie. Impotriva acestuia fusesera facute mai multe sesizari privind fapte de coruptie, iar zilele trecute, anchetatorii au trecut la o noua etapa in faza de cercetare.

In cursul zilei de sambata, au fost efectuate mai multe perchezitii la cateva imobile pe care medicul le detine, precum si in biroul acestuia de la spitalul Marie Curie, acolo unde medicul detine functia de sef al Sectiei de Ortopedie.

Impotriva cunoscutului medic au fost formulate 17 plangeri, de catre parintii unor copii pe care acesta i-a operat, care au reclamat faptul de Gheorghe Burnei le-a solicitat diferite sume de bani pentru a efectua interventiile. Primul denunt a fost facut la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, iar faptele de coruptie pentru care este cercetat medicul s-au petrecut in lunile octombrie si noiembrie.

 

burnei-gheorghe-doctorImpotriva medicului au aparut in spatiul public si unele acuzatii privind anumite operatii experimentale efectuate de acesta, anchetatorii anuntand ca fac cercetari pentru a clarifica si acest aspect.

Desi a sustinut ca nu a solicitat niciodata bani pentru operatii, impotriva medicului Gheorghe Burnei a fost luata masura arestului la domiciliu, fapt ce denota ca anchetatorii au prezentat dovezi plauzibile care i-au convins pe judecatori sa dea acest verdict.

In legatura cu presupusele operatii experimentale neautorizate, efectuate de medicul ortoped, ministrul Sanatatii a adresat o solicitare Colegiului Medicilor, pentru a afla daca au existat plangeri in acest sens, impotriva acestuia. „Din discutia telefonica pe care am avut-o cu domnul doctor Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor, institutia care oficial este cea indreptatita sa evalueze si, prin asta, sa previna astfel de cazuri, se pare ca nu a existat nicio astfel de sesizare catre Colegiu. Avem asadar doua posibilitati: fie domnul profesor doctor Burnei are doar o problema de coruptie, pe care, desigur, trebuie sa o lamureasca, fie avem o problema grava de sistem, de functionare si de incredere in cateva institutii cheie”, a declarat referitor la acest caz, ministrul Vlad Voiculescu.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*