Dr. Adina Bratie: Consilierea şi îngrijirea femeii gravide

17 mai 2022 | 0 comentarii |

Sarcina şi naşterea unui copil sunt evenimente semnificative în viaţa unei femei şi a familiei sale, aducându-le împlinirea de care au nevoie.

 

Dr Adina Bratie

Aflăm adesea de la cunoscuți, de la televizor sau din știrile citite în diferite publicații ori pe rețelele de scializare că România are una dintre cele mai mici speranțe de viață la naștere din Uniunea Europeană.

Suntem fruntași la nașterile premature și la mortalitatea infantilă, avem cel mai mare număr de mame care nasc fără a fi efectuat vreun control medical, vreo analiză sau vreo investigație, deși aveau dreptul la toate acestea gratuit.

Când auzim că s-a născut un copil cu probleme de sănătate care puteau fi prevenite, cel mai des dăm vina pe medici, pe asistentele medicale sau pe moașe, pe condițiile din spitale (și uneori este adevărat), dar foarte rar conștientizăm că adevărata cauză aparține chiar mămicii.

Pentru că educația medicală și prevenția sunt esențiale, stăm de vorbă cu medicul Adina Bratie, medic specialist Obstetrică-ginecologie, Clinica Angisan Buzău, care a acceptat să ofere răspunsuri la principalele întrebări care frământă o femeie înainte de a rămâne însărcinată, în timpul sarcinii și după naștere.

 

Reporter SB: Ce trebuie să știe orice femeie care vrea să devină mamă?

Dr. Adina Bratie: Pentru orice femeie, graviditatea este o stare cu totul specială, o perioadă în care au loc modificări profunde, atât la nivel fizic cât şi psihologic. Venirea pe lume a unui copil poate suscita însă emoţii puternice, mai ales în zilele noastre, când stressul, poluarea și mulți alți factori pot influența sănătatea viitoarei mame. O sarcină antrenează toate resursele fizice, psihice și emoționale și mobilizează femeia pe toate planurile, astfel că este necesar sa fie pe deplin pregătită pentru venirea bebelușului.

De aceea, maternitatea are nevoie de susținere, de încredere, de certitudini care să ajute viitoarea mămică să se bucure de această perioadă unică din viața ei și treacă cu bine peste toate etapele gravidității.

Consider că un program prenatal complet cuprinde atât îngrijirea medicală, cât şi un suport psihologic adecvat, începute înainte de concepţie şi care se extinde până în perioada postpartum (după naștere).

 

R. SB: Când trebuie să înceapă îngrijrea femeii gravide?

Dr. A. B.: Orice femeie care vrea să aibă un copil își dorește o sarcină ușoară, o naștere fără probeme și un copil sănătos. Pentru ca toate acestea să se întâmple este însă nevoie ca evaluarea, îngrijirea și consilierea viitoarei mame să înceapă încă din perioada preconcepţională.

O îngrijire preconcepţională adecvată ajută la reducerea riscurilor, promoveaza un stil de viată sănătos şi îmbunătăţeşte aşteptările cu privire la sarcină, fiind benefică atât pentru mamă cât și pentru copil, pe durata sarcinii și după naștere.

O evluare clinică, un set de analize, consilierea și supravegherea medicală ajută la verificarea factorilor de risc din timpul sarcinii și oferă, la nevoie, posibilitatea rezolvării unor probleme medicale, înainte ca femeia să rămână însăcinată. O va ajuta să fie o persoană sănătoasă fizic și puternică emoțional.

 

R. SB: Ce cuprinde o evaluare preconcepţională?

Dr. A.B.: Evaluarea preconcepţională include o revizuire aprofundată a ambilor parteneri despre istoricul medical, familial, socio-economic etc. Este foarte important să se discute cu medicul despre dietă, despre eventuale tratamente și chiar vitamine administrate, despre eventuale riscuri la locul de muncă (expunerea la plumb, la anumiți solvenți toxici, la radiații ori la fecale de pisica sau alte animale), despre orice problemă de sănătate ereditară cunoscută, despre istoricul chirurgical, boli transmisibile, infecții sau alte probleme care dacă nu sunt rezolvate anterior sarcinii, pot cauza probleme.

Efectul anumitor obiceiuri, cum ar fi consumul de alcool, fumatul sau consumul de droguri vor fi discutate, iar împreună cu partenerul de viață este necesar să se renunțe la aceste obiceiuri, pentru o sarcină sănătoasă. 

De asemenea, este important ca viitoarea mamă să aibă o greutate cât mai apropiată de ideal, înainte de a fi gravidă și să facă sport și mișcare atât înainte cât și în timpul sarcinii, dacă medicul nu consideră altfel.

 

R. SB: Care este eficacitatea îngrijirii prenatale?

Dr. A. B.: Statistic s-a demonstrat că, în cazul gravidelor care au beneficiat de consultaţii prenatale a fost redus semnificativ riscul de deces matern, de naştere prematură, deces fetal şi neonatal.

Îngrijirea prenatală începe imediat ce există probabilitatea unei sarcini.  Obiectivele majore sunt: determinarea stării de sănătate a mamei, a fătului, estimarea vârstei gestaţionale, iniţierea unui plan de îngrijire ulterioară, după care ne asigurăm că  femeia este corect informată despre aportul de vitamine, stilul de viaţă, screening antenatal.

Medicina a evoluat, aşa că avem posibilitatea să urmărim o sarcină cu mijloace clinice şi paraclinice, putând  astfel diagnostica prenatal anumite anomalii, sindroame genetice (cum ar fi, de exemplu, sindromul Down) și orice alte riscuri pentru viitoarea mamă și pentru copilul care se va naște.

 

R. SB: Există un regim nutriţional ideal pentru femeia gravidă?

Dr. A. B.: Femeia gravidă nu are restricţii alimentare, dar este de dorit, pe cât posibil, să aibă o alimentaţie sănătoasă, din care să nu lipsească fructele și legumele, să se hidrateze bine și, desigur, să nu facă excese alimentare care să ducă la creşteri în greutate de peste 15 kg.

Este bine de știut că prea multe sau prea puține kilograme acumulate în sarcină pot afecta dezvoltarea fătului și pot produce disconfortul mamei. Este foarte  important ca viitoarea mamă să țină cont de recomandările medicului de specialitate și să-și monitorizeze foarte atent greutatea în sarcina, pentru a se putea păstra sanatoasa atât pe ea, cât și pe viitorul bebeluș.

Pentru ca acest lucru să se realizeze, femeile gravide sunt încurajate să se angajeze, fără ca sarcina să fie influenţată negativ, şi în activitaţi fizice în aer liber, minimum 30 de minute pe zi.

 

R. SB: O concluzie pentru cititoarele noastre…

Dr. A. B.: Urmând aceşti paşi, orice viitoare mamă poate avea încredere că se va bucura de o sarcină uşoară, normală, în care îşi va cunoaşte mai bine corpul şi va putea intra într-o nouă etapă, atât de frumoasă a vieţii sale, aceea de a aduce pe lume un copil, fără probleme.

Aşadar, perioada de gravidiate este unică, frumoasă, cu multe responsabilităţi şi trăiri intense, deoarece în pântecele femeii se mai află o viaţă care cere atenţie şi multă grijă maternă. Nu trebuie ignorat însă faptul că femeia gravidă are nevoie şi de suport medical…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*