Dragobete pupă fetele și împletește povești de dragoste cu șnur de mărțișor

23 februarie 2024 | 0 comentarii |

Buzoienii sunt invitați să celebreze iubirea și să se bucure de tradițiile care marchează venirea primăverii în cadrul unor evenimente organizate de Consiliul Județean Buzău, prin instituțiile de cultură subordonate.

 

Foto arhiva SB

Dragobete și Mărțișor, două dintre cele mai semnificative tradiții românești, sunt aduse în atenția buzoienilor printr-o serie de manifestări ce aduc în prim plan importanța celebrării iubirii și a noilor începuturi, în cultura noastră tradițională. Se spune că Dragobete dă de veste românilor că, la sfârșit de februarie, încep zilele magice ale Primăverii, iar iubirea și revenirea naturii la viață se cer sărbătorite. Se crede că, pe 24 februarie, acest Zeu al Iubirii deschide porțile primăverii și le lasă larg deschise până la sfârșitul lunii martie, astfel încât românii să primească în suflet bucuria renașterii naturii și dragostea care să le țină inima fierbinte și sângele în mișcare, tot anul.

„Ca în fiecare an, vom sărbători românește atât iubirea, cât și venirea primăverii. Împreună cu instituțiile de cultură ce se află în subordinea Consiliului Județean Buzău, am pregătit evenimente ce se adreseasă tuturor buzoienilor și prin care ne dorim să aducem în atenția lor obiceiuri străvechi legate de Dragobete și de Mărțișor. Ne dorim să arătăm că iubirea, dincolo de forma de exprimare, a fost celebrată întotdeauna de poporul român, dar și că avem tradiții, precum Mărțișorul, ce a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO”, este invitația lansată buzoienilor de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Dragostea într-o batistă

 

Ediția a IX-a a evenimentului  Dragobete vs. Sfântul Valentin, organizată de Muzeul Județean Buzău, va marca Dragobetele – Sărbătoarea dragostei la români, printr-un ansamblu de activități culturale ce vor avea loc pe 24 februarie 2024, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din municipiul Buzău, strada Războieni, numărul 8.

În cadrul acestor activități va fi vernisată expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei, care conține batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și din colecția personală a Rodicăi Petre și poate fi vizitată până pe 28 aprilie 2024, de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului (nașterea, nunta, înmormântarea), însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste”, detaliază organizatorii.

 

Experiențe inedite

 

În cadrul evenimentului, conf. univ. dr. Ion Ghelețchi, prorector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Republica Moldova, va vorbi despre „Sărbătoarea Dragobetelui în spațiul Pruto-Nistrean”, iar buzoiencele Elena Moroianu Lopătari, împreună cu Rica Leu și fiica sa Viorica Copăcel, din Mânzălești, păstrătoare ale vechilor tradiții din localitățile de unde provin, vor exemplifica modul de realizare a batistelor tradiționale și vor depăna amintiri din vremurile când batistele cusute încă mai erau utilizate în lumea rurală buzoiană.

În încheierea evenimentului, va rula filmul „Dochia și Dragobete Cap de Primăvară”, pus la dispoziție, cu generozitate, de Muzeul Național ASTRA.

Pentru o experiență muzeală completă, în cadrul expoziției temporare va exista un colțișor în care vizitatorii care doresc să poposească mai mult la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” vor putea să-și coasă propria batistă tradițională. Toate materialele sunt puse la dispoziția vizitatorilor, gratuit”, transmit reprezentanții Muzeului Județean Buzău.

 

Povești de dragoste din satul buzoian

 

Se spune că, de Dragobete, sărbătoarea dragostei în care românii celebrează bucuria întâlnirii dintre tineri, fetele de măritat se sculau în zori și mergeau să culeagă roua de pe fragi, cu care îşi spălau chipul, ca să fie frumoase și drăgăstoase tot anul. Apoi, feciorii și fetele mergeau la horă, se îndrăgosteau, se sărutau și mulți „se însurăţeau”.

Pentru a readuce în acualitate Povești de dragoste din satul buzoian, la Galeriile de Artă Buzău este organizată o expoziție tematică de Dragobete, în colaborare cu Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău. Aici, vizitatorii sunt invitați la o călătorie în timp și pot urmări principalele etape ale unei nunți specifice zonei Buzăului, putând admira elemente tradiționale specifice, folosite la nunțile din comunele Bisoca, Brădeanu, Cernătești, Mânzălești, Merei, Smeeni și Tisău.

Brazii de nuntă frumos ornamentați, pe care locuitorii din Bisoca încă îi mai confecționează la nunți, sunt aduși laolaltă cu o colecție de batiste de nuntă din Colecția Muzeală „Adela Petre” (Brădeanu), oglinda de mireasă, fața de masă „de ținere”, plosca pentru țuică a vorniceilor, dar și fotografii vechi cu nuntași de la Tisău și Smeeni. Lada de zestre de la Cernătești, împreună cu o copie a unei foi de „dotă” din 1956, sunt aduse în atenția publicului vizitator.

 

Dragostea în scrisori și legende

 

Poveștile din satul buzoian merg mai departe, prin prezentarea unor scrisori de dragoste de pe front, o înduioșătoare corespondență din timpul celui de-al doilea război mondial, între Leonte Călin și soția sa Joița (Genica), locuitori ai satului Tisău. Pentru a parcurge întreaga colecție originală de scrisori, vizitatorii sunt invitați să viziteze Centrul Cultural de la Valea Sălciilor (Tisău).

În scopul promovării unor obiective turistice din județul Buzău ce vorbesc despre frumoase povești de dragoste (Crucea Fetii de pe Penteleu, Dealul Istrița, Crucea Manafului), au fost selectate, cu sprijinul specialiștilor Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, 4 povești: 2 balade închinate haiducilor Gheorghelaș și Năchită și iubitelor lor ce și-au sacrificat viața în haiducie alături de ei, legenda dealului Istrița, cu frumoasa poveste de dragoste dintre fata împăratului Carpat și Făt-Frumos, precum și povestea de dragoste dintre turcul Manaf ce a devenit creștin din dragoste pentru Maria, fata preotului din Greceanca (Breaza).

Inspirați de aceste povești de dragoste, elevii de la Liceul Tehnic Buzău – Școală Asociată UNESCO au realizat o serie de picturi ce pot fi admirate în cadrul expoziției, ce va fi vernisată pe 27 februarie, la 11:00. Accesul la expoziție este liber.

 

La Teatru de Dragobete

 

În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei și al iubirii și i se mai spunea și Cap de primăvară, Sântion de primăvară, Ioan Dragobete, Năvalnicul ori Logodna, pentru că în această zi se crede că păsările „se logodesc”, își fac cuiburi și se pregătesc de împerechere, iar primii ghiocei înfloresc.

Sâmbătă, 24 februarie, Consiliul Județean Buzău, împreună cu Teatrul George Ciprian invită buzoienii să sărbătoreascăLa Teatru de Dragobete”, un eveniment special, în cadrul căruia, începând cu ora 18:00, va avea loc un concert extraordinar de jazz modern cu influențe clasice – JAZZIN’ LOVE – susținut de Adrian Nour & Band. Adrian Nour este actor, muzician și dansator de step, iar cariera sa profesională cuprinde numeroase roluri în teatru și film, colaborări cu instituții importante în spectacole de teatru și de pantomimă, de dans contemporan sau musical. Susține numeroase concerte alături de Trio Zamfirescu și împreună cu trupa sa de jazz.

Sărbătoarea aduce o serie de surprize pentru îndrăgostiți, care vor avea ocazia de a imortaliza momentele zilei la „Poarta lui Dragobete”, special amenajată în foaier pentru acest eveniment. În plus, cei născuți sau căsătoriți în data de 24 februarie vor primi, din partea Consiliului Județean Buzău, torturi aniversare și aranjamente florale și vor avea acces gratuit la Concertul extraordinat de jazz cu Adrian Nour & Band.

 

Tradiții impletite

 

Tradițiile și folclorul buzoian vor fi expuse către tânăra generație la Galeriile de artă Buzău pe parcursul a două săptămâni, în cadrul unor întâlniri ale specialiștilor din domeniu cu clase de elevi de la școlile asociate UNESCO din Buzău: Colegiul Economic „Regele Mihai I”, Liceul Tehnic Buzău, Școala Gimnazială Odăile.

Tot cu această ocazie este celebrat și Mărțișorul, a cărui tradiție a fost inclusă în 2017 în patrimoniul mondial UNESCO. Astfel, cele trei școli din județul Buzău asociate UNESCO vor realiza împreună, din 16 kg de fire de lână, un șnur împletit în două, în culorile alb și roșu, specifice Mărțișorului, din firele de lână puse la dispoziție de Industria Filati din Buzău.

Acest șnur va fi dăruit buzoienilor, de către elevii școlilor UNESCO, ca Mărțișor tradițional, în cadrul unor evenimente de tip flash mob, pe 1 martie 2024, desfășurat în incinta școlilor participante.

Tot aici va avea loc și Târgul caritabil „Mărțișorul speranței”, organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, în perioada 27 februarie – 8 martie. „Elevii, împreună cu profesorii și părinții, au lucrat cu drag și pasiune pentru a crea mărțișoare și obiecte decorative, pe care le-au împodobit cu iubire și speranță”, transmit organizatorii. Banii obținuți din vânzarea mărțișoarelor vor fi donați pentru susținerea copiilor Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău, în călătoria lor către cunoaștere și dezvoltare și asigurarea experienței de învățare, mai spun organizatorii.

De asemenea, Consiliul Județean Buzău organizează, în perioada 17 februarie – 8 martie, în Parcul Centrului Muzeal I.C. Brătianu, un Târg de mărțișor, de unde pot fi achiziționate mărțișoare handmade ale meșterilor populari și artiștilor plastici buzoieni, între orele 10.00-19.00.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*