Peste 6.000 de tone de ajutoare donate de români pentru Ucraina, prin Crucea Roșie Română
În cei doi ani de când Ucraina este în război, 1.313.520 de ucraineni au fost sprijiniți de Crucea Roșie Română cu alimente, produse de igienă, servicii de sănătate și suport psihosocial sau programe de integrare socială.
„La doi ani de la escaladarea conflictului armat internațional dintre Rusia și Ucraina, costul uman este de necuantificat. Într-un peisaj devastator marcat de pierderi umane și distrugeri masive, milioane de ucraineni continuă să sufere, privați de siguranță, adăpost și mijloace de subzistență. Nu numai că mulți i-au pierdut pe cei dragi, casele și economiile, dar milioane de ucraineni se zbat în fața unor datorii tot mai mari. 6,3 milioane de persoane au fugit din Ucraina și trăiesc acum în alte părți ale lumii. Alte 3,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei”, atenționează Crucea Roșie Română (CRR), într-un comunicat.
Un sondaj comandat recent de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) a constatat că peste 50% dintre persoanele din Ucraina și cele care trăiesc în alte părți ale Europei nu au acces la asistență medicală, adăpost și ocuparea unui loc de muncă, iar „aceste nevoi îi obligă să își asume datorii sau să accepte locuri de muncă prost plătite, marginalizate sau periculoase. Pe lângă aceastea, taxele pentru sănătatea mintală și psihosocială sunt din ce în ce mai mari”, subliniază CRR.
Românii s-au implicat și au oferit ajutor
În România, în cei doi ani de la intensificarea conflictului din Ucraina, mai mult de 3,2 milioane de persoane au trecut granița și peste 150.000 au cerut protecție temporară în țara noastră.
„Crucea Roșie Română a fost una dintre primele organizații care s-au mobilizat rapid pentru a oferi ajutor umanitar de urgență. Timp de doi ani, Crucea Roșie Română a sprjinit 1.313.520 de cetățeni ucraineni cu alimente, produse de igienă, servicii de sănătate și suport psihosocial, programe de integrare socială, acoperind o gamă diversificată de necesități”, precizează organizația.
De asemenea, prin generozitatea poporului român, Crucea Roșie Română a trimis în Ucraina, 614 camioane încărcate cu peste 6.300 de tone de materiale de primă necesitate, aducând un răspuns rapid și eficient în fața nevoilor urgente ale comunităților afectate.
Programe de suport și promovare a integrării sociale pentru refugiații ucraineni
În vederea construirii unei baze solide pentru independența și conectarea acestor cetățeni cu comunitățile locale, Crucea Roșie Română a implementat inițiative precum magazinele sociale, centrele multiculturale, bucătăriile mobile, cursurile de limba română și engleză, precum și activitățile de orientare profesională și a fost, „timp de doi ani, alături de cetățenii ucraineni, fizic, material și emoțional și o vom face oricând va fi nevoie. Nu le putem aduce înapoi ce au pierdut, însă le putem aduce speranță, alinare și un strop de mai bine. În fața acestei realități copleșitoare, este vital să continuăm să fim solidari și să oferim sprijinul necesar celor care au fost afectați de acest conflict devastator. Umanitatea nu cunoaște granițe, iar angajamentul nostru față de principiile umanitare trebuie să fie de neclintit. Este nevoie de eforturi comune pentru a aduce speranță și ajutor acolo unde este cel mai mare nevoie”, a afirmat Camelia Șucu, președintele CRR.
Activitatea umanitară a Crucii Roșii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean a fost susținută, pe parcursul celor 24 de luni, de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și de Comitetul Internațional de Cruce Roșie (ICRC), precum și de alte Societăți Naționale de Cruce Roșie.
Doi ani de susținere umanitară
„Programul de asistență financiară directă pentru refugiații ucraineni din România este unul dintre programele de succes implementate impreună cu IFRC prin care am sprjinit 100.972 de ucraineni cu peste 26,7 milioane de euro. Asistența financiară a fost un colac de salvare pentru cetățenii ucraineni, care i-a împiedicat să se îndatoreze și mai mult și i-a ajutat cu chiria, asistența medicală și educația. 80% dintre persoanele pe care le ajutăm au declarat că asistența în numerar pe care le-am oferit-o acoperă integral sau parțial cele mai elementare nevoi ale familiilor lor. De asemenea, proiectele noastre precum magazinele sociale, centrele multiculturale și centrele de sănătate au beneficiat de expertiza și suportul financiar al IFRC, al Crucii Roșii Franceze, dar și al partenerilor și donatorilor români”, transmite CRR.
Ajutorul umanitar pentru ucraineni, în cifre
• 1.313.520 de cetățeni ucraineni asistați de Crucea Roșie Română în perioada 2022 – 2024;
• Sprijin cu materiale de primă necesitate în valoare de 2.736.937 euro, oferit centrelor de cazare sau în punctele de tranzit pentru 50.530 de persoane;
• Peste 250.000 de persoane au beneficiat de informare și asistență umanitară în toate punctele de frontieră, aeroporturi și gări din România;
• Asistare umanitară directă și servicii de integrare socială pentru 116.152 persoane, dintre care aproximativ 40% copii;
• Servicii de sănătate și îngrijir pentru 19.850 beneficiari în toate județele unde au fost înregistrați cetățeni ucraineni;
• Restabilirea legăturilor de familie: 20.032 beneficiari;
• Asistență oferită prin Call Center, în limba română, engleză, rusă și ucraineană – 64.334 apeluri înregistrate;
• Asistență financiară directă: 26,7 milioane de euro fonduri distribuite către 100.972 cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul României;
• Transporturi umanitare periodice în Ucraina, cu 614 camioane și 6.358 de tone de produse de strictă necesitate, beneficiind 691.650 de persoane.
Impactul global
Rețeaua de Societăți de Cruce Roșie și Semilună Roșie a IFRC a permis un răspuns cu adevărat global, asigurând că 18 milioane de persoane primesc sprijin în 58 de țări.
• Aproximativ 18 milioane de persoane au primit asistență de urgență, cum ar fi pături, articole de igienă, alimente și apă, precum și servicii esențiale.
• Aproximativ 2 milioane de persoane sunt găzduite de familii din țările gazdă cu sprijinul Mișcării.
• Mai mult de 1,8 milioane de persoane au primit sprijin în materie de sănătate și îngrijire din partea echipelor noastre.
• 1,1 milioane de persoane au fost sprjinite cu asistență financiară, astfel încât acestea să poată acoperi ceea ce au nevoie cel mai mult.
• Aproximativ 1,2 milioane de persoane au beneficiat de sprijin pentru sănătate mintală și asistență psihosocială.
• 900.000 de tone de bunuri distribuite la nivel internațional și 65.000 de tone pe plan intern, pentru a ajuta persoanele care au nevoie.
• Aproximativ 130.000 de voluntari se află în comunitățile pe care le deservește în întreaga regiune pentru a ajuta persoanele care au nevoie.