Medicul român Daniela Filipescu are șanse mari să devină preşedinta Societăţii Mondiale de Anestezie

24 februarie 2024 | 0 comentarii |

Vestea a fost dată vineri, la Sibiu, de prof. dr. Şerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă, care a afirmat că prof. dr. Daniela Filipescu are şanse foarte mari să devină preşedinta Societăţii Mondiale de Anestezie, în primăvara acestui an.

 

Peste 500 de medici ATI și din specialități conexe, din toată ţara, au participat, la Sibiu, în perioada 22-24 februarie, la Conferinţa „Monitorizarea pacientului critic”, organizată de o echipă coordonată de conf. dr. Mihai Sava, medic secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Prezent la eveniment, prof. dr.  Șerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), a apreciat amploarea evenimentului și i-a invitat pe participanți la cel de-al 50-lea Congres al al Societăţii Române de Anestezie – Terapie Intensivă, care va avea loc la Sinaia, pe 15 mai.

„Veți beneficia de conferinţe susţinute de peste o sută de invitaţi străini, bineînţeles şi conferenţiari români şi multe workshopuri care vă vor interesa. Sper ca la Sinaia să vi-l prezentăm sau să v-o prezentăm pe viitorul preşedinte al Societăţii Mondiale de Anestezie şi nu vă ascund faptul că, anul acesta, doamna profesor Daniela Filipescu are 99,9% şanse să devină preşedinta Societăţii Mondiale de Anestezie”, a afirmat dr. Şerban Bubenek.

 

Medicul Daniela Carmen Filipescu este medic primar Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), profesor universitar în cadrul Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) București, Disciplina ATI I – Insitutul Clinic Fundeni/ Insitutul Clinic „Prof. Dr. C. C. Iliescu”/ Spitalul Universitar de Urgență București/ Insitutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, Departamentul 14 – Ortopedie, ATI.

Este șef secție Anestezie Terapie Intensivă II la Insitutul Clinic de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, iar în perioada 2011 – 2019 a fost director medical al aceluiași spital.

Prof. dr. Daniela Filipescu are peste 100 de lucrări științifice publicate în reviste de specialitate de anvergură internațională și este citată de aproape 9.000 de ori în alte lcrări de specialitate. Este membru al nueroase organizații profesionale de profil, din țară și din străinătate și face parte din conducerea multora dintre ele, este prima femeie, primul român şi primul doctor anestezist din estul Europei președinte al Societății Europene de Anestezie, iar la ora actuală este secretar al Federației Mondiale a Societăților de Anestezie (WFSA).

 

Pe parcursul celor trei zile ale conferinței de la Sibiu, partcipanții au benficiat de un program științific variat, care a acoperit o gamă largă de subiecte tematice, specialiștii invitați abordând o tematică complexă legată de monitorizarea pacientului critic, din mai multe perspective, cu scopul de a aduce în atenția comunității medicale informații de ultimă oră în domeniu și de a promova colaborarea interdisciplinară.

Conferința s-a bucurat de un succes extraordinar și ne-am bucurat să vedem un interes deosebit din partea participanților asupra subiectelor abordate. De asemenea, lucrările prezentate de către personalități medicale de vază, din țară și din străinătate, au fost de o calitate care ne onorează și ne face siguri de faptul că viitorul medicinei se află în mâini competente. Vă invităm la anul la ediția a II-a a acestei conferințe, cu speranța că vom găzdui și mai mulți speakeri, participanți și teme interesante”, a transmis conf. dr. Mihai Sava, la finalul evenimentului.

 

Preşedintele SRATI le-a urat medicilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă să se mute cât mai repede unitate medicală nouă, chiar dacă deocamdată, proiectul, inițiat de Consiliul Judeţean, nu are finanţare.

Noi sperăm că medicina sibiană se va dezvolta aşa cum merită acest oraş, aşa cum merită cetăţenii de aici şi doctorii care lucrează la Sibiu. Sperăm că spitalul acela judeţean se va construi repede şi dumneavoastră veţi apuca să lucraţi într-un spital ca lumea; sigur că nimic nu e uşor pe lumea asta, mai ales în România, unde, din păcate, lucrurile nu sunt uşoare, dar să fim optimişti, pentru că iată că se poate. Este suficient ca oameni cu bună credinţă, oameni pregătiţi, oameni cu dăruire, să se pună la un loc şi să iasă nişte lucruri remarcabile. Sper că această manifestare va fi una de care vă veţi aduce aminte”, a spus medicul Şerban Bubenek, subliniind că „între 15 şi 25 % din bugetul unui spital, într-o lume normală, merge la Anestezie şi Terapie Intensivă.

 

În atenția participanților au fost aduse teme precum:Monitorizarea sepsisului și a infecțiilor”, „Monitorizarea intra-anestezică”, „Monitorizarea avansată în Terapie Intensivă”, „Monitorizarea pacientului neurocritic”, „Monitorizarea pacientului în urgență-prespital”, „Noi trenduri în Antestezie-Terapie Intensivă”, „Inteligența Artificială în Terapie Intensivă”.

Alături de invitații speciali – prof. univ. dr. Șerban Ioan Bubenek Turconi, președinte STRATI, și prof. univ. dr. Iurie Acalovschi, UMF„Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, între lectorii invitați s-au aflat: prof. univ. dr. Constantin Bodolea, prof. univ. dr. Ioana Grințescu, prof. univ. dr. Mihaela Sorina Lupșe, prof. univ. dr. Ovidiu Mederle, prof. univ. dr. Luciana Rotaru, conf. univ. dr. Ovidiu Bedreag, conf. univ. dr. Carmen Pantiș, conf. univ. dr. Adela Golea, conf. univ. dr. Simona Mărgărit, conf. univ. dr. Radu Stoica, conf. univ. dr. Janos Szederjesi, conf. univ. dr. Sebastian Daniel Trancă, conf. univ. dr. Claudiu Zdrehuș, șef lucr. dr. Alina Bereanu, șef lucr. dr. Cristian Cobilinschi, șef lucr. dr. Alice Drăgoescu, asist. univ. dr. Oana Branea, asist. univ. dr. Alexandru Alexa.

Comitetul de organizare: conf. dr. Mihai Sava, șef lucr. dr. Alina Bereanu, asist. univ. dr. Bogdan Vintilă, prof. dr. Corina Roman, prof. dr. Victoria Bârluțiu, șef lucr. dr. Iris Mureșan.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*