Durerile de maini si incheieturi, asociate cu „butonarea” telefoanelor mobile

Utilizarea intensiva a telefoanelor mobile si a altor dispozitive electronice operate manual are o stransa legatura cu aparitia sindromului de „tunel carpian”.

 

Tehnologia moderna are multiple beneficii, dar si neajunsuri descoperite in timp, de cercetatorii in domeniu. Ne ajuta sa fim in permanenta la curent cu noutatile in varii domenii, sa interactionam cu prietenii, cunoscutii sau cu cei cu care colaboram, oriunde in lume, dar in acelasi timp pot genera dependenta sau, mai ales in cazul copiilor si tinerilor ii pot expune unor pericole emotionale, sociale si chiar fizice.

Un studiu recent pune in evidenta faptul ca utilizarea intensiva a smartphone-ului si a altor dispozitive electronice operate manual mareste riscul de a te alege cu dureri la nivelul mainilor si incheieturilor, simptom binecunoscut al sindromului de tunel carpian. Potrivit autorilor studiului, o cauza comuna a acestei afectiuni o reprezinta conditiile de munca ce presupun miscari repetate, fortate sau neobisnuite ale mainii, cum ar fi, spre exemplu, apasarea tastelor. Ca urmare, de multe ori apar dureri ce se pot prelungi in partea de sus a mainii, dar si senzatia de amorteala ori furnicaturi in degete si slabirea fortei la nivelul palmelor.

 

Tunelul carpian reprezinta o regiune fibro-osoasa situata la incheietura mainii, alcatuita din oase si ligamente. In aceasta zona se afla tendoane care permit indoirea degetelor, dar si asa-numitul nerv median, care se intinde de la antebrat la palma si confera capacitatea tactila. Sindromul de tunel carpian se poate manifesta in urma presiunii repetate la nivelul incheieturii mainii, in zona in care nervul median se prelungeste catre palma.

Pentru a afla daca utilizarea telefonului mobil inteligent poate cauza sindrom de tunel carpian, cercetatorii au continuat un studiu realizata anterior, la care au participat 500 de studenti de la Universitatea din Hong Kong, impartiti in doua grupuri. Un grup a folosit in mod intensiv dispozitive electronice mobile, timp de cinci sau mai multe ore pe zi, iar al doilea a facut acest lucru mai putin de cinci ore pe zi.

 

Concluziile acestui studiu au fost ca peste jumatate dintre cei care au utilizat in mod intensiv telefoane mobile, tablete si console au raportat dureri sau disconfort musculoscheletal, spre deosebire de numai 12% dintre cei cuprinsi in al doilea grup.

Noua cercetare a fost efectuata pe 48 de studenti, care au luat parte la primul studiu. O jumatate dintre ei au utilizat dispozitivele mobile, in medie, peste noua ore pe zi, iar cei din al doilea grup au facut acest lucru mai putin de trei ore pe zi. Potrivit rezultatelor, durerile au fost mai frecvente la utilizatorii intensivi.

Cu cat o persoana utiliza mai des dispozitivele mobile cu atat mai intensa si mai de durata era durerea. Cercetatorii au concluzionat ca acest lucru este influentat de forma dispozitivului pe care sunt apasate si glisate in mod repetat degetele. Ca urmare, ligamentul principal si nervul median se maresc, iar cel din urma se aplatizeaza.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*