Obiceiurile alimentare influenteaza procesul de imbatranire a creierului

14 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Specialistii sustin ca cel mai recomandat stil de alimentatie ramane cel de tip mediteranean, care are rolul de a mentine creierul tanar, in ciuda inaintarii in varsta.

 

creierUn studiu efectuat de o echipa de specialisti in neurologie, releva faptul ca persoanele in varsta care urmeaza o dieta mediteraneana au mai multe sanse sa-si pastreze tineretea creierului prin mentinerea volumului acestuia, in ciuda tendintei naturale de descrestere determinata de procesul de imbatranire, informeaza Agerpres, citand un studiu publicat de jurnalul medical „Neurology, editat de Academia Americana de Neurologie.

Oamenii de stiinta au colectat informatii privind obiceiurile alimentare a 967 de persoane din Scotia, care nu fusesera diagnosticate cu dementa. Dintre acestea, 562, cu varste de circa 73 de ani, au trecut printr-un test de imagistica prin rezonanta magnetica, cu ajutorul caruia creierele le-au fost scanate. S-a masurat astfel volumul total al acestui organ, dar si cel al materiei cenusii si grosimea cortexului, care constituie invelisul exterior al creierului.

Din acest grup, 401 persoane au revenit, pentru o analiza similara, trei ani mai tarziu, la varsta de circa 76 de ani. Au fost efectuate aceleasi masuratori, care au fost ulterior comparate cu modul in care aceste persoane urmau principiile dietei mediteraneene.

 

dieta mediteraneanaCercetatorii au observat astfel ca participantii care nu au fost foarte fideli acestei diete au prezentat un risc mai mare de a pierde din masa totala a creierului pe parcursul celor trei ani de studiu, in comparatie cu cei care au urmat cu constiinciozitate acest tip de alimentatie. Diferentele de dieta au explicat 0,5 la suta din variatia volumului total.

In urma studiului nu s-a observat nici o relatie intre volumul materiei cenusii sau a grosimii cortexului cerebral si dieta mediteraneana. De asemenea, oamenii de stiinta nu au identificat schimbari asupra creierului, determinate de consumul de peste si de alte tipuri de carne. In cadrul cercetarilor anterioare s-au luat in calcul masuratorile efectuate asupra creierului numai la un anumit moment, in timp ce studiul in cauza a urmarit subiectii o perioada mai lunga.

Dieta mediteraneana, care presupune consumul cu preponderenta de fructe, legume, ulei de masline, boabe si cereale precum graul si orezul, cantitati moderate de peste, lactate si vin si o proportie limitata de carne rosie, pui, dulciuri si cereale rafinate (painea alba, orezul alb etc.), este asociata, in urma unor studii anterioare, cu un risc redus de afectiuni cardiace, atacuri cerebrale si afectiuni cognitive, precum boala Alzheimer.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*