Efectele terapeutice ale noilor anticancerigene, sub semnul indoielii

13 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Un grup de cercetatori britanici sustin ca mai mult de jumatate dintre medicamentele noi anticancerigene scoase pe piata Europeana intre 2009 si 2013 nu si-au dovedit eficienta.

 

Un grup de specialisti in sanatate publica de la King’s College din Londra si de la London School of Economics, sustin, in urma unui studiu publicat in The British Medical Journal, ca mai mult de jumatate dintre noile medicamente anticancerigene scoase pe piata farma din Uniunea Europeana intre 2009 si 2013 nu au dovedit ca amelioreaza sansele de supravietuire sau calitatea vietii pacientilor, in comparatie cu cele existente sau cu tratamente de tip placebo. Cercetatorii britanici sustin ca o astfel de situatie „poate sa le dauneze pacientilor si sa duca la irosirea banilor publici”, punanad „in mod serios sub semnul intrebarii reglementarile actuale de pe piata medicamentelor”. Studiul arata ca, pe parcursul perioadei analizate, Agentia Europeana a Medicamentului a autorizat 48 de noi medicamente anticancerigene, cu 68 de indicatii terapeutice. Cercetatorii britanici sustin insa ca 39 dintre aceste tratamente au primit autorizarea fara sa se fi demonstrat o imbunatatire a duratei sau a calitatii vietii pacientilor, fie in comparatie cu tratamente de tip placebo – in cazul a 20 dintre acestea, fie in comparatie cu tratamentele existente – in cazul a 11 dintre ele. Mai mult, unul dintre medicamente a avut rezultate chiar mai proaste decat cele existente.

 

Studiul mai arata ca o serie de medicamente au fost autorizate pe baza unor rezultate prea timpurii pentru a putea trage concluzii referitoare la beneficiile pentru pacient. Chiar si pentru studiile care concluzioneaza imbunatatiri in ceea ce priveste durata vietii, acestea au fost de cele mai multe ori marginale.

In replica la datele comunicate de autorii studiului, Agentia Europeana a Medicamentului a transmis ca a pus in discutie pe larg problema medicamenteleor anticancerigene si este deschisa la o noua dezbatere pe acest subiect.

Rezultate asemanatoare a avut si un studiu similar efectuat in 2015, pentru piata din Statele Unite. „Costul mediu al unui tratament anticancerigen in Statele Unite este de 100.000 de dolari pe an, pentru o persoana. In Statele Unite, acest sistem defectuos cauzeaza cheltuieli enorme cu medicamente anticancerigene a caror toxicitate este sigura, dar ale caror avantaje sunt incerte”, a afirmat Vinay Prasad, unul din autorii studiului american.

Ambele echipe de cercetatori sustin ca aceste noi tratamente creeaza sperante pacientilor dar, de cele mai multe ori, speranta se transforma in dezamagire, mentionand efectele adverse si preturile exorbitante cerute de firmele care se grabesc sa obtina venituri „inainte ca dezamagirea sa devina flagranta”.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*