Este dieta vegetariană o soluție la creșterea alarmantă a obezității infantille?

26 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Plecând de la puținele studii realizate în domeniul alimentației exclusiv vegetariene a copiilor, specialiștii au ajuns la concluzia că aceasta conturează un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală, însă le poate afecta creșterea, mineralele din oase și micronutrienții.

 

Supraponderabilitatea și obezitatea afectează din ce în ce mai mulți copii, iar România ocupă locul 3 în Europa la  obezitate infantilă în rândul băieților cu vârste între 8 și 12 ani. Medicii diabetologi și nutriționiștii atrag de multă vreme atenția că România nu are programe de nutriție preventivă și nici rapoarte nutriționale actualizate pentru copii. Autoritățile își exprimă îngrijorarea dar nu fac nimic pentru a preveni aceste consecințe ale lipsei de programe de stat privind educația alimentară în rândul copiilor și tinerilor, care se vede mai acut după doi ani de pandemie și restricții sanitare în care dominantă a fost lipsa de mișcare.

Așadar, toată lumea este de acord că o dietă echilibrată, stabilită cu ajutorul unui medic nutriționist, asociată cu sport și mișcare, este cea mai bună metodă de prevenție. Tot mulți părinți cred că o alimentație vegană ar putea contribui la rezolvarea problemei, dar specialiștii atrag atenția că „Alimentația vegan-vegetariană la copii trebuie supervizată de un nutriţionist specializat în acest tip de diete”, pentru că dieta de tip vegan prezintă un risc de subdezvoltare osoasă și un risc privind deficiențele de vitamina B12 și fier.

 

În fața unui trend crescător al dietelor pe bază de plante, oamenii de știință au început să cerceteze rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete de tip vegan sau vegetarian și efectele acestor diete asupra dezvoltării viitorului adult. Rezultatele primelor studii realizate în acest domeniu au fost dezbătute într-o conferință Inovaliment, de cunoscuți și apreciați specialiști în nutriție pediatrică din România, dar și din afara țării.

Institute of Child Health, University College of London UK a realizat primul studiu pe alimentația vegană în rândul copiilor, pe care l-a publicat în 2021, în The American Journal of Clinical Nutritionr și au arătat că în cazul copiilor, dieta vegană conturează un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală decât la copiii omnivori, însă dieta vegană le poate afecta creșterea, cantitatea de minerale din oase și micronutrienții.

O altă cercetare, publicată anul acesta de oamenii de știință de la St. Michael’s Hospital of Unity Health din Toronto, Canada, în revista Pediatrics, arată că alimentația exclusiv vegetariană în cazul copiilor poate duce la subnutriție. Studiul nu a corelat însă dependența de mâncarea vegetariană cu obezitatea sau excesul ponderal.

 

Malgorzata Desmond

Așasar, oamenii de știință constată că dieta vegetariană/vegană în cazul copiilor nu este suficientă pentru dezvoltarea corectă și armonioasă a acestora și prezintă chiar unele riscuri,  subliniindu-se astfel importanța educației alimentare timpurii în dezvoltarea și lonegvitatea adultului.

Guest Speakerul conferinței, dr. Malgorzata Desmond, autoarea studiului „Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets”, cercetător onorific al Institutului pentru Sănătatea Copilului de la University College London, specialist în nutriție pediatrică, a subliniat că „alimentația vegan-vegetariană la copii trebuie supervizată de un nutriţionist specializat în acest tip de diete. De asemenea, o dată la 2 sau 3 ani, ar trebui să primescă sfaturi de la un specialist. Atât copiii vegani, cât şi cei cu o dietă normală ar trebui să ia suplimente. În Polonia, este recomandat ca în lunile de iarnă toţi copiii să ia vitamina D. Aşa că nu este o diferenţă între vegani şi vegetarieni. Veganii par a fi, însă, mai predispuşi la carenţa de vitamina D”.

 

Amalia Arhire

A fost pus în discuție, totodată, impactul nefavorabil al lipsei datelor privind statusul nutrițional al copiilor, lipsa programelor de prevenție prin nutriție și a educației alimentare în România, precum și ce înseamnă să crești un copil vegan, din punct de vedere economic și social.

În 2021, obezitatea a fost principalul motiv pentru care părinții s-au adresat medicului pediatru. O parte dintre părinţi sunt speriaţi, vin la nutriţionist pentru că nu ştiu să-şi ajute copilul, iar alţii sunt total pasivi la a acorda o educație alimentară care să contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor şi pot apărea deficite mai mari. Însă, faţă de perioada pandemiei sunt mai mulţi adolescenţi care vor să ştie cum pot mânca vegetarian, fără să-şi ajungă la anumite deficite, a declarat dr. Amalia Arhire, cofondator KiloStop Junior, medic endocrinolog.

 

Concluziile conferinței au fost că dieta de tip vegan prezintă un risc de subdezvoltare osoasă și un risc privind deficiențele de vitamina B12 și fier, dar care poate fi corectat prin monitorizare medicală de specialitate. Pe de altă parte, dieta vegană este benefică sistemului cardiovascular, copiii cu o astfel de alimentație având un profil cardio-lipidic optim.

Întrucât niciunul dintre studii nu a luat în calcul monitorizarea copiilor pe termen lung, ca viitori adulți, pentru a vedea dacă aceștia sunt sau nu vulnerabili în fața unor boli, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu va realiza un studiu observațional privind dezvoltarea copilului cu o alimentație timpurie corectă, în contextul în care România nu are programe de nutriție preventivă, rapoarte nutriționale actualizate pentru copii și nici programe de stat privind educația alimentară, deși ocupă locul 3 în Europa la obezitate infantile, în rândul băieților cu vârste între 8-12 ani. Prin acest program ne dorim să oferim acces părinților la sfaturile unor specialiști, bazate pe dovezi științifice legate de alimentația timpurie, astfel încât aceștia să ia cele mai bune decizii, când vine vorba de alimentația copiilor și să schimbăm mentalități în ceea ce privește alimentația viitorului, a declarat Lăcrămioară Frăsineanu, Manager Proiect.

 


Adaugati un comentariu


 

*