EXCLUSIV: Dr. Simona Băjenaru, medicul buzoian la care sunt trimisi pacienți din clinici universitare

8 martie 2023 | 0 comentarii |

O prezență tonică, zâmbitoare, cu o ținută impecabilă scoasă parcă „din cutie”, dr. Simona Băjenaru este poate cel mai apreciat și mai iubit medic alergolog pe care l-a avut Buzăul, cel puțin în ultimii 30 de ani.

 

V-am spus că astăzi, de Ziua Femeii, ne concentrăm în mod special asupra femeilor care slujesc pe altarul lui Hipocrate, în semn de admirație, respect și recunoștință. Una dintre aceste femei frumoase, despre care pacienții spun că este „un înger”, este medicul Simona Băjenaru.

Este absolventă a Facultății de Medicină din cadrul UMF „Grigore T. Popa” din Iași, a urmat cursurile rezidențiatului în București, iar după obținerea titlului de specialist în Alergologie și munologie clinică a debutat profesional în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău și își desfășoară activitatea în Ambulatoriul de specialitate integrat. Prin profesionalism, dedicare și empatie a știut să-și atragă pacienții, dar și simpatia și respectul colegilor. Știe să-și controleze emoțiile și are capacitatea de a stăpâni și a depăși situațiile dificile cu calm.

 

În cei 14 ani de activitate ca medic alergolog în Buzău a reușit s-și facă un nume care a depășit de mult granițele județului și este apreciată de profesorii din clinicile din Capitală care, nu de puține ori, direcționează pacienții buzoieni care ajung la ei către dr. Simona Bjenaru, căreia-i apreciază calitățile profesionale.

Iubește copiii, și-ar fi dorit să devină medic pediatru, dar întâlnirea cu un profesor alergolog care a impresionat-o profund a determinat-o să-și schimbe opțiunea. Nu regretă, dar spune că dacă ar fi locuit într-un centru universitar, ar fi făcut „și pediatria, ca a doua specializare”.

Îi place să călătorească și să citească și se relaxează jucându-se cu cățelul sau îngrijind florile din gradină. Este medic, dar soție și mamă, iar astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, a avut amabilitatea să acorde un interviu în exclusivitate reporterilor sănătateabuzoiană.ro.

 

Reporter Sănătatea Buzoiană: Cine este medicul Simona Băjenaru? Cine/ce v-a influențat în alegerea profesiei și a specialității și cine v-a susținut?

Dr. Simona Băjenaru: Sunt medic primar Alergologie și imunologie clinică și îmi desfășor activitatea de 14 ani în cadrul Ambulatoriului de specialitate al SJU Buzău. Nu știu să-mi fi dorit vreodată să fac altceva decât medicina. Am dat la medicină la Iași și am terminat această facultate cu gândul să devin medic pediatru. Am fost însă „deturnată”de la această dorință. Am avut ocazia să cunosc un medic de excepție, care m-a fascinat, este vorba de doamna profesor Roxana Bumbăcea și din acel moment mi-am dorit să mă specilizez în Alergologie.

Dar, ca să fiu sinceră, rămâne totuși un mic regret, acolo… undeva, că nu am ales Pediatria, deși Alergologia îmi oferă posibilitatea să consult și copii.

Familia m-a susținut, mă susține în continuare și am norocul să lucrez cu oameni devotați și dragi care mă ajută mult. Le sunt foarte recunoscătoare.

 

Rep. SB: De ce credeți că avem așa de puțini medici alergologi în România, deși numărul persoanelor alegice este în creștere? Ce i-ați spune unui student la Medicină, pentru a-l determina să aleagă această specialitate?

Dr. S.B.: Unui tânăr care urmează medicina și nu s-a decis încă ce specialitate vrea să urmeze i-aș spune că Alergologia este o specialitate frumoasă și provocatoare. Are multe necunoscute, avem pacienți de toate vârstele, iar când faci totul cu pasiune și simți că ajuți, satisfacțiile sunt mari.

În ceea ce privește criza de specialiști, aș spune că locuri la rezidențiat se scot anual, dar mulți renunță la specialitate pe parcurs, din diferite motive (se orientează spre altă specialitate).

Și mai este o problemă care, de altfel, nu este limitată doar la această specializare, medicii specialiști sunt inegal repartizați. Centrele universitare au un număr mai mare de specialiști alergologi, în timp ce în orașele mai mici este posibil să fie un singur alergolog sau chiar să lipsească această specialitate.

 

Rep. SB: Cum se împacă femeia Simona Băjenau cu soția, mama și medicul care reușește să țină ștacheta profesională ridicată și cum priviți faptul că profesori universitari direcționează pacienți către dvs., considerându-vă unul dintre cei mai buni alergologi din țară?

Dr. S.B.: Eu mă străduiesc să îmbin medicina cu rolul de mamă și soție cât mai bine posibil. Îmi reproșez însă că nu reușesc întotdeauna să mă detașez de problemele de la spital, că vin acasă încărcată cu griji și nu relaționez întotdeauna, cu copilul meu, cu răbdarea și calmul cuvenite.

În ceea ce privește partea a doua a întrebării, cred că pe oricine bucură o apreciere,iar când vine de la un profesor, cu atât mai mult. Eu sper că reușesc să-mi fac treaba cât mai bine, îmi cunosc și îmi recunosc limitele, iar când simt că un caz mă depășeste, îl direcționez către un alt coleg, din altă specialitate, sau către un alergolog cu mai multă experiență pentru problema respectivă…

 

Rep. SB: Constatăm că suntem din ce în ce mai sensibili la alergeni, la factorii de mediu, că avem o imunitate din ce în ce mai scăzută. Ne-a dat traiul modern imunitatea peste cap?

Dr. S.B.: Perturbările sistemului imunitar pot provoca atât afecțiuni alergice cât și afecțiuni prin deficit imunitar. Pentru apariția alergiilor există diferite ipoteze, începând de la „ipoteza igienei”, care arată că o expunere redusă sau tardivă la agenți patogeni educă eronat sistemul imunitar și astfel acesta deviază răspunsul imunitar de la protecție spre reacții agresive. Apar, în aceste condiții, reacții exagerate ale sistemului imun care duc la bolile alergice. Totuși nu este de neglijat și rolul stilului de viață (obezitatea, sedentarismul, activitatea desfășurată predominant în spații închise, lipsa contactului cu animalele), alimentația (semipreparatele), poluarea (efectul ei asupra alergenilor și asupra imunității) și multe alte cauze (de ex. deficitul vitaminei D), care toate cresc riscul apariției bolilor alergice.

 

Rep. SB: Care sunt cele mai mari provocări pentru medicul alergolog Simona Băjenaru?

Dr. S.B.: Diagnosticul în afecțiunile alergice este foarte mult susținut de povestea pacientului și, de multe ori, este o adevarată provocare să reușești să conduci anamneza (istoricul medical –n.r.), să alegi testele potrivite în asa fel încât să descoperi ce a declanșat reacția alergică, mai ales că nu orice reacție alergică beneficiează de teste obiective pentru a confirma sau infirma etiologia.

Frustrări derivă și din fapul că este dificil pentru pacienți să-și procure produsele necesare desensibilizării alergen specifice, iar unii nu pot să-și susțină singuri, din punct de vedere financiar, imunoterapia specifică, care trebuie efectuată 3 ani,și care nu este susținută de sistemul de asigurări medicale.

 


Adaugati un comentariu


 

*