EXCLUSIV: Oana Cîmpan, tânărul medic buzoian care nu-și dorește decât să vindece inimi

1 decembrie 2024 | 0 comentarii |

A obținut unul dintre cele mai mari punctaje la examenul de Rezidențiat, a ales Cardiologia și crede că pentru un medic este important „să-și urmeze pasiunea și să își autoimpună standarde înalte pentru munca în slujba omului”.

 

Candidații care au promovat concursul de rezidențiat la Medicină și-au ales, zilele acestea, specialitatea și centrul universitar în care își vor continua pregătirea.

S-a încheiat cu bine repartiţia pe locuri şi posturi a candidaţilor care au promovat Concursul Naţional de Rezidenţiat organizat în noiembrie 2024. La domeniul Medicină au rămas neocupate numai 15 locuri (chirurgie cardiovasculară şi chirurgie orală şi maxilo-facială)”, a transmis Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat.

Repartizarea s-a făcut la nivel național, iar emoțiile au fost mari, mai ales pentru cei care și-au dorit une dintre specialitățile cele mai solicitate – dermatologie, radiologie, cardiologie, psihiatrie sau neurologie pediatrică.

Buzoianca Oana Cîmpan, absolventă a Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila”, a obținut unul dintre cele mai mari punctaje între cei 30 de buzoieni care au susținut examenul de intrare în Rezidențiat pe 17 noiembrie. Este frumoasă, ambițioasă și empatică, iar Cardiologia este specialitatea pe care a ales-o pentru că i se pare că se potrivește cel mai bine cu personalitatea ei. Aflăm și noi mai multe despre ea, dintr-un interviu acordat în exclusivitate pentru sanatateabuzoiana.ro.

 

Reporter SB: Mai întâi, să ne cunoaștem: te rog să ne spui cine este Oana Cîmpan?

Oana Cîmpan: Sunt absolventă a Facultății de Medicină, din cadrul UMF „Carol Davila”, București, promoția 2024. Am studiat la Colegiul Național „B. P. Hasdeu” din Buzău până în 2018, profil matematică-informatică bilingv, iar cei 4 ani de liceu pot spune că au lăsat o amprentă decisivă asupra formării mele profesionale și personale.

Consider că primii mentori ai unui copil sunt părinții lui. Ai mei, deși nu lucrează în domeniul medical, mi-au insuflat respectul pentru știința de carte, ambiție, perseverență, asumare și mi-au prezentat modele viabile, de oameni valoroși. Mai târziu, atmosfera hasdeiană mi-a dezvoltat preocuparea pentru cunoaștere și autodepășire, iar pe parcursul anilor de facultate mi-am păstrat aceste idei și am evoluat către persoana care sunt acum – empatică, sensibilă, responsabilă, decisă.

 

R. SB: Ai obținut unul dintre cele mai mari punctaje la examenul de Rezidențiat. Ce a însemnat pentru tine acest rezultat și cum te-a marcat?

Oana Cîmpan: S-a întâmplat să fie așa, dar pentru mine, în momentul examenului, important a fost să obțin un punctaj care să îmi permită să aleg specialitatea pe care mi-am dorit-o. Și am fost foarte mulțumită că mi s-au confirmat așteptările.

Pe de altă parte, acest rezultat a însemnat răsplata tuturor eforturilor mele de până acum, rezultatul unei munci de câțiva ani. Și, bineînțeles, m-a făcut fericită…

 

R. SB: Cine sau ce te-a determinat să alegi să devii medic?

Oana Cîmpan: Voiam să fiu medic din copilărie. Am fost atrasă mereu de domeniul științelor, iar în liceu am avut șansa să le întâlnesc pe doamnele profesoare de biologie și chimie Madi Mocanu și Viviana Gaitanovici. Interacțiunea cu profesori atât de valoroși te schimbă. Chimia a fost prima mea dragoste, iar amprenta personală a doamnei profesoare Gaitanovici m-a apropiat și mai mult de acest drum. Biologia m-a captivat pe parcurs. Perspectiva unică din care doamna profesoară Madi Mocanu ne-a prezentat procesele din organismul uman m-a atras din prima clipă și m-a făcut să înțeleg că sunt la începutul unei incursiuni într-un domeniu fascinant. Convingerea aceasta o am și în prezent. Cele două doamne, pe care le consider profesori excepționali, nume emblemă ale Hasdeului, au avut o contribuție enormă atât în abordarea examenului de admitere la Medicină, prin modelul personal, îndrumare, motivare, susținere în plan psihologic, dar și ulterior. Pentru toate aceste lucruri și nu numai, reverențe doamnelor profesoare!

 

R.SB: Cum și când ai decis că ți se potrivește Cardiologia? Ce reprezintă această specialitate pentru tine și cum crezi că se poziționează între specialitățiile medicale și în societate?

Oana Cîmpan: Am decis că mi se potrivește Cardiologia pe parcursul facultății, cu fiecare prilej cu care am învățat despre anatomia și fiziologia inimii, iar mai apoi, prin stagiile din spitale, mi s-a consolidat această convingere. Am încercat să privesc și către alte specialități, mi-am lăsat loc să mă răzgândesc, dar în final am ales ceea ce mi-a plăcut cel mai mult.

Pentru mine, Cardiologia reprezintă o specialitate foarte logică, potrivită cu personalitatea mea. Este o specialitate strâns coroborată cu celelalte specialități medicale și chirurgicale, pentru că majoritatea pacienților cu alte afecțiuni au și boli cardiovasculare. În prezent, dată fiind frecvența mare a afecțiunilor cardiovasculare, este firesc să fie Cardiologia o specialitate importantă și căutată.

 

R.SB: Unde te vezi peste 6 ani, la finalul rezidențiatului? Vrei să rămâi în țară sau ești tentată să pleci în străinătate? Între opțiuni există și Buzăul?

Oana Cîmpan: Nu am proiectat foarte clar o imagine a mea peste 6 ani. Îmi doresc însă ca pe parcursul rezidențiatului să mă pregătesc foarte bine, să beneficiez de o experiență cât mai bogată în plan profesional, să întâlnesc medici cu experiență de la care tot timpul ai ceva de învățat, pentru a putea, în final, să ajut pacienții în mod competent, profesionist.

M-am gândit și la posibilitatea de a pleca din țară după rezidențiat, dar nu am luat o hotărâre în acest sens, deocamdată. La acest moment, știu că este accesibil un nivel de pregătire de foarte bună calitate în domeniul medical în România, fapt demonstrat și de modul în care sunt priviți medicii români care lucrează în afară. Mai degrabă, peste 6 ani mă văd lucrând într-o clinică în București, eventual cu alte colaborări, din care nu exclud Buzăul, pentru că de ajutor au nevoie pacienții de oriunde.

Nu știu clar dacă aș alege să lucrez în Buzău, dar dacă ar fi să iau în serios posibilitatea aceasta, ar fi pentru că știu că există deficit de medici cardiologi în zonă, probabil ar conta și stabilitatea locului de muncă și faptul că am prieteni și locuri dragi aici.  

 

R.SB:  Care crezi că sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă un medic bun și ce le-ai transmite tinerilor care își doresc o carieră în medicină?

Oana Cîmpan: Profesia de medic nu este doar o profesie, este o vocație. Dacă nu te simți „chemat” către acest domeniu, mai bine alegi altceva…

Iar între calitățile pe care cred eu că trebuie să le aibă un medic aș spune că, pe lângă empatie este necesar să ai o gândire critică. Orice medic trebuie să verifice valoarea de adevăr a informațiilor care însoțesc pacientul și să ia decizii raționale și informate pentru a putea diferenția patologii foarte asemănătoare.

Disponibilitatea pentru învățare permanentă și efort este esențială, precum și capacitatea de a lucra în echipă. După părerea mea, este important ca un medic să își poată manageria emoțiile, rămânând în același timp empatic, permanent preocupat de întreaga stare a pacientului.

Iar tinerilor care își doresc să urmeze această carieră le-aș transmite să își valorifice calitățile, să se preocupe de propria evoluție, să ia în considerare faptul că la capătul unui parcurs solicitant pot fi satisfacții extraordinare. Important este să își urmeze pasiunea și să își autoimpună standarde înalte pentru munca în slujba omului.

 

R.SB:  În final, te rog să vorbești puțin și despre pasiunile tale, altele decât medicina…

Oana Cîmpan: Dintotdeauna mi-a plăcut să fac sport, merg la sală din liceu și completez asta cu o alimentație sănatoasă. Un antrenament la sală îndepărtează orice urmă de stres și menține o formă fizică foarte bună.

Pe de altă parte, de mică am avut o afinitate pentru desen, iar asta mi-a folosit și în timpul facultății, pentru înțelegerea unor fenomene și pentru a reține un volum mare de informații.

Îmi place să călătoresc, să vizitez locuri noi și să petrec timp cu prietenii. Expozițiile de artă sunt mereu o bucurie pentru mine și, când am ocazia, acestea sunt o alegere extrem de placută pentru timpul liber.

 


Adaugati un comentariu


 

*