REZULTATE REZIDENȚIAT 2024: Buzăul, pepinieră de medici tineri
Din păcate, la fel ca în anii precedenți, mii de medici tineri din întreaga țară nu vor intra în Rezidențiat, deși au obținut punctaj de promovare, pentru că numărul locurilor/ posturilor scoase la concurs de Ministerul Sănătății a fost mai mic decât cel al candidaților declarați „admiși”.
Ministerul Sănătății a publicat clasificarea finală a candidaților care au susținut Concursul Național de Rezidențiat – sesiunea 17 noiembrie 2024.
Peste 8.100 de candidați au promovat examenul de intrare în rezidențiat, dar aproape 3.100 dintre cei care au obținut punctaj de promovare nu vor putea începe pregătirea în specialitatea dorită. Iar asta din cauză că Ministerul Sănătății a scos la concurs doar 4.961 de locuri și 237 de posturi, un număr mult mai mic decât al candidaților care au obținut punctaj de promovare, deși multe spitale sunt în criză de specialiști, iar sute de localități din țară nu au nici măcar medic de familie, deși multe dintre ele dispun de cabinete medicale moderne… În urma contestațiilor formulate de candidați, punctajele au rămas nemodificate, la toate cele trei domenii.
La concursul de intrare în rezidențiat din acest an s-au înscris 10.575 de candidați, dintre care 6.243 la Medicină, 2.361 la Medicină dentară și 1.973 la Farmacie.
Concurență mare, locuri puține la Medicină
În domeniul Medicină au promovat examenul de intrare în rezidențiat 4.811 dintre candidații înscriși, cu punctaje între 552 și 937, punctajul maxim fiind obținut de un candidat din centrul universitar București. La concursul din acest an au fost scoase la concurs doar 4.317 posturi, așa că aproape 2.000 dintre cei care au susținut examenul nu au avut, din start, nicio șansă.
Mai trist este că nici cei 659 de medici care au obținut între 552 și 589 de puncte și care, teoretic, au fost declarați admiși, nu vor putea începe pregătirea în rezidențiat în acest an. Iar asta pentru că, la fel ca și în anii precedenți, numărul locurilor disponibile a fost mai mic decât al candidaților promovați, în timp ce multe spitale din țară sunt în criză de specialiști, iar sute de localități nu au nici măcar medic de familie. Pe bună dreptate, aceștia cer să fie suplimentat numărul de locuri, dar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, probabil prea ocupat cu campania electorală, nu le-a dat încă niciun răspuns… Clasificarea finală, AICI.
Buzăul – „pepinieră” de medici tineri
Peste 30 de buzoieni s-au înscris anul acesta la examenul de intrare în rezidențiat pentru domeniul Medicină, din care 27 prin DSP Buzău, iar ceilalți prin alte centre. Cei mai mulți sunt absolvenți ai Colegiului Național „B. P. Hasdeu” și au susținut examenul în centrul universitar București, dar au fost și absolvenți ai facultăților de Medicină din Iași sau Târgu Mureș, care au susținut examenul în aceste centre universitare. Toți buzoienii au promovat examenul, iar cei mai mulți dintre ei au avut punctaje mari, dar doi au fost, cum se spune… „sub linie”, așa că dacă nu se vor suplimenta locurile, sunt nevoiți să aștepte până anul viitor, în speranța că vor avea mai mult noroc.
Buzăul a scos la concursul de rezidențiat din acest an, 3 locuri și 9 posturi. „Având în cedere că Spitalul Județean de Urgență Buzăueste acreditat și pentru pregătire în rezidențiat, am oferit 3 locuri pentru specialitățile Cardiologie, Medicină internă și Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, respectiv, 9 posturi, câte 2 în specialitățile Medicină de urgență – pentru UPU-SMURD și Oncologie medicală – 1 post pe secție și 1 post în ambulatoriu, respectiv, câte unul pentru ATI OG, Cardiologie, Neurologie, Pediatrie, Radiologie și imagistică – CT / RMN. În această perioadă avem în derulare și un concurs de angajare pentru doi medici specialiști în Chirurgie infantilă, iar în ianuarie 2024 organizăm concurs pentru specialiști Medicină de Urgență”, a detaliat directorul medical al SJU Buzău, dr. Ștefania Manolescu.
Riscul unui nou exod de medici
La examenul de intrare în rezidențiat s-au înscris medici din trei categorii: absolvenți de anul acesta ai facultăților de Medicină, tineri care sunt deja rezidenți dar vor să-și schimbe specialitatea și medici care sunt deja specialiști, dar vor să aibă și o altă specialitate sau o supraspecializare.
Dacă cei din ultimele două categorii au deja un loc de muncă, tinerii absolvenți sunt lipsiți de alternativă și rămân pe dinafară. Chiar și cei care nu au promovat examenul de rezidențiat, au studiat 6 ani în facultățile de Medicină. Legea le permite să lucreze într-un cabinet medical sau într-un spital, ca medici cu competențe limitate, dar la noi în țară, absolvenții care nu urmează pregătirea în rezidențiat nu prea au astfel de oferte, așa că mulți vor sta un an pe tușă… În alte țări însă sunt angajați și abia la finalul perioadei de pregătire în specialitate susțin un examen de confirmare, așa că nu e de mirare dacă mulți dintre ei vor alege să plece din țară.
Statul român, conform prevederilor legale, corelează, anual, numărul de locuri și de posturi cu cel al absolvenților facutăților de medicină de la stat. Surplusul candidaților vine din generațiile anterioare și din universitățile private.
Situație similară la Medicină dentară
La Medicină dentară, unde au fost 534 de locuri, au promovat exmenul e intrare în rezidențiat 1.622 de candidați, ceea ce înseamnă că și aici, 1.088 dintre cei care au obținut punctaj de promovare și-au luat adio de la specializarea dorită, cel puțin pentru un an. Punctajul de promovare a fost între 552 și 921 de puncte, iar punctajul maxim a fost obținut de un candidat din centrul universitar București.
Și în acest domeniu, Buzăul a fost reprezentativ, având 17 candidați care s-au înscris la examen în centrele universitare din București, Iași și Craiova. Aproape jumătate dintre ei sunt deja specialiști, dar vor să aibă și specialități complementare sau supraspecializări. Trei dintre ei însă nu s-au prezentat la examen, 4 nu au obținut punctaj de promovare, iar ceilalți au avut punctaje între 559 și 866. Clasificarea finală, AICI.
Farmacia, cel mai mic punctaj
Domeniul Farmacie, care în ultimii ani a înregistrat un recul și la admitere, în unele universități înscriindu-se la concurs chiar mai puțini candidați decât locurile scoase la concurs, a livrat și la concursul de rezidențiat, cele mai mici punctaje. Cu toate acestea, au promovat 1.696 de candidați, care au avut la dispoziție doar 345 de locuri, așa că și în acest domeniu,1.351 de candidați care au obținut punctaj de promovare, sunt nevoiți să mai aștepte. Punctajul minim de promovare a fost 530 și cel maxim, obținut de un candidat de la Iași, a fost 884 de puncte. Cei 9 buzoieni care s-au prezentat la concurs, în centrele universitare București și Iași, au avut punctaje între 703 și 538, așa că toți au obținut punctaj de promovare și au reușit să ocupe locul dorit, pentru specializare. Clasificarea finală AICI.
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, numărul locurilor scoase la concursul de intrare în rezidențiat este mai mare la Medicină, pe de o parte pentru că în acest domeniu sunt mai mulți absolvenți, iar pe de alta „la Medicină nu există drept de liberă practică decât după absolvirea rezidențiatului”, în timp ce „la celelalte două domenii există drept de liberă practică odată cu încheierea studiilor de licență”.
Repartițiile, săptămâna viitoare
Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face în zilele de 27, 28 și 29 noiembrie 2024, prin teleconferinţă, transmite Ministerul Sănătății. Candidaţii sau împuterniciții acestora se vor putea prezenta în oricare dintre centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara, iar pentru buna desfășurare a procesului de alegere a locurilor și posturilor scoase la concurs, trebuie să aibă asupra lor un act de identitate în termen de valabilitate (iar după caz, și procura notarială).
Accesul în sală se va face în ordinea clasificării finale, iar pentru evitarea aglomerației, candidații sunt rugați să se prezinte la locație cu aproximativ 1 oră înainte de ora estimată pentru a alege locul sau postul dorit. Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Informații suplimentare pe site-ul https://rezidentiat.ms.ro.
IMPORTANT: Candidaţii de la Domeniul MEDICINĂ care doresc să aleagă loc în specialitatea CHIRURGIE ORALĂ ȘI MAXILO-FACIALĂ, trebuie să dețină licență în medicină și licență în medicină dentară / stomatologică. La momentul alegerii vor prezenta OBLIGATORIU comisiei de alegere cele 2 licențe în original și copie SAU copii legalizate ale celor două licențe. Copiile / copiile legalizate vor rămâne la comisie.
Programul de desfășurare a repartiției:
• miercuri, 27 noiembrie 2024 – în intervalul 9:00 – 12:00 – domeniul medicină dentară
• miercuri, 27 noiembrie 2024 – în intervalul 12:30 – 14:30 – domeniul farmacie
• miercuri, 27 noiembrie 2024 – în intervalul 15:00 – 21:00 – domeniul medicină
• joi, 28 noiembrie 2024 – în intervalul orar 9:00 – 21:00 – continuare domeniul medicină
• vineri, 29 noiembrie 2024 – începând cu ora 9:00 – continuare domeniul medicină
Vezi AICI lista locațiilor în care se organizează repartiția
„Candidaţii sau împuterniciţii acestora care nu sunt prezenţi la data, ora şi locul fixate pentru alegerea postului ori a locului în specialitate şi a centrului de pregătire pierd drepturile conferite de concurs”, atrage atenția MS.