REZIDENȚIAT 2024: Peste 10.500 de candidați și nici 5.200 de locuri și posturi

17 noiembrie 2024 | 0 comentarii |

La nivel național au fost scoase la concurs 4.082 de locuri scoase pentru domeniul Medicină, cele mai multe în specialitățile medicină de familie, ATI, pediatrie și cardiologie, la Medicină dentară au fost 534 de locuri, iar 345 de locuri au fost disponibile pentru Farmacie.

 

Emoții mari, duminică, pentru absolvenții facultăților de medicină, farmacie și medicină dentară din țară. 10.575 de candidați au susținut examenul de intrare în Rezidențiat, în speranța că vor ocupa un loc sau un post în specialitatea dorită. Mai mult de jumătate dintre ei nu vor avea însă această șansă, numărul locurilor – 4.961 și posturilor – 237 disponibile fiind mai mic de jumătate față de cel al candidaților.

Examenul s-a desfășurat în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara, iar pentru ocuparea celor 4.082 de locuri scoase la concurs pentru domeniul Medicină s-au înscris 6.243 de candidaţi, pe 534 de locuri la Medicină dentară au fost 2.360 candidaţi, iar pentru 345 de locuri la Farmacie – 1.972 de concurenţi.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a subliniat că „la Medicină nu există drept de liberă practică decât după absolvirea rezidențiatului, iar numărul de locuri și posturi scoase la concurs sunt echivalente cu numărul de absolvenți din anul respectiv”, în timp ce „la celelalte două domenii există drept de liberă practică odată cu încheierea studiilor de licență.

 

La conferința de presă organizată de UMFCD la Romexpo, unde au susținut examenul de intrare în Rezidențiat cei aproape 4.000 de candidați arondați centrului universitar București, ministrul Sănătății a mai spus că, în acest an, la Rezidențiat a fost alocat „cel mai mare număr de locuri din istorie, pentru medicina de familie, peste 600 de locuri, şi vrem să păstrăm acest trend şi să schimbăm această abordare, în care pregătim medici în funcţie de capacitatea de pregătire a universităţilor, încet-încet, astfel încât şi ele să îşi adapteze această capacitate în funcţie de nevoile sistemului de sănătate. Noi pregătim medici pentru ceea ce are nevoie sistemul de sănătate din România, iar adaptarea universităţilor şi facultăţilor de medicină la acest proces este necesară”, a afirmat Alexandru Rafila.

Preşedinta Comisiei de Rezidenţiat, prof. dr. Adriana Pistol, a precizat că toată lumea „a primit sacii cu subiecte sigilaţi corespunzător, iar examenul a început în condiţii optime. Până în prezent, nu au apărut niciun fel de incidente în desfăşurarea examenului”. Ulterior, ministrul Rafila a spus că o persoană a avut nevoie de asistenţă medicală în cadrul concursului.

 

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București s-au înscris la concurs, dorindu-și să ocupe un loc în specialitatea dorită sau un post într-un spital, cei mai mulți candidați – 3.993 (peste 37% din total), din care 2.405 pentru Medicină, 929 pentru Medicină dentară şi 659 pentru Farmacie.

Pentru toţi absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară, concursul de intrare în Rezidenţiat reprezintă principala poartă de intrare în multiplele specialităţi medicale, dar şi un test extrem de greu ce se va reflecta în performanţele pe care fiecare dintre aceştia le-au obţinut în anii de studiu şi, evident, prin cantitatea şi calitatea cunoştinţelor pe care şi le-au însuşit. Motiv pentru care le urez succes deplin tuturor candidaţilor şi am convingerea că, şi anul acesta. Absolvenţii Universităţii noastre vor traversa cu brio, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională”, a afirmat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, la conferința de presă de la Romexpo.

 

Examenul de intrare în Rezidențiatreprezintă un moment crucial în cariera fiecărui absolvent al facultăților de medicină, fiind esențial în dezvoltarea profesională și personală. Rezidențiatul este o etapă obligatorie de a aprofunda cunoștințele și de a dobândi experiența practică necesară pentru a deveni medici dedicați, care să ofere îngrijire de calitate pacienților. În perioada rezidențiatului, este important să oferim suport și resurse pentru a le asigura o pregătire optimă, astfel încât să contribuim la formarea generațiilor de medici, care trebuie să fie bine pregătite, dedicate și implicate, pentru a duce sistemul de sănătate în direcția pe care cu toții o așteptăm. Le doresc tinerilor medici implicați astăzi în acest examen să aleagă specialitatea pe care și-o doresc, convinși că din locul respectiv vor putea oferi îngrijire, empatie și suport oamenilor aflați în suferință”, a transmis prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector Învățământ postuniversitar UMF „Carol Davila”, coordonator concurs în Centrul universitar București și președinte al Colegiului Medicilor din Rmânia,

 

De la un an la altul, numărul studenților la Medicină a crescut, iar potrivit ministrului Sănătății, la acest lucru a contribuit salarizarea, care „în bună măsură, a fost rezolvată”, dar și dezvoltarea infrastructurii medicale, „astfel încât condiţiile de muncă să fie atrăgătoare pentru tinerii medici”.

„Un medic primar avea salariul 6.498 de lei și a crescut la 19.000 de lei, brutul. La specialist era un salariu de 5.400 și acum este la 16.000, iar rezidentul are 10.000 de lei, de la 3.500”, a exemplificat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

În ultimii trei ani, pe primele locuri în ceea ce priveşte specializările s-au situat Dermatologia, Psihiatria, Imagistica şi Endocrinologia. Anul acesta, cele mai multe locuri scoase la concurs sunt în specialitățile Medicină de familie – 555 locuri, ATI -205 locuri, Pediatrie -168 locuri, Cardiologie -157 locuri sau Chirurgie generală – 145 locuri. La polul opus se află Medicina sportivă – 4 locuri, Expertiza medicală a capacității de muncă – 6 locuri, Neurologia pediatrică – 9 locuri, Cardiologia pediatrică – 11 locuri și Medicina nucleară – 15 locuri.

 

Rectorul UMFCD a remarcat că, în ultimii trei ani, 2.234 de rezidenţi şi-au schimbat specialitatea și consideră că numărul este unul de destul de mare, iar una dintre cauze ar putea fi lipsa unei „orientări profesionale foarte bune” la nivelul universităţilor.

Dintre specialităţile către care s-au îndreptat este şi medicina de familie, pe locul doi, cu 234 de rezidenţi, care au schimbat specialitatea. Deci, e foarte bine că în acest an a crescut numărul de locuri la medicină de familie, pentru că ei şi-au dat seama că este, poate, mai benefic pentru ei să plece de la o specialitate clinică la medicină de familie”, a explicat rectorul Viorel Jinga.

Acesta a menționat că, pentru rezolvarea acestui neajuns, la nivelul fiecărei clinici, pentru fiecare disciplină, va exista un cerc al studenţilor, astfel încât cei interesaţi de o anumită specialitate să poată înţelege mai bine care este specificul acesteia și să aleagă în cunoaștință de cauză.

 

Rectorul UMFCD a anunțat, în cadrul aceleiași conferințe, că UMFCD intenționează să preia, de la Ministerul Sănătăţii, activitatea de repartizare a rezidenţilor pe diferite stagii, exprimându-și speranţa ca, de anul următor, să fie introdusă şi înscrierea online a candidaţilor pentru examenul de Rezidenţiat.

Subliniind că este nevoie „să actualizăm curriculele, pentru a compatibiliza pregătirea rezidenților cu țările vestice, să găsim metode inovative precum simularea clinică și să utilizăm instrumente digitale și abordări interactive de predare”, rectorul Jinga a atras atenția că „evaluarea trebuie să fie bazată pe competențe, nu doar pe acumularea de cunoștințe”. Este necesar totodată „să flexibilizăm activitatea de recunoaştere a diplomelor în străinătate, a celor care sunt specializaţi acolo, pentru a atrage cât mai mulţi colegi din străinătate”, iar „la Ministerul Sănătăţii este bine să fie mai flexibilă modalitatea de recunoaştere şi de reintegrare a lor, în ţara noastră”, a sugerat rectorul Viorel Jinga.

 

La examenul de intrare în Rezidențiat, candidații au avut de răspuns la un test grilă de 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu, pe durata a patru ore. La final, după o pauză de 15 minute, a început corectarea lucrărilor, în sălile de concurs. Ulterior, Ministerul Sănătății a publicat răspunsurile corecte la testele grilă, pe https://rezidentiat.ms.ro/, astfel că fiecare concurent s-a putut autoevalua. Candidaţii nemulțumiți au la dispoziție 24 de ore pentru contestații, care pot viza întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. În 48 de ore de la depunerea contestațiilor vor fi publicate rezultatele.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Ocuparea locurilor în specialităţile medicale se va face în ordinea descrescătoare a punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor / posturilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Rezultatele finale vor fi afișate după semnarea ordinului Ministerului Sănătății, de confirmare a rezultatelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*