Exercitii simple pentru a fi mai destepti

24 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Este arhicunoscut faptul ca efectuarea de puzzle, jocurile si exercitiile pentru memorie sunt excelente metode de crestere a reflexivitatii cognitive la copii, dar la fel de bine acestea au si efectul de incetinire a imbatranirii hipotalamusului si de mentinere a memoriei pentru persoanele care se indreapta spre batranete .

Cercetatorii americani au dovedit stiintific existenta unor cai simple prin care creste capacitatea creierului. Ei sustin ca exercitiile fizice sunt bune nu doar pentru sanatate in general, ci pot fi si o modalitate de a te face mai inteligent. Ajuta creierul sa reziste la transformarile fizice si imbunatatesc reflexivitatea cognitiva, mai ales daca sunt asociate cu invatarea a ceva nou.

Exercitiile fizice ajuta  mult la imbunatairea procesului de gandire. Creierul este un tesut si, ca in cazul oricarui alt tesut, fie exploatarea, fie lipsa folosirii lui si mai ales avansarea in varsta, determina un declin al performantelor sale. Uneori, chiar incepand cu finalul primilor 20 de ani de viata, hipocampusul, portiunea din creier care asigura capacitatile de invatare si memoria, isi pierde aproximativ 1% in fiecare an din volumul total. Consecinta,  pe masura inaintarii in varsta, se pierde din memorie si din capacitatea de invatare”, explica dr. Adrian Voicicovschi, medic psihiatru.

Medicul sustine ca la fel ca in cazul muschilor, 30-40 de minute de miscare pe zi pot incetini sau chiar opri decaderea fizica a creierului. Invarea a ceva nou in timpul aplicarii  activitatilor fizice include neuronii in retea si le mareste agilitatea. Aerobicul, alergarile, inotul, dar si mersul pe jos sunt benefice in acest sens.

Odata ce ai pierdut neuronii, nu-i poti recapata”. Totusi, noi celule pot fi create, iar exercitiile fizice ajuta acest proces. Exersand, nu stimulezi doar un muschi, ci regenerezi creierul si chiar poti construi un cereier mai mare. Tot exercitiile fizice fac mai eficiente noile celule din creier”, este de parere dr. Voicicovschi.

Medicii geriatri sustin ca persoanelor de varsta a treia care merg pe jos cate 40 de minute, trei zile pe saptamana, le este incetinita imbatranirea hipotalamusului cu cel putin doi ani si li se imbunatateste memoria. Asadar, o plimbare in parc, pe bulevard, sau chiar la cumparaturi, dupa masa, este buna nu numai pentru a-ti lipezi gandurile sau pentru a-ti rezolva anumite probleme, ci si pentru a deveni mai destept.


Etichete: , ,

Adaugati un comentariu


 

*