Fake news-ul momentului legat de vaccinare, desființat de specialiști

25 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Cei care propagă informațiile false susțin de această dată că virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost încă izolat în laborator, în consecință, orice vaccin aprobat până în prezent este ineficient.

 

Imaginația celor care contestă vaccinarea împotriva Covid-19 este mereu trează, astfel că aceștia au lansat pe bursa zvonurilor o nouă știre falsă, cu tentă de informație cu caracter științific, confirmată de „o majoritate a medicilor”, fără vreun nume sau alte referiri cu privire la calitatea acestor medici. Informația a inundat spațiul on-line din țările europene și a fost preluată și de conspiraționiștii din România, care o propagă cu generozitate pe site-urile cu specific și pe rețelele de socializare.

Adepții noii teorii susțin că virusul care provoacă boala nu ar fi fost, de fapt, izolat în laborator, iar în consecință, actualele vaccinuri aprobate nu au niciun efect, servind probabil altor scopuri închipuite de cei care contestă vaccinarea în general, nu doar în cazul de față.

Pentru a demonta și acest mit și a informa corect populația, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) împotriva Covid-19 a venit cu precizări care arată cum stau lucrurile în realitate, contrazicând teoria a cărei singură susținere vine din partea unei presupuse „majorități a medicilor”, fără a fi însă asumată de vreo personalitate recunoscută în domeniul medicinei.

 

Realitatea este că cercetătorii chinezi au izolat virusul în laborator încă din luna ianuarie 2020, la mai puţin de o lună de la depistarea primelor cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2. Genomul a fost izolat cu ajutorul probelor recoltate de la nouă pacienţi internaţi în Wuhan, iar ulterior, secvenţierea ARN viral a fost transmisă către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi pusă, astfel, la dispoziţia specialiştilor din întreaga lume. „Virusul a prezentat o similaritate foarte mare cu două coronavirusuri prezente la anumite specii de liliac, unul dintre aceste virusuri fiind SARSCoV, cu care se aseamănă în proporţie de 79,5%. Această similitudine stă la baza denumirii SARS-CoV2. De asemenea, noul coronavirus este asemănător în proporţie de 50% şi cu cel care cauzează sindromul respirator MERS (Middle East Respiratory Syndrome), identificat pentru prima dată în Orientul Mijlociu, de unde şi denumirea acestuia” – se arată în comunicatul oficial transmis de CNCAV.

 

Pe baza studiilor comparative ulterioare s-a reușit individualizarea principalelor caracteristici ale noului coronavirus, iar Biblioteca Naţională de Medicină din Statele Unite a făcut publică, încă din februarie 2020, schema evoluţiei filogenetice a virusului. Pagina dedicată studiului SARS-CoV-2 a înregistrat până în prezent rezultatele a sute de teste şi secvenţieri din întreaga lume, iar organizaţia independentă Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data a inventariat deja 3.937 de genomuri prezente în spaţiul european.

CNCAV subliniază, de asemenea, că cercetătorii din majoritatea țărilor afectate e pandemie au reușit să izoleze virusul în laborator, publicându-şi rezultatele studiilor la nivel internaţional. Printre țările  în care s-a reuşit izolarea virusului în laborator se numără şi România, iar pe date de 8 ianuarie 2021, Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balşa reuşit și secvenţierea genomică a unei tulpini de coronavirus similară celei descoperite iniţial în Marea Britanie.

Așadar, contrar teoriilor specialiștilor de pe Facebook, există sute de secvenţieri publicate în jurnale de specialitate prestigioase la nivel internaţional, asta și datorită faptului că izbucnirea pandemiei a determinat alocarea de fonduri suplimentare pentru cercetare. În acest context, accesul la datele ştiinţifice a avut o contribuţie esenţială la dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid-19 într-un timp scurt.

 


Adaugati un comentariu


 

*