Fara antene GSM in vecinatatea spitalelor, scolilor si centelor sociale

25 septembrie 2015 | 2 comentarii |

Este propunerea unui deputat liberal care a initiat in acest sens un proiect legislativ, lansat ieri in dezbatere publica.

 

Diana Tusa

Diana Tusa

Distanta minima la care retelele de comunicatii electronice care realizeaza procesarea si transportul semnalelor prin suport electromagnetic vor putea fi amplasate fata de unitatile sanitare, cele de invatamant si centele de plasament ar putea fi limitata la cel putin 500  de metri, daca un proiect de lege propus de catre deputatul liberal Diana Tusa va fi promulgat. Propunerea legislativa a fost lansata ieri, in dezbatere publica, initiatoarea sa argumentand ca o astfel de lege ar fi necesara, intrucat „autoritatile trebuie sa protejeze cetatenii contra riscului si prejudiciilor cauzate de expunerea la campurile electromagnetice si trebuie luate masuri care sa vizeze prevenirea unui risc de afectare grava si ireversibila asupra sanatatii unor categorii de persoane, considerate a fi cele mai vulnerabile la aceste campuri electromagnetice”. Dian Tusa sustine ca, in Romania, antenele GSM se amplaseaza de multe ori in vecinatatea scolilor, a spitalelor, centrelor de plasament sau centrelor de asistenta sociala pentru batrani, fara a se tine cont ca elevii sau pacientii internat in spitale sau centele de asistenta sociala sunt mai vulnerabili in fata riscurilor presupuse de expunerea indelungata la campurile electromagnetice create de aceste dispozitive.

 

antena gsm pe scoalaDeputatul liberal sustine ca legislatia actuala in Romania este cea mai permisiva din Europa din acest punct de vedere si ca aceasta nu prevede nimic despre protectia copiilor, a batranilor sau a persoanelor cu diferite afectiuni, fata de efectele expunerii la campurile elctromagnetice.

„In aceste conditii, se impune introducerea unor prevederi legale care sa impuna obligativitatea asigurarii unei distante minime intre unitatile de invatamant, centrele de plasament, caminele de batrani si unitatile sanitare fata de retelele de comunicatii electronice care realizeaza procesarea si transportul semnalelor prin suport electromagnetic”, se arata in expunerea de motive ce insoteste proiectul legislativ.

Diana Tusa mai spune ca autoritatile sunt „legate de maini si de picioare” in lipsa unei legislatii in acest sens, neputand face nimic, chiar daca buletinele de analiza indica o concentratie mare de radiatii in zonele in care se afla amplasate astfel de antene in vecinatatea scolilor sau spitalelor. „Singura solutie este lipirea de folii de protectie pe zonele expuse si vopsirea cu vopsea contra radiatiilor de inalta frecventa, a zonelor opace. Ganditi-va ca un bolnav sta tot timpul acolo, iar un copil, de la gradinita, pana la clasa a XII-a, sta intre sase si opt ore pe zi in acea zona”, mai spune deputatul liberal.

 

antena gsmAceasta aminteste si faptul ca, inca din octombrie 2002, un numar de 59 de medici au semnat Apelul de la Freiburg,, in care se arata efectele negative ale campurilor electromagnetice emise de telefonia mobila, ce determina o crestere dramatica a bolilor grave si cronice, produc tulburari de concentrare, invatare si de comportament la copii si adolescenti, cauzeaza boli degenerative ale creierului si cancer, precum si o slabire a sistemului imunitar. De atunci, expunerea la aceste campuri a crescut foarte mult, odata cu raspandirea tehnologiei comunicatiilor mobile.

Efectele se manifesta prin tulburari ale somnului si eruptii, tulburari cardiace, insomnii, stari de oboseala avansata si iritabilitate, dureri de cap, pierderi de memorie si tulburari ale sistemului cardiovascular ca distonia neuro circulatorie, hipertensiunea si presiunea arteriala scazuta. Un alt efect este deteriorarea ADN-ului, care poate conduce la boli degenerative, ca Alzheimer, sau la cancer, mai sustine deputatul liberal, citandu-l pe  profesorul de bioinginerie, Henry Lai, care a cercetat efectele acestui tip de radiatii timp de 24 de ani.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Comentarii (2)

  1. Medic buzoian spune:

    Intrucat medicii emigreaza si spitalele se inchid, legea ramane fara obiect !!!
    Diana Tusa vrea sa nu fie in topul celor fara de activitate.
    Daca doreste sa propuna ceva decent, ar trebui sa se refere la dotarea spitalelor, salariile cadrelor medicale, etc.

  2. Alf spune:

    Care om inteligent se preteaza la asemenea imbecilitate? Veti vedea orasele impanzite de turnuri si schele noi pe care vor fi montate antenele de pe locurile apropiate de scoli si spitale? Pai toate spitalele au de 20 de ani deasupra lor antene si nu s-a tampit inca nimeni, numai Tusa care s-o fi urcat pe antena ca sa vada daca e adevarat.

Adaugati un comentariu


 

*