Farmaciile vor vinde în continuare medicamente „la bucată”

14 februarie 2019 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a făcut astăzi precizări în acest sens, după ce în spațiul public au început să circule informații alarmiste generate de implementarea mecanismului se serializare și verificare a medicamentelor.

 

După cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat la finele săptămânii trecute, România are, începând de sâmbătă, un sistem național de verificare a medicamentelor. Tot de la această dată, produsele farmaceutice scoase pe piață sunt serializate, ceea e înseamnă că pe ambalajele acestora sunt inserate elemente de siguranță, pentru a se evita falsificarea.

Practic, este vorba de implementarea unei directive europene prin care se urmărește împiedicarea comercializării medicamentelor falsificate, același set de măsuri fiind pus în aplicare, din 9 februarie, în toate statele Uniunii Europene.

În contextul precizărilor făcute pe această temă, principalul aspect care a fost scos în evidență de informațiile apărute în spațiul public a fost acela că, de la această dată, farmaciile nu vor mai vinde medicamente „la bucată”.

De aici au pornit tot felul de speculații referitoare la pacienții cu venituri modeste care vor fi nevoiți să plătească o cutie întreagă de medicamente, deși necesarul lor pentru tratament ar fi mai mic, precum și la cheltuielile pe care ar urma să le suporte producătorii, pentru a modifica ambalajele actuale și a scoate pe piață cutii sau flacoane cu mai puține comprimate. S-a vorbit chiar de iminența falimentului unora dintre producători și despre posibilitatea ca aceștia să nu mai livreze medicamente pe piața românească, teorie absolut aberantă, ținând cont că regulile luate în discuție se aplică la nivelul întregii Uniuni Europene. 

 

Toate acestea, în contextul în care asociațiile reprezentative ale producătorilor nu s-au plâns. Ba chiar, așa cum a declarat directorul executiv al Asociației Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, momentul implementării acestei directive a fost considerat unulistoric, pentru că astfel vor fi protejați atât pacienții cât și producătorii.

Putem vorbi și în acest caz de un fake news, care a stârnit îngrijorare în rândul pacienților, fapt pentru care Ministerul Sănătății a venit astăzi cu lămuriri suplimentare, prezentând situația reală, care nu afectează în nici un fel clienții farmaciilor.

În primul rând, informația conform căreia farmaciile nu vor mai vinde medicamente „la bucată” este una total eronată, susțin oficialii MS, precizând, într-un comunicat, că „și după data de 9 februarie, pacienții vor putea cumpăra strict câte medicamente au nevoie și le sunt prescrise pe rețetă, fără a fi nevoie, spre exemplu, sa cumpere două cutii întregi cu câte 28 de comprimate, în condițiile în care medicul le-a prescris pentru tratament doar 30 de comprimate”.

Confuzia a pornit de la faptul că odată cu operaționalizarea sistemului de serializare și verificare a medicamentelor, fiecare ambalaj exterior de medicament va avea înscris un cod de bare și va fi sigilat cu un element de siguranță, iar cei care au făcut speculația au înțeles că, din cauza acestui sigiliu, ambalajele nu vor mai putea fi desfăcute în farmacii, pacienții fiind astfel obligați să achiziționeze toată cutia.

 

Ministerul Sănătății explică faptul că medicamentul securizat în modul descris mai sus este verificat de farmaciile comunitare sau de spital, care citesc cu un scanner codul de bare și primesc, de la un sistem informatic din România și din UE, confirmarea autenticității medicamentului.

În acest fel pot să îi scoată din uz identificatorul – procedură numită decomisionare –  și să îl elibereze în siguranță pacientului.

Dacă la verificare se constată o neconformitate, sistemul informatic emite o alertă și cutia este retrasă și verificată ulterior, urmând ca pacientului să i se elibereze pe loc o altă cutie, verificată și autentică. Pacientul are astfel o garanție totală că medicamentul este autentic, riscul ca acesta să fie falsificat fiind zero.

Prin urmare, fiecare medicament care va ajunge la pacient va fi decomisionat, iar după această procedură, cutia medicamentului va putea fi desfăcută în farmacie de către o persoană împuternicită, astfel încât pacientului să îi fie livrat numărul de medicamente de care acesta are nevoie, fără a fi obligat să cumpere toată cutia.

De exemplu, dacă un pacient are o rețetă pentru 30 de tablete, iar cutia conține 28 de tablete, farmacistul va verifica și decomisiona două cutii, una o va elibera intactă iar din cea de-a doua va elibera două tablete, urmând ca restul să fie oferit în mod similar altor pacienți”, se explică în comunicatul de la Ministerul Sănătății.

 

Mecanismul de serializare și verificare a medicamentelor este aplicat doar medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripție medicală.

Prin excepție, sistemul se aplică și unor categorii de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală  – așa numitele OTC – care prezintă risc de falsificare, la acest moment pe listă aflându-se doar un singur produs, respectiv Omeprazol 20 mg/40 mg.

Nici prețurile medicamentelor nu vor crește în urma implementării acestui sistem, costurile estimate ale investițiilor tehnice suportate de producători pentru inscripționarea codului de bare și aplicarea elementului de sigiliu fiind de 0,50,7 lei pentru fiecare cutie.

De asemenea, nu există semnale că vor fi retrase medicamente de către producători ca urmare a implementării mecanismului de serializare și verificare a medicamentelor și nici nu există diferențe în ceea ce privește calitatea, eficiența și siguranța terapeutică a medicamentelor fabricate înainte și după 9 februarie 2019, singura diferență constând doar în aplicarea elementelor de siguranță pe ambalaj.

 


Adaugati un comentariu


 

*