Farmaciștii de spital trag un semnal de alarmă în privința lipsei medicamentelor

10 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Problema nu este una specifică doar la nivelul spitalelor din România, aceeași situație îngrijorătoare fiind semnalată și în cazul unităților medicale din Uniunea Europeană.

 

Asociația Europeană a Farmaciștilor de Spital (EAPH) a dat publicității rezultatele unui sondaj realizat pe parcursul anului, referitoare la situația stocurilor de medicamente de la nivelul unităților medicale din țările UE. Rezultate care arată că majoritatea farmaciștilor de spital au reclamat problema lipsei medicamentelor, care încă persistă.

Astfel, dacă în urma sondajului similar efectuat în 2014, 86,2% dintre farmaciștii de spital din Europa raportau că lipsa medicamentelor este o problemă curentă cu care se confruntă, procentul celor care susțin acest lucru în 2018 a crescut la 91,8%. Înrăutăţirea situaţiei a fost confirmată de peste jumătate dintre cei 1.666 de respondenţi, aceştia evidenţiind faptul că o consecinţă directă a lipsei medicamentelor este întârzierea tratamentului acordat pacienţilor.

Sondajul mai arată că medicamentele cel mai des raportate ca lipsind frecvent din farmaciile spitalelor fac parte din categoria antimicrobienelor, a medicamentelor cu scop profilactic şi din categoria medicamentelor oncologice, folosite în tratarea diferitelor tipuri de cancer.

 

În același timp, mulţi dintre respondenţi s-au plâns și de faptul  că, de cele mai multe ori, nu există comunicări oficiale referitoare la motivele lipsurilor, estimarea duratelor şi alte sfaturi adresate farmaciştilor, medicilor şi pacienţilor în acest sens, farmaciștii de spital fiind astfel nevoiți să facă față singuri situațiilor de criză care apar din cauza lipsei medicamentelor din stocuri. În acest sens, reprezentanții EAPH spun că este necesară îmbunătăţirea comunicării între actorii din lanţul de furnizare a medicamentelor pentru ca farmaciştii de spital să fie informaţi în mod adecvat cu privire la situaţia lipsei medicamentelor.

Raportul este însoțit de o serie de recomandări pe care reprezentanții organizației europene le fac atât către Comisia Europeană, cât și către guvernele țărilor membre. Acestea vizează în special îmbunătăţirea comunicării între cei implicați în furnizarea medicamentelor, precum și strângerea de informaţii referitoare la cauzele lipsei medicamentelor şi găsirea unor soluţii pentru remedierea lipsurilor care pot fi prevenite. „Cerem atât guvernelor, cât şi Comisiei Europene, îmbunătăţirea comunicării referitoare la lipsa medicamentelor. Doar prin intermediul unei strategii solide de comunicare axată pe lipsa medicamentelor şi adresată tuturor statelor europene se va putea asigura faptul că toate verigile lanţului de furnizare, incluzând aici şi farmaciştii de spital, primesc la timp informaţiile necesare pentru asigurarea tratamentelor în condiţii optime”, se mai arată în comunicatul EAHP.

 


Adaugati un comentariu


 

*