Statele Uniunii Europene și Marea Britanie vor primi medicamentul Remdesivir, pentru tratarea Covid-19

31 iulie 2020 | 0 comentarii |

Compania Gilead Sciences și Comisia Europeană (CE) au ajuns la un acord prin care se va asigura, în următoarele luni, furnizarea medicamentului Veklury (Remdesivir), ca primă opțiune de tratament antiviral aprobat pentru tratarea COVID – 19, pentru pacienții din statele Uniunii Europene și ai Marii Britanii.

 

Medicamentul antiviral Remdesivir, un medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecții și despre care unele cercetari au arătat că ar putea avea un efect benefic în tratarea cazurilor severe de Covid-19, este dorit de toată lumea, mai ales după ce Statele Unite au anunțat, la sfârșitul lunii trecute, că vor cumpăra aproape toate stocurile existente din acest medicament.

Compania Gilead Sciences a anunțat că a încheiat recent un acord cu Comisia Europeană (CE), prin care va s-a convenit să furnizeze, în următoarele luni, medicamentul Veklury (remdesivir), pentru tratarea pacienților cu Covid-19 din statele Uniunii Europene și ai Marii Britanii.

În sperijinul acestui acord, CE a folosit Instrumentul de Asistență pentru Situații de Urgență (IASU), care permite achiziționarea centralizată a medicamentului Veklury. Această modalitate fără precedent de achițiziție a tratamentelor farmaceutice reflectă angajamentul comun al Gilead și al CE de a răspunde nevoilor pacienților în timpul pandemiei globale, pentru a asigura accesul rapid și echitabil la acest tratament. Acordul este în concordanță cu contractul de preț și furnizare, anunțat anterior, împreună cu Guvernul Statelor Unite ale Americii.

 

Astfel, Gilead va livra, în scurt timp, cantitatea de Remdesivir achiziționată care va fi distribuită statelor membre UE și Regatului Unit, acolo unde nevoia este mai acută. Comisia Europeană va fi responsabilă în întregime de deciziile privind împărțirea tratamentului între statele membre.

În baza angajamentului de a asigura acces continuu la Remdesivir, Gilead a făcut eforturi considerabile pentru dezvoltarea, testarea și eficientizarea modului de producție a remdesivir, făcând investiții semnificative pentru a crește capacitatea de producție și distribuție”, susțin reprezentanții companiei, care se așteaptă ca, până la finalul lunii septembrie 2020, capacitatea sa de furnizare să fie mai puțin restricționată.

Luând în considerare ratele de infectare preconizate în prezent, cantitatea produsă de companie începând cu luna octombrie va satisface în timp real cererea de remdesivir la nivel global. Așadar, compania Gilead se angajează să colaboreze cu autoritățile din domeniul sănătății pentru a asigura accesul necesar la remdesivir și, astfel, de a contribui la reducerea semnificativă a poverii COVID-19 pe care întreaga lume o resimte”, se mai arată în comunicat.

 

Veklury a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață, din partea CE, la data de 3 iulie 2020. În cadrul acesteia se precizează că Veklury este indicat pentru tratarea COVID-19, la adulți și adolescenți (în vârstă de 12 ani și mai mari, cu o greutate de cel puțin 40kg), care suferă de pneumonie și necesită oxigen suplimentar. Studiile clinice în curs de desfășurare evaluează permanent siguranța și eficacitatea remdesivir. Există studii în derulare care evaluează eficacitatea produsului remdesivir în asociere cu medicamente antiinflamatorii, pentru diferite categorii de pacienți, inclusiv copii.

Compania farmaceutică americană Gilead, producătoarea medicamentului, a arătat că 5 zile de tratament cu Remdesivir echivalează cu 10 zile de tratament pentru persoanele cu forme severe de Covid-19. Compania și-a propus să aibă peste 2 milioane de tratamente până în decembrie și câteva milioane de tratamente disponibile în 2021, dacă este nevoie.

 


Adaugati un comentariu


 

*