Farmacistul buzoian Răzvan Prisada, prezent la Reuniunea Informală a miniștrilor Sănătății din UE organizată la București

16 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății, în contextul în care România deține Președinția rotativă la Consiliul Uniunii Europene și a fost prezidat de către ministrul român al Sănătății, Sorina Pintea.

 

Anne Bucher, Sorina Pintea, Oana Grigore

Bucureştiul este, zilele acestea, „capitala europeană a sănătăţii”, așa cum a subliniat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, la Reuniunea Informală a miniștrilor Sănătății din Statele membre UE, eveniment organizat de România în contextul exercitării Președinției la Consiliul Uniunii Europene. După ce, duminică  seară, au fost impresionați de Palatul Regal, unde li s-a oferit o cină oficială, cei 140 de de delegați din Statele membre ale Uniunii Europene, dar și din Suedia și Norvegia prezenți, mulți pentru prima dată în România, s-au declarat fascinați de impunătorul Palat al Parlamentului, unde luni au avut loc dezbaterile Reuniunii Informale.

La eveniment, care a fost prezidat de ministrul român al Sănătății, Sorina Pintea, au fost prezenți Anne Bucher, director general al DG Sante, responsabil pentru sănătate şi siguranţa alimentelor și Maria Magdalena Meulenbergs, director al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Între oficalitățile române s-a numărat și farmacistul buzoian Răzvan Prisada, președinte al Grupului de lucru Produse Farmaceutice și Dispozitive Medicale al Consiliului Uniunii Europene, pe perioada în care România deține președinția Consiliului UE, cei doi președinți ai comisiilor de Sănătate ai camerelor Parlamentului, membri ai guvernului, personalități ale lumii academice medicale.

 

Sorina Pintea

Cele două teme principale de dezbateri, respectiv accesul pacienților la medicamente inovatoare și mobilitatea pacienților, în special a celor cu boli rare și vârsta sub 18 ani, sunt de mare actualitate pentru toți cetățenii Europei și reprezintă „priorități ale Programului Președinției României la Consiliul UE în domeniul sănătății, pe care astăzi le-am abordat cu mai multă profunzime, în beneficiul pacientului european”, a precizat Sorina Pintea, în deschiderea evenimentului.

Ministrul român al Sănătății a subliniat că România va continua eforturile pentru a face progrese pe agenda temelor cu impact și beneficii pentru sănătatea pacienților, iar „scopul principal al activităților pe care le avem în această perioadă îl reprezintă garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni”, amintind că progresele înregistrate de România pe teme de actualitate și cu impact direct asupra pacientului, precum evaluarea tehnologiilor medicale, vaccinarea și rezistența la anti-microbiene sau e-health, au fost evidențiate și de Vythenis Andiukaitis, Comisar European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, în cadrul unei întrevederi de la sfârșitul lunii martie.

 

În ceea ce privește accesul la medicamente inovatoare și scumpe, miniștrii Sănătății din UE au schimbat opinii cu privire la acțiunile întreprinse la nivel național pentru asigurarea accesului rapid la medicamente, cu posibilitatea ca unele dintre aceste acțiuni să fie implementate la nivelul UE, precum și identificarea posibilităților avute de pacienți de a continua tratamentul după momentul obținerii autorizației de punere pe piață și până la momentul luării unei decizii privind rambursarea medicamentelor în cauză, în statul membru respectiv.

Am discutat şi aspecte ce vizează identificarea posibilităţilor avute de pacienţi pentru a continua tratamentul după momentul obţinerii autorizaţiei de punere pe piaţă şi până la momentul luării unei decizii privind rambursarea medicamentelor în cauză în statul membru respectiv”, a menționat ministrul Sorina Pintea, subliniind importanța dezbaterilor din perspectivă politică și strategică în domeniul sănătății, atât pentru România cât și pentru toate celelate state.

 

Anne Bucher

Directorul general al Direcţiei Generale Sănătate şi Siguranţă Alimentară (DG SANTE) din Comisia Europeană, Anne Bucher, a declarat că accesul la medicamente este o problemă de lungă durată în UE și afectează în mod diferit statele membre.

Aşa cum a spus doamna ministru, nu vorbim de o competenţă deplină a UE, ci de o competenţă partajată, însă avem nişte acte legislative care se concentrează mai ales pe medicamentele din îngrijirile pediatrice, care sunt evaluate. Este, deci, un moment oportun, peste câteva luni, să discutăm despre ce am realizat până acum în acest domeniu şi să vedem dacă trebuie să propunem şi alte acţiuni în viitor”, a spus oficialul european.

Oficialii europeni au subliniat că, în lupta de a asigura un acces timpuriu la medicamente inovatoare, o mențiune specială o constituie bolile rare și găsirea de soluții pentru asigurarea accesului la tratamente echivalente pentru toți pacienții cu boli rare în UE, precum și modalități de asigurare a accesului la tratament pentru pacienții incluși în studii clinice.

 

În cea de-a doua sesiune, miniștrii statelor membre UE au discutat despre mobilitatea pacienților și asigurarea accesului la servicii medicale pentru pacienții cu boli rare, în special a celor sub 18 ani.

S-a dezbătut punerea în aplicare a Directivei 2011/24 / UE privind aplicarea drepturilor pacienților la asistență medicală transfrontaliere astfel încât, cetățenii UE să beneficieze de avantajele acestor prevederi. Pe baza experienței acumulate, reprezentanții statelor membre au discutat modul în care pot colabora pentru îmbunătățirea eficacității directivei, luând în considerare constatările din raportul Comisiei Europene privind punerea în aplicare a directivei și Rezoluția Parlamentului European din februarie 2019.

Importantă pentru îmbunătățirea accesului la asistența medicală transfrontalieră planificată este informația clară. Disponibilitatea informațiilor și orientărilor adecvate poate reduce povara administrativă a cererilor repetitive și a procedurilor administrative inutile care decurg din procesul de autorizare și de rambursare prealabilă. Rapoartele Comisiei și ale Parlamentului European cu privire la punerea în aplicare a directivei identifică o serie de domenii în care îmbunătățirea informațiilor și creșterea transparenței procesului de rambursare ar putea conduce și informa mai bine pacienții care solicită asistență medicală transfrontalieră”, a declarat Sorina Pintea, ministrul român al Sănătății.

 

Tot în sesiunea dedicată mobilității pacienților s-a discutat și despre integrarea Rețelelor Europene de Referință (ERN) în sistemele de sănătate din statele membre. În contextul în care Rețelele Europene de Referință se află în faza inițială de implementare /consolidare și se confruntă acum cu o serie de provocări pentru a deveni operative și funcționale, discuțiile din cadrul Reuniunii s-au axat pe identificarea unui set de politici și proceduri pe care statele membre să le instituie pentru a încorpora /lega aceste rețele în sistemele lor de sănătate.

Anne Bucher a apreciat că este necesară, în continuare, preocuparea ca pacienții să fie bine informați. „Reţelele europene de referinţă, care includ 300 de spitale care abordează bolile rare, funcţionează foarte bine. E o iniţiativă considerată a fi un succes şi se bazează pe ideea că pacienţii nu trebuie să călătorească, ci cunoştinţele trebuie să călătorească”, a explicat directorul general al DG SANTE.

Aceste rețele vor fi cu adevărat capabile să aducă beneficii pacienților care suferă de boli rare sau complexe și cu prevalență scăzută în întreaga UE, în momentul în care vor fi conectate într-un mod clar și stabil la sistemele de sănătate din statele membre. „Aşadar, important acum este să integrăm aceste reţele de referinţă, mai bine, în sistemele naţionale, astfel încât să ne asigurăm că orice medic într-o zonă îndepărtată are la dispoziţie acest sistem și să-l îndrepte pe pacient către aceste reţele europene”, a mai spus oficialul european.

 

Razvan Prisada

Prezent la eveniment, farmacistul buzoian Răzvan Prisada, președintele Grupului de lucru Produse Farmaceutice și Dispozitive Medicale al Consiliului Uniunii Europene, pe perioada în care România deține președinția Consiliului, a precizat pentru SănătateaBuzoiană.ro că evenimentul a fost unul „foarte bine organizat, iar temele de discuție abordate au prezentat un interes deosebit pentru țările participante și mai aes pentru cele mai puțin dezvoltate, iar în cadrul întâlnirilor s-au pus întrebări și s-a încercat să se găsească soluții, în special la temele de discuții abordate în această Reuniune”.

Astăzi, atașații vor vizita Laserul de la Măgurele ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), unde vor putea vedea unul dintre cele mai puternice lasere din lume și vor afla care sunt aplicațiile medicale în care acesta va veni în ajutorul oamenilor, cum poate ajuta acesta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, dar și că are capacitatea de identificare a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive fără a fi desfăcute şi de testare a materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.

După Reuniunea Informală a miniștrilor Sănătății din Statele Membre UE de la București, concluziile rezultatelor obținute de România în mandatul la Președinția Consiliului se vor analiza într-o Reuniune Formală a miniștrilor acelorași state, care va avea loc pe 14 iunie, la Luxemburg.

 


Adaugati un comentariu


 

*