Finanțare de 100.000 de euro pentru proiecte ce „pregătesc Bucureștiul pentru cutremur”

Acestea vizează organizarea de cursuri de prim-ajutor, activități de simulare a unor dezastre și antrenarea unor câini de căutare-salvare.

 

Fundația Comunitară București a inițiat un fond de finanțare denumit Bucureștiul Pregătit, ce are ca principal scop  susţinerea şi dezvoltarea proiectelor care informează, educă şi creează sisteme de suport în comunitatea locală, astfel încât să se dezvolte capacitatea de acțiune și intervenție în cazul unui cutremur de mare magnitudine sau alte dezastre majore. Fondul a fost dezvoltat cu sprijinul financiar al  IKEA România, ING Bank şi Lidl România, oferind finanțare pentru cel puțin 12 luni pentru proiecte derulate în București-Ilfov. Pentru a beneficia de finanțare, proiectele trebuie să se desfășoare pe una din cele trei direcții principale trasate de inițiatorii programului, respectiv cursuri de prim-ajutor și pregătire pentru dezastre, informare și simulare pentru cutremur și pregătirea câinilor de căutare-salvare.

Prima rundă de finanțare este în valoare de 100.000 de euro, iar pentru desemnarea proiectelor care vor beneficia de acești bani Fundația Comunitară București a lansat o invitație tuturor organizațiilor ce desfășoară activități în domeniile vizate. Astfel, până la data limită au fost depuse 12 proiecte eligibile, iar în urma unei etape de selecție au fost alese cinci dintre acestea, care nu vor funcționa independent unul de altul, ci vor contribui la crearea unei infrastructuri de suport la nivelul Capitalei și în județul Ilfov.

 

Cea mai mare finanțare va reveni asociației  Clubul Câinilor Utilitari, care va primi 32.000 de euro pentru a derula un program de pregătire pentru câini de căutare-salvare. În cadrul acestui program vor fi antrenați 10 câini utilitari, care vor fi certificați ca și câini de căutare-salvare, în condițiile în care, la nivelul Capitalei nu există în prezent decât 3 câini cu o astfel de pregătire specială.

Un sfert din suma totală acordată în această primă undă, respectiv 25.000 de euro, vor fi acordați proiectului STAR – Sistem de Transmitere a Alertelor prin Radio, dezvoltat de Societatea Română a Radioamatorilor. Inițiatorii își propun îmbunătățirea acoperirii radio la nivelul Capitalei și județului Ilfov, în procent de 85%, astfel încât să crească în mod considerabil capacitatea de furnizare a comunicaţiilor alternative post-dezastru.

 

De asemenea, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate împreună cu  Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic vor beneficia de o finanțare de 22.000 de euro pentru proiectul Antiseismic District, în cadrul căruia vor fi educați și pregătiți antiseismic locuitorii din zona centrală a Capitalei, zonă extrem de vulnerabilă în cazul unui cutremur major.

Al patrulea proiect în ordinea valorii finanțării este derulat de Filiala Sector 6 a Crucii Roșii, acesta presupunând derularea unei campanii de informare şi de educare, dar şi instruirea în acordarea primului ajutor pentru cel puțin 145 de persoane, inclusiv 100 de educatoare. În acest scop, voluntarii de la Crucea Roșie vor primi 15.000 de euro în cadrul programului de finanțare.

Nu în ultimul rând, asociația MEDIGATE, fondată de medici tineri din sistemul de urgenţă, va primi 6.000 de euro pentru a oferi cursuri de prim-ajutor predate de personal medical calificat.

O nouă rundă de finanțare va fi lansată în toamnă, când se vor selecta alte proiecte eligibile, în acest sens Fundația Comunitară București căutând susținere financiară și din partea altor companii.


Adaugati un comentariu


 

*