Fraudele financiare – un nou factor de risc pentru sanatatea fizica si psihica

In urma unui studiu realizat in Spania s-a stabilit ca persoanele care sunt victime ale unor astfel de fraude acuza, ulterior, diverse probleme de sanatate.

 

telefonConcluziile unui studiu efectuat in Spania ar trebui sa fie luate in serios si in Romania, intrucat se refera la evolutia starii de sanatate a persoanelor care au fost victimele unor fraude financiare, fapte care se petrec frecvent si in tara noastra.

Cunoscute la noi sub denumirea generica de „tepe”, astfel de fapte, incadrate in categoria infractiunilor, au facut in ultimii ani numeroase victime in Romania, mai ales in randul persoanelor varstnice. Este de ajuns sa mentionan metoda „Accidentul”, prin care zeci sau chiar sute de persoane au fost pacalite, fiind sunate de necunoscuti care s-au dat drept copiii sau nepotii lor si le-au spus, printre hohote de plans, ca au comis un accident grav si au nevoie urgenta de o suma mare de bani pentru a despagubi victima sau pentru a-i plati spitalizarea.

In alte cazuri, escrocii sustin ca sunt avocati sau medici, invocand fel si fel de probleme pe care le-ar avea copiii victimelor si cerand, de fiecare data, sume mari de bani pe care pagubitii sa le vireze in anumite conturi. La un moment dat, acest gen de escrocherii tindeau chiar sa devina un fenomen in Romania, zeci de persoane ramanand astfel fara economiile de-o viata, iar in unele cazuri, victimele au suferit chiar un infarct cand au aflat ca au fost inselate.

Studiul efectuat de cercetatorii spanioli releva ca o astfel de experienta poate avea consecinte neplacute atat in planul sanatatii psihice cat si fizice, declansate de socul emotional suferit de victime.

 

Cercetarea  a relevat faptul ca 85% dintre cei care au fost fraudati si nu au primit compensatii financiare isi descriu starea generala de sanatate ca fiind proasta sau foarte proasta. Procentul este ceva mai mic in randul respondentilor care au primit o compensatie economica (54%) sau al celor cu imprumuturi ipotecare multivalutare (66%).

Studiul, realizat pe voluntari din Madrid, Castilla si Leon intre iulie 2015 si iulie 2016, sugereaza, de asemenea, ca proportia persoanelor care au nevoie de monitorizare psihologica este de peste 75%, indiferent de tipul de frauda suferit, tinand cont de faptul ca biomarkerii analizati pe parcursul anchetei au scos in evidenta probleme de stres, vinovatie si conflict in familie, ca principali factori de neliniste in randul respondentilor.

Conform cercetarii, fraudele financiare sunt un nou factor de risc pentru sanatatea populatiei si prevalenta acestora trebuie sa fie stabilita la nivel european, iar  in cazul in care concluziile se confirma, persoanele afectate ar trebui sa primeasca ingrijire medicala si psihologica, in plus fata de compensarea financiara.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*