Fumatorii trebuie sa manance mai multa miere

16 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

In cazul in care nu vor sau nu pot renunta la fumat, este bine sa apeleze mai des la acest medicament natural care mai diminueaza din riscurile aparitiei cancerului si bolilor vasculare.

 

miere 3Sfatul pe care orice medic il va da unui fumator este sa se lase de fumat. Aceasta este cea mai sigura cale de a preveni aparitia cancerului pulmonar sau a altor afectiuni cronice care au ca principala cauza acest viciu. Multi inteleg acest lucru si incearca sa rareasca numarul de tigari, pentru ca in final sa renunte definitiv, altii prefera sa se bucure in continuare de acest viciu, fie ca nu pot, fie ca nu vor sa renunte. In cazul celor din urma, sfatul specialistilor este sa consume mai multa miere, nu doar pentru a se delecta cu gustul dulce al acestui aliment, ci pentru a beneficia de calitatile sale terapeutice care diminueaza riscul aparitiei unor afectiuni grave, specifice fumatorilor.

 Cercetari recente arata ca un consum zilnic de miere ar putea fi benefic fumatorilor, intrucat atenueaza formarea de radicali liberi si reactia de stres oxidativ, proces nefast pentru organism, care contribuie la dezvoltarea cancerului, indeosebi al cailor respiratorii, dar si a bolilor cardiovasculare.

Din cauza fumatului, celulele sunt agresate de radicali liberi – molecule instabile ce declanseaza un fenomen de oxidare aflat la originea unei imbatraniri accelerate. In acest context, antioxidantii joaca un rol esential de protectie, iar cei din miere prezinta un real interes la modul general si la fumatori in special.

 

tigari fumatoriStudii anterioare au aratat ca o suplimentare a cantitatii de miere reduce procesul de oxidare la sobolanii expusi fumului de tigara.

Aceeasi echipa a efectuat un studiu pe om, iar rezultatele par a fi semnificative. S-au creat doua grupuri de fumatori, dintre care  unii au primit o cantitate suplimentara de miere de 20 de grame pe zi, timp de trei luni, iar ceilalti, nu.

Prima observatie a fost ca stresul oxidativ ramane mai ridicat la ambele grupuri de fumatori fata de nefumatori. Totusi, in randul fumatorilor, o cantitate suplimentara de miere a scazut semnificativ stresul oxidativ si a imbunatatit evident nivelul de antioxidanti, care neutralizeaza o parte din radicalii liberi asociati cu fumatul.

Prin urmare, mierea este un aliment ce le-ar putea fi util si fumatorilor, dar nu suficient pentru a contracara nenumaratele efecte negative ale fumatului, asa ca tot renuntarea la fumat este cea mai buna optiune pe care o poate lua un fumator care tine la propria-i sanatate.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*