George Manole, directorul Angi San, despre asigurările private de sănătate și cât de atractive sunt ele pentru buzoieni

19 iulie 2022 | 0 comentarii |

Sistemul asigurărilor sociale de sănătate are limitări evidente privind decontarea actului medical în sistemul medical privat. În același timp, aproximativ 2,1 milioane de români sunt neasigurați, ceea ce înseamnă că beneficiază doar de asistență medicală de urgență, în spitalele de stat.

 

Se spune, pe bună dreptate, că „sănătatea este mai bună decât toate”. Dar, oricât te-ai preocupa de stilul tău de viață, oboseala acumulată și stresul amplificat în ultimii ani de pandemia de coronavirus, de criza financiară, de războiul din Ucraina și de problemele personale care apar inerent, își pun amprenta asupra stării de sănătate.

De asigurările sociale de sănătate (CASS) beneficiază toți angajații, ca urmare a contribuției obligatorii plătite lunar, dar și câteva categorii de persoane asigurate în mod gratuit: copii cu vârste între 0 și 18 ani; tinerii între 18 și 26 ani care sunt elevi sau studenți, care urmează modulul de instruire pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști sau care provin din sistemul de protecție a copilului; victimele traficului de persoane – pentru o perioadă de cel mult 12 luni; bolnavii cu afecţiuni incluse ȋn Programele Naţionale de Sănătate (PNS) ale Ministerului Sănătăţii; persoanele cu handicap; femeile însărcinate și lehuzele; persoanele aflate în concediu de creștere și îngrijire a copilului; șomerii; asistații social; pensionarii; voluntarii din cadrul serviciilor de urgență; personalul monahal al cultelor recunoscute; veteranii de război; persoanele persecutate politic.

Potrivit datelor CNAS, doar 5,3 milioane de români contribuie la Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS), în timp ce ceilalți beneficiază fie de pachetul de bază gratuit, fie doar de serviciile medicale de urgență (cei neasigurați) – situație în care se află cel puțin 2,1 milioane de români.

 

Toate persoanele asigurate au dreptul la un pachet de servicii medicale de bază, iar persoanele neasigurate beneficiază doar de servicii medicale de urgenţă, consultaţii pentru depistarea bolilor cu potențial endemo-pandemic, servicii de planificare familială sau consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lehuziei.

Știm cu toții că sistemul de asigurări de sănătate de stat își atinge adesea limitele, iar aglomerația și timpii de așteptare pentru servicii publice au depășit demult limita rezonabilă, așa că mulți asigurați preferă clinicile private și își plătesc din buzunar analizele ori tratamentele de care au nevoie.

Când vine vorba de sănătate, fiecare clipă poate face diferența între viață și moarte, iar asigurarea unor servicii medicale prompte și complete reprezintă poate cel mai sigur pas către vindecare. Soluția la care se poate apela pentru a scăpa de această grijă ar fi o asigurare privată de sănătate. Din păcate, mulți români nu-și permit să-și cumpere o asigurare privată de sănătate și mulți dintre cei care și-ar permite nu au încă o cultură a acestui tip de beneficii.

Directorul Centrului Medical Angi San Buzău, George Manole, subliniază căsistemul asigurărilor sociale de sănătate are limitări evidente privind decontarea actului medical în sistemul medical privat” și atrage atenția că aproximativ 2,1 milioane de români sunt neasigurați, ceea ce înseamnă că beneficiază doar de asistență medicală de urgență, în spitalele de stat.

 

Clinica Angi San

Sistemul privat de sănătate a cunoscut însă o dezvoltare fără precedent în ultimii ani, dispune de dotări ultraperformante, iar serviciile medicale oferite sunt dintre cele mai diversificate și la standardele cele mai înalte de profesionalism. Mulți dintre cei mai apreciați medici au migrat către privat, iar pacienții doresc să-i urmeze. Desigur, plata unei consultații medicale poate fi accesibilă majorității populației, dar accesibilitatea serviciilor medicale private scade în cazul unor proceduri complexe de tip imagistic sau intervențional, care pot fi împovărătoare pentru mulți dintre cei care și-ar dori să beneficieze de ele.

Una dintre cele mai moderne, mai bine dotate clinici private din Buzău și cu specialiști pe măsură este Angi San, despre care Sănătatea Buzoiană a scris de mai multe ori, iar numărul cititorilor articolelor a atins recorduri absolute pentru o publicație de nișă. Pe adresa redacției am primit numeroase întrebări despre costuri și tipul de asigurare prin care se poate beneficia de serviciile medicale oferite de specialiștii acestei clinici, așa că am solicitat câteva lămuriri de la conducerea unității medicale.

 

George Manole – director Angi San

Directorul general al Centrului Medical Angi San, George Manole, spune că „o alternativă facilă de accesare a serviciilor medicale private o reprezintă asigurarea voluntară de sănătate. În România, ponderea decontărilor cu asigurări private de sănătate din total cheltuieli cu sănătatea este de doar 0,7%, un nivel substanțial scăzut în comparație cu media Uniunii Europene care este de 4,9% și cu alte țări cu o pondere mai ridicată precum Slovenia sau Irlanda care ajung până la 16%”.

Clinica Angi San colaborează cu „cele cunoscute companii de asigurări private de sănătate care ne-au aratăt că atenția lor este orientată către facilitarea accesului pacientului la servicii medicale. De cele mai multe ori, deținătorul poliței nici nu sună personal pentru programarea consultației, este programat de compania la care este asigurat și doar se prezintă la clinică pentru a beneficia de serviciul medical de care are nevoie”, detaliază George Manole.

 

Dr Cosmin Ursachescu – Angi San

Cu toate acestea, Buzoienii nu par prea interesați de asigurările private de sănătate, deși mulți dintre ei apelează la serviciile clinicilor private pentru a beneficia de condiții de tratament mai bune, de garanția unor servicii de calitate și de experiența unor medici în care au încredere.

„De la începutul anului, pacienții care s-au prezentat în cadrul clinicii Angi San cu asigurare privată de sănătate reprezintă cea mai mică pondere, respectiv de 1% în ambulator și 0,5% pentru partea de spitalizare”, afirmă George Manole, care subliniază că „încă un beneficiu important al asigurărilor private este faptul că pun accent pe prevenție, un sector neglijat de pacienți și slab organizat de către stat, prin subfinanțarea programelor de screening”.

 

 

Având în vedere că există numeroase companii care oferă asigurări private de sănătate, trebuie avute în vedere câteva criterii care pot contribui la alegerea potrivită:

· Studiază mai multe agenții și informează-te cu privire la seriozitatea și transparența celei la care vrei să apelezi. Caută recenzii, comentarii, testimoniale ale persoanelor care au folosit deja serviciile lor și vezi care este părerea generală;

· Nu te opri neapărat la cea mai ieftină asigurare, ci urmărește beneficiile de care ai nevoie, posibilitățile și condițiile de accesare, tipul de acoperire;

· Întreabă clar care sunt serviciile medicale acoperite: ce analize sunt incluse, consultații, imagistică,  condiții de spitalizare sau de intervenții chirurgicale;

· Urmărește dacă asigurarea acoperă toate riscurile de care ai nevoie;

· Informează-te cu privire la serviciile adiționale și cum le poți accesa;

· Întreabă dacă asigurarea este valabilă și pe teritoriul țărilor membre UE;

· Înțelege foarte bine care sunt beneficiile poliței și află detalii cu privire la ce nu acoperă asigurarea;

· Alege un contract flexibil, pe care îl poți personaliza în funcție de buget și de nevoi;

· Înainte de a semna asigurarea, citește cu atenție toate condițiile contractului și clauzele existente!

 

 


Adaugati un comentariu


 

*