Gest umanitar pentru un pompier erou

30 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Marian Simi, unul din suprevietuitorii catastrofei de la Mihailesti, are nevoie de sprijinul semenilor pentru o noua proteza la piciorul amputat in urma exploziei din 24 mai 2004.

 

Marian SimiPentru Marian Simi, viata s-a schimbat radical in urma cu 11 ani, in zorii zilei de 24 mai 2004.  Tinarul, in varsta de 20 de ani pe atunci, isi incepuse stagiul militar la pompieri in luna februarie a acelui an iar trei luni mai tarziu a supravietuit uneia dintre cel mai mari catastrofe inregistrate vreodata in Romania. Este vorba de explozia de la Mihailesti, care a ucis 18 oameni dintre care 9 pompieri aflati la datorie. Marian Simi se numara printre pompierii trimisi sa intervina pentru a stinge incendiul izbucnit la camionul cu azotat care a provocat ulterior tragedia si se poate considera norocos ca a scapat cu viata, mai ales ca in momentul deflagratiei se afla foarte aproape de camionul in flacari. A scapat cu viata, insa pretul platit il va marca pana la sfarsitul zilelor, pentru ca in urma deflagratiei si-a pierdut un picior,  iar toate planurile pe care si le facuse pentru viitor pareau sa se naruiasca. A reusit sa treaca peste trauma psihica si fizica produsa in acea zi fatidica, a primit o proteza cu ajutorul careia a invatat sa meraga din nou, si a fost angajat ulterior pe un post de salariat civil in cadrul ISU Buzau.

 

Marian simi 2In 2009 a primit o proteza facuta in Italia, insa masuratorile nu au fost facute corespunzator, asa ca aceasta nu i s-a potrivit de la inceput iar Marian Simi a facut eforturi mari sa se acomodeze cu ea. Nu a reusit, practic, niciodata sa se obisnuiasca cu proteza, aceasta provocandu-i dureri si rani de fiecare data cand incerca sa se deplaseze pe distante mai lungi. Odata cu trecerea timpului, proteza s-a uzat iar suferintele pe care i le provoaca tanarului au devenit din ce in ca mai acute, ajungand la limita suportabilitatii. Din aceasta cauza, Marian Simi a ajuns sa se deplaseze din ce in ce mai greu si are nevoie cat mai repede de o proteza, de aceasta data una care sa se adapteze perfect nevoilor sale, pentru a nu fi nevoit sa treaca prin aceleasi chinuri prin care a trecut din 2009 cu proteza pe care o are acum.

Pentru aceasta, are nevoie insa de bani, si se pare ca statutul de erou si sacrificiul facut acum 11 ani la Mihailesti nu mai sunt suficiente pentru a-i sensibiliza pe cei care la acea vreme s-au grabit sa il copleseasca cu laude si multumiri, mai mult pentru propria lor imagine.

 

Explozia de la Mihailesti Cea mai ieftina proteza de care are nevoie ar costa in jur de 17.000 de euro, insa calitatea nu ar fi cea mai buna iar garantia oferita ar fi una destul de redusa. Pentru ca nu are nici macar aceasta suma, tanarul nu poate spere la o alta proteza mai buna, in conditiile in care o alta mai performanta, perfect adaptata nevoilor sale si cu o durata mai lunga de intrebuintare costa in jur de 45.000 de euro. Primii care i-au venit in ajutor au fost colegii, care au donat si au adunat astfel circa 5.000 de lei, insa suma nu este nici pe departe suficienta. Au demarat si o campanie umanitara, deschizand doua conturi in care pot fi facute donatii. Astfel, donatiile in lei pot fi facute in contul RO63BRDE450SV57339384500, deschis la BRD, iar  cele in euro, in contul RO31BRDE450SV23761534500, deschis la aceeasi banca. De asemeni, cine doreste sa doneze o poate face si apelând numerele de telefonie fixă în reteaua Telekom 0900 900 632 (3 euro), 0900 900 634 (4 euro), 0900 900 630 (10 euro).

O contributie substantiala va veni, se pare, din partea Consiliului Judetean, problema fiind discutata in sedinta ordinara de azi. Consilierii si-au dat acordul de principiu pentru a fi alocata din bugetul judetului suma necesara achizitionarii unei proteze performante, iar in sedinta urmatoare va fi inclus pe ordinea de zi un proiect de hotarare in acest sens, fiind insa necesara o solicitare scrisa facuta de Marian Simi in acest sens.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*