Ghiduri utile pentru pacienţii cu poliartrită reumatoidă şi spondilită anchilozantă

26 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Acestea sunt realizate de un grup de medici specialiști și pot fi accesate gratuit on-line urmând a fi distribuite și în varianta tipărită, în cadrul clinicilor de reumatologie și în spitale.

 

Pacienţii cu poliartrită reumatoidă şi spondilită anchilozantă precum și cei care prezintă simptome ale acestor afecțiuni dar încă sunt în căutarea unui diagnostic precis, au la dispoziție două noi instrumente utile, care îi ajută să afle toate informațiile de care au nevoie, referitoare la aceste boli reumatice. Este vorba de două ghiduri realizate la inițiativa Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART şi a Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), în care pot fi găsite informații privind definirea bolii, simptomele, stabilirea diagnosticului, riscul de transmitere la copii, managementul bolii, stilul de viaţă trebuie adoptat și alte recomandări venite din partea unor medici specialiști.

Cele două ghiduri au fost scrise de medicii Andreea Predoiu, Ioana Rusu, Daisy Vaida Voevod şi Diana Rusu, de la Clinica de Reumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca, sub coordonarea prof. dr. Simona Rednic, preşedintele ales al Societăţii Române de Reumatologie.

 

Cu ocazia lansării ghidurilor, Andrei Huțanu, președintele asociației ART, a precizat că acestea se constituie în două instrumente utile atât pentru pacienții diagnosticați, care au nevoie de informații avizate venite din partea medicilor, cât și pentru persoanele care nu ştiu deocamdată ce afecţiune au și care pot afla informaţii utile, care să îi determine să meargă la medicul reumatolog.

La rândul său Radu Gănescu, președintele COPAC, a precizat că organizația pe care o conduce a lansat mai multe ghiduri de acest tip pentru pacienții cu diferite afecțiuni și va continua să o facă, adăugând că în pregătire se află un ghid pentru pacienţii cu hipertensiune arterială pulmonară.

Momentan, ghidurile pot fi accesate gratuit pe site-ul asociației ART, urmând a fi disponibile și în variante tipărite, care vor fi distribuite tot gratuit în spitale și în clinicile de reumatologie

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*