Pacienții cu Covid-19 aflați la domiciliu vor fi monitorizați „la distanță”

26 octombrie 2020 | 0 comentarii |

În acest fel, medicii de familie spun că îi vor proteja și pe ceilalți pacienți cu alte boli, evitând să îi expună unui risc suplimentar de contaminare.

 

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) continuă să conteste decizia autorităților care îi obligă să asigure monitorizarea pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare de Covid-19 aflați la domiciliu din cauza lipsei locurilor din spitale.

Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență în acest sens, pe care reprezentanții organizației profesionale o califică „cel puțin imorală, dacă nu și ilegală”, întrucât decizia ca acești pacienți să rămână la domiciliu se ia fără o evaluare iniţială prin investigaţii de laborator sau imagistice. Documentul legislativ include anumite obligații, dar și penalizări pentru medicii de familie, în condițiile în care „nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare şi de îngrijire, de atitudine în faţa pacientului asimptomatic cu comorbidităţi semnificative sau a pacientului care refuză testarea”, după cum se arată în cel mai recent comunicat transmis de SNMF.

Semnatarii documentului susțin, totodată, că actul normativ este aproape lipsit de conținut și demonstrează o lipsă de considerație din partea autorităților față de această categoriei profesională și de pacienți.

 

Medicii de familie subliniază că ne aflăm deja într-o nouă stare de urgență, chiar dacă aceasta  nu a fost declarată oficial de autorități, iar în aceste condiții, „înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii şi pedepse nu va salva nici sistemul şi nici vieţi omeneşti”.

Aceștia anunță că vor utiliza consultațiile de la distanță pentru a-i îngriji pe pacienții cu Covid-19 aflați la domiciliu, evitând astfel contactul direct cu aceștia și diminuând totodată riscul de contaminare, asociat cu cel al transmiterii bolii către ceilalți pacienți cu alte patologii, pe care îi mai au în îngrijire. Madicii de familie mai spun că acești și pacienții non-covid au în această perioadă mare nevoie de medicii de familie, în condițiile limitării accesului la alte servicii medicale.

 

Nu în ultimul rând, reprezentanții SNMF spun că medici ide familie vor găsi soluțiile pe care autoritățile nu le-au identificat, pentru că sunt cei care cunosc cel mai bine realitățile din sistem și sunt cei aflați în relație permanentă cu pacienții, știind care sunt nevoile acestora.

Ignoraţi voit de autorităţi în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiţi doar pentru a fi împovăraţi cu noi responsabilităţi birocratice şi pedepse atunci când sistemul nu mai face faţă. Vom găsi soluţii pe care decidenţii încă nu le-au identificat, pentru că în relaţie directă cu pacienţii şi cu boala, cunoaştem realităţile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii şi funcţionarii din birouri şi vom continua să ne îndeplinim menirea – protejarea pacientului şi a comunităţii. Aşa am făcut şi atunci când s-a hotărât, împotriva tuturor semnalelor noastre şi a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sănătate. Avem nevoie de resurse suplimentare, dar avem nevoie, mai ales, de respect şi colaborare din partea autorităţilor” – se arată în încheierea comunicatului transmis de organizația profesională a medicilor de familie.

 

Potrivit actuui normativ, medicii de familie sunt astfel incluşi oficial în lupta anti Covid, iar Guvernul a decis să îi şi plătească, decontându-le 105 lei /caz monitorizat. „Plata medicilor de familie se face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct, de natură civilă, care va fi încheiat de casa de asigurări de sănătate cu reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în cadrul căruia medicul de familie îşi desfăşoară activitatea”, se arată într-un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS se va stabili modelul de contract, drepturile şi obligaţiile părţilor, condiţiile de raportare, validare şi modalitatea de plată, precum şi sancţiunile aplicabile pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.

Concret, pacientul sau contactul acestuia se izolează la domiciliu imediat ce manifestă simptome sau a luat contact cu un caz pozitiv și anunţă medicul de familie, care îl monitorizează până când îi vine rezultatul testului, dar şi ulterior. Pentru cei izolaţi, medicii de familie dau concediile medicale, în funcţie de evoluţie şi durata monitorizării. Dacă persoana izolată se dovedeşte a nu avea covid, în urma testelor, medicul de familie dă concediul medical pentru carantină, pe baza documentelor eliberate de DSP şi pentru perioada înscrisă de acestea.

 


Adaugati un comentariu


 

*