Gripa face ravagii intr-un spital din Buzau

17 februarie 2015 | 0 comentarii |

Au fost confirmate 13 cazuri de imbolnavire la medici, asistente si pacienti din Spitalul CFR. Alti doi buzoieni au fost confirmati cu virus gripal dupa ce au ajuns la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau.

 

raceala si gripaAutoritatile medicale buzoiene sunt in alerta maxima. Tocmai acum, cand vaccinul antigripal s-a epuizat, temutul virus a inceput sa-si faca de cap. Si nu oricum, ci chiar intr-un spital. Este vorba despre Sectia Buzau a Spitalului CFR Galati, unde boala a fost confirmata, astazi, la nu mai putin de 11 pacienti si doi  medici. Primul caz a fost diagnosticat saptamana trecuta, iar pana sambata, numarul celor care prezentau simptome specifice a ajuns la 13. Ieri s-au recoltat probe biologice si au fost trimise la Institutul Cantacuzino, iar astazi a venit confirmarea. Directia de Sanatate Publica a luat imediat masuri de limitare a focarului, unitatea medicala este in carantina, bolnavii au primit tratament specific, iar contactii sunt monitorizati permanent.

Tot in ultimele zile, la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau s-au prezentat doua persoane cu simptomoatologie specifica gripei, iar analizele au confirmat existenta virusului gripal. Unul dintre cei doi este medic si s-a izolat la domiciliu, iar celalalt a ramas internat.

Se pare ca se repeta situatia de acum doi ani de la Spitalul Sapoca, unde peste 50 de cazuri de gripa au fost confirmate, intre bolnavii si personalul medical din Sectia Ojasca.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Informatia a fost confirmata in cursul zilei de astazi, de medicul Carmen Scantei, seful Compartimentului epidemiologic din cadrul DSP Buzau. Aceasta a precizat ca in urma analizelor de la Institulul Cantacuzino, in cazul a patru dintre probe a fost confirmata prezenta tulpinii A4 a virusului gripal, iar intr-un caz tulpina de tip B. In toate cele 15 cazuri este vorba de persoane care nu s-au vaccinat antigripal, desi atat pacientii cat si medicii faceau parte din grupele de risc.

Despre cei 11 pacienti de la spitalul CFR, medicul Carmen Scantei a precizat ca faceau parte din grupele de risc prin prisma varstei si a bolilor cronice de care sufereau, ceea ce ii face mai vulnerabili in fata virusului gripal. Acestia se afla in continuare internati, in timp ce cei doi medici din cadrul spitalului care au contractat virusul au fost izolati la domiciliu.

Totodata, la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean  se mai afla internata o persoana cu gripa, in timp ce medicul se afla izolat la domiciliu.

Medicul Carmen Scantei a mai precizat ca nu putem vorbi in acest moment de o situatie extrem de alarmanta si ca era de asteptat sa apara unele cazuri de gripa, avand in vedere ca aceasta este o perioada foarte favorabila dezvoltarii virusului.

Pentru a evita imbolnavirile, medicul epidemiolog le recomanda buzoienilor sa respecte regulile elementare de igiena, sa evite in aceasta perioada locurile aglomerate si deplasarea cu mijloacele de transport in comun si, aspect foarte important, sa isi acopere nasul si gura atunci cand stranuta sau tusesc, tinand cont ca vorbim despre un virus care se raspandeste pe cale aeriana, iar prin stranut sau tuse poate ajunge foarte usor de la o persoana infectata la una sanatoasa.

 

gripaDin datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile si ale Centrului National de Gripa din INCDMI Cantacuzino reiese ca in ultima saptamana, in Romania activitatea gripala a evoluat cu intensitate medie, in focare locale (judetele Iasi – 47, Constanta -54 si municipiul Bucuresti -74), si cu cazuri sporadice in unele judete, morbiditatea prin infectii respiratorii acute fiind mai crescuta decat in saptamana precedenta si depasind nivelul asteptat.

Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (cazuri de gripa, cazuri compatibile clinic cu gripa, infectii acute ale cailor respiratorii superioare <IACRS>si pneumonii) a fost de 103.306, cu 3,1% mai mic fata decel inregistrat in saptamana precedenta, dar cu 35,8% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (76.034).

Pana la 10 februarie, la nivel national s-au confirmat si 263 de cazuri de gripa si doua decese (la Iasi si Suceava) din aceasta cauza – in ambele cazuri fiind vorba despre persoane nevaccinate antigripal.

Pana la 1 februarie, din cele 500.000 de doze de vaccine gripal disponibile la nivel national se utilizasera 469.371.

La Buzau au fost dispoonibile 6.500 de doze de vaccin gripal, iar pana la 1 februarie s-au utilizat 6.191.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*