Ilie Năstase și Valeriu Argăseală au devenit cetățeni de onoare ai județului Buzău

6 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Cei doi oameni de sport au origini buzoiene, iar conferirea titlurilor de cetățean de onoare a fost aprobată cu unanimitate de voturi de consilierii județeni.

 

Începând de azi, județul Buzău are doi noi cetățeni de onoare, fiind vorba de două nume cunoscute în lumea sportului, cărora acest titlu li s-a conferit în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean, care a avut loc în această după-amiază. Unul dintre aceștia nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind una dintre figurile reprezentative ale sportului românesc,  care a făcut ca România să devină cunoscută în tenisul mondial. Este vorba de Ilie Năstase, care, alături de fostul arbitru internațional Valeriu Argăseală, a fost prezent astăzi la Buzău, pentru a primi titlul de cetățean de onoare conferit de administrația locală.

La ședința de azi au mai luat parte prefectul Carmen Ichim și subprefectul Lucian Foca, alături de o serie de invitați ai celor doi foști sportivi omagiați azi și de câțiva buzoieni care au ținut să fie de față la acest moment festiv și să le adreseze câteva cuvinte celor doi.

Oficiile de gazdă au fost îndeplinite de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care a făcut o prezentare a carierelor celor doi invitați speciali, după care a supus la vor proiectele de hotărâri privind conferirea titlurilor de cetățean de onoare.

 

Fostul tenisman Ilie Năstase are origini buzoiene, străbunicul său fiind, primar al comunei Ghergheasa la începutul secolului trecut, iar tatăl său fiind născut în satul Sălcioara, din zona Râmnicu Sărat. Viitorul campion internațional și-a petrecut multe vacanțe din copilărie la bunicii din comuna buzoiană, acesta declarând azi că prima amintire despre de această zonă este legată de covrigii de Buzău, pentru că aici a mâncat primul covrig din viața sa, în jurul vârstei de 4 ani, în timpul unei vizite făcute la Buzău, împreună cu părinții.

Ulterior, a devenit unul din cei mai importanți jucători de tenis ai anilor  1970, fiind desemnat numărul unu mondial în anii 1972 și 1973, câștigând în total 58 de titluri mondiale la simplu, iar la dublu, câștigând împreună cu Ion Țiriac turneele de la Roland Garros, Wimbledon și U.S. Open.

Odată cu conferirea titlului de cetățean de onoare al județului, un club de tenis din Buzău va primi numele marelui sportiv, acesta dând asigurări că se va implica și în înființarea unei academii de tenis la Buzău.

 

Cel de-a doilea titlu de cetățean de onoare a fost conferit fostului arbitru internațional de fotbal Valeriu Argăseală, al cărui nume se leagă, după retragerea din activitate, de clubul Steaua București. Actualul președinte la FCSB s-a născut la Beceni, în județul Buzău, și a absolvit cursurile Liceului Economic din municipiu.

A arbitrat 350 de meciuri în Divizia A și 75 de meciuri internaționale, păstrând permanent legăturile cu Buzăul și interesându-se constant de performanțele sportului buzoian, indiferent de ramură.

În cadrul ședinței extraordinare de azi acesta s-a arătat foarte onorat de titlul conferit, precizând că este cea mai importantă distincție pe care a primit-o până în prezent, prin prisma faptului că este oferită „acasă”. Totodată acesta a dat asigurări că va continua să sprijine mai departe sportul buzoian, în acest sens menținând o permanentă legătură cu autoritățile administrației locale.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*