Importanta starii de spirit in tratamentul cancerului de san
Cercetari recente au relevat faptul ca pacientele care isi pastreaza optimismul in perioada tratamentului au sanse mai mari de vindecare, in timp ce pacientele chinuite de ganduri negre sunt predispuse efectelor secundare.
Optimismul pare sa fie unul dintre cele mai bune medicamente in tratarea unor afectiuni grave. De starea de spirit, spun specialistii, depinde in mare masura eficacitatea terapiei pe care pacientul o urmeaza, efectul placebo avand un rol determinant in ameliorarea si vindecarea unor boli.
Pe acest principiu, efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer de san depind foarte mult de temerile pacientelor. Cele care se tem cel mai mult sufera si cele mai semnificative efecte secundare, arata un studiu recent realizat de cercetatori germani de la Universitatea din Marburg, studiu in care au fost implicate 111 femei operate de cancer de san. Chiar inainte de a incepe terapia cu hormoni, folosind medicamentul Tamoxifen sau inhibitorii de aromataza, cercetatorii au anuntat pacientele sa se astepte la efecte secundare. Ei au descoperit ca 29 la suta dintre paciente, care s-au temut de efecte adverse importante, au avut, doi ani mai tarziu, cea mai scazuta calitate a vietii si a ratei de acceptare a tratamentului.
La polul opus, 8 la suta dintre paciente, care nu s-au asteptat la nici un efect secundar sau alte 63 la suta care s-au asteptat la efecte secundare moderate au suportat mai bine tratamentul si au raportat mai putine neplaceri, dupa doi ani.
Principalele efecte secundare ale terapiei hormonale sunt durerile articulare, cresterea in greutate si bufeurile. „Rezultatele noastre arata ca asteptarile sunt un factor clinic relevant, care influenteaza rezultatul pe termen lung al hormonoterapiei”, a spus profesorul Yvonne Nestoriuc, specialist in medicina psihosomatica si psihoterapie, care a condus acest studiu.
Cu toate acestea, ea recunoaste limitele studiului, cum ar fi faptul ca 40 la suta dintre pacientele care au participat la testare au renuntat, probabil pentru ca aveau deja asteptari negative vis-a-vis de terapia cu hormoni, care este, de fapt, o forma de tratament care completeaza sau se substiuie chimioterapiei si are ca scop limitarea riscului de recidiva, prin inhibarea celulelor tumorale care primesc hormoni.
Specialista considera insa ca o schimbare a asteptarilor inainte de tratament, cu ajutorul psihologilor, ar putea imbunatati rezultatele terapiei cu hormoni. In prezent, Yvonne Nestoriuc conduce un nou studiu, pentru a determina eficacitatea acestui tip de strategie.
Terapia hormonala implica manipularea sistemului endocrin, prin administrarea exogena de hormoni specifici, in particular hormoni steroizi sau medicamente care inhiba producția sau activitatea acestor fel de hormoni (antagonisti hormonali). Deoarece hormonii steroizi motiveaza puternic expresia genetică în unele celule canceroase, modificarea nivelului sau a activității acestor hormoni poate opri din dezvoltare unele cancere sau chiar determină moartea celulelor tumorale.
Hormonoterapia nu este recomandata insa tuturor pacientelor, aceasta fiind posibila numai atunci cand receptorii hormonali au fost identificati in celulele tumorale, ceea ce se intampla in aproximativ 70 la suta din cazurile de cancer de san.