In lupta dintre sanatate si handicap invinge vointa si bunul simt

31 iulie 2013 | 0 comentarii |

La Buzau, Centrul de pregatire pentru o viata indemepndenta a lansat, astazi, un „Atelier al mestesugarilor cu deficiente de auz”.

„Prest Comercial 2000” se numara printre putinii agenti economici buzoieni care si pana acum au oferit posibilitatea calificarii si angajarii unor persoane cu deficiente.

 

Senatorul C-tin Popa a sprijinit proiectul

Senatorul C-tin Popa a sprijinit proiectul

Asociatia ,,Centrul de pregatire pentru o viata independenta in limbaj mimico-gestual” din Buzau a lansat astazi, 31 iulie, proiectul pilot Atelierul mestesugarilor cu deficiente de auz, al carui obiectiv este pregatirea pentru integrarea in campul muncii a persoanelor cu deficiente de comunicare verbala, atat a tinerilor care parasesc sistemul special de educatie, cat si a persoanelor adulte.

Dorim sa dezvoltam un atelier complex, in care sa putem crea produse pe care ulterior sa le putem valorifica si sa asiguram, implicit, si locuri de munca. Vom incerca sa oferim mai mult decat o simpla consiliere, indrumandu-i pe cei care au inclinatie spre croitorie sa-si achizitioneze o masina de cusut si, legal, sa poata dezvolta la randul lor un mic atelier de croitorie, astfel incat sa se poata intretine financiar, sa nu mai fie dependenti de cele cateva sute de lei care le sunt oferite de stat, a declarat Ionica Tarau, managerul proiectului, cu prilejul lansarii.

Un mic atelier de croitorie, cu patru masini de cusut, este deja functional. Instruirea se face cu ajutorul unor profesionisti voluntari in domeniu, alaturi de interpreti in limbaj mimico-gestual.

Proiectul se adreseaza persoanelor cu deficiente de vorbire din toata tara.

 

Sectie confectii

Sectie confectii

Din pacate, angajarea acestor persoane este din ce in ce mai dificila la nivel industrial, pentru ca „unitatile protejate”, care angajeaza de obicei  persoane cu deficiente, au o tot mai slaba desfacere a produselor, legislatia acordand anumite facilitati doar institutiilor/firmelor care au mai mult de 50 de salariati, iar dupa cum se stie, multe si-au restrans activitatea, asa ca nu mai beneficiaza de prevederile legii 448/2006 care reglementeaza aceste aspecte. Potrivit legislatiei in vigoare, agentii economici sunt obligati sa angajeze, la fiecare 50 de angajati, o persoana cu handicap. Daca, sunt obligate sa plateasca la buget salariul acestuia sau pot achizitiona produse de la o unitate protejata.

  „Prest Comercial 2000” este un precursor in domeniul unitatilor protejate si are 21 de angajati cu anumite deficiente, mai ales de vorbire. Daca legislatia s-ar adapta nevoilor socio-economice actuale, mult mai multe persoane cu deficiente si-ar gasi de lucru, dupa cum ne explica ing. Luminita Muscalu.

Iar statul ar avea numai de castigat. Pe de o parte, de la buget nu s-ar mai plati ajutoare sociale si s-ar face economie. Pe de alta parte, mica industrie s-ar putea redresa, iar contributiile la bugetul general consolidat si la cel al asigurarilor sociale ar creste. Totodata, ar creste consumul, din care tot statul ar avea de castigat. Dar, cel mai important, persoanele care au ghinionul de a fi afectate de anumite probleme de sanatate, s-ar putea integra social mult mai usor, nu s-ar mai simti abandonate si nici discriminate.

Asa cum se stie, insa, este nevoie de vointa politica, iar statul nu este cel mai priceput vizionar. Iar in ceea ce priveste sanatatea polulatiei si sanatatea economica, in ultimii 24 de ani nu a dovedit decat ca stie sa faca risipa. Cu mici exceptii…

 

Sala de croit echipamente medicale

Sala de croit echipamente medicale

Inainte de 1990, croitoria, tamplaria si cartonajul erau principalele domenii de calificare de care beneficiau persoanele cu diferite deficiente fizice sau psihice, prin intermediul liceelor de profil sau scolilor profesionale. Ulterior, aceste scoli vocationale s-au desfiintat, iar calificarile s-au putut face doar prin agentiile de somaj sau la locul de munca, prin „unitati protejate”, care functioneaza potrivit Legii 448/2006.

Prest Comercial 2000, in cadrul caruia functioneaza o sectie de confectii si una de mobilier/tamplarie este, asa cum am spus, unul dintre putinii agenti economici buzoieni care au oferit atat cursuri de calificare, cat si locuri de munca persoanelor cu diverse deficiente fizice si/sau psihice.

  „Avem o gama foarte variata de confectii textile. Producem echipamente de lucru si de protectie pentru mediul industrial: salopete, halate, veste, pufoaice, combinezoane, geci, capisoane, caciuli, tricouri pe care le si inscriptionam, la cerere. Confectionam de asemenea costume ignifuge si antiacid, pentru cei care lucreaza in domenii cu astfel de riscuri. Producem, de asemenea, echipamente complete pentru unitaile medicale: halate si costume pentru medici si asistenti medicali, costume pentru salile de operatie, campuri chirurgicale, halate pentru alaptare, capoate pentru femeile internate, lenjerii complete pentru paturile din spitale, costume pentru lucratorii de la Ambulanta si ISU-SMURD”, explica ing. Luminita Muscalu, seful de fabrica.

 

croitorie 3 45Prest Comercial 2000 are si o sectie de tamplarie, in care muncesc la ora actuala „doar trei baieti”, dupa cum ne spune tot ing. Muscalu, lasand sa i se citeasca pe fata regretul ca au ramas atat de putini, tot din cauza crizei.

Avem capacitate de productie si utilajele necesare pentru a produce orice tip de mobilier, inclusiv pentru magazine si de tip industrial. Avem in portofoliu mobilier pentru spitale, cabinete medicale, birouri, scoli, gradinite, camine studentesti si chiar pentru bucatariile si cantinele acestora din urma. Majoritatea persoanelor cu care lucram, atat in sectia de confectii textile, cat si in cea de mobilier, provin din scoli speciale si centre de plasament, care dupa ce au implinit 18 ani li s-a dat drumul pe strazi, fara nicio perspectiva. Noi lucram foarte bine cu ei (au fost si probleme, dar cu totul izolat). Li s-a oferit atat un loc de munca, cat si mici bonusuri: o masa calda la pranz, un loc de cazare temporar, transport gratuit, ajutor in momentul in care si-au cumparat, si-au construit sau si-au mobilat propria casa. Avem doi colegi din Rm. Sarat, sot si sotie, cu deficiente de auz, pe care i-as da exemplu oricui: sunt extrem de bine educati, au mult bun simt, sunt atenti la tot ce trebuie facut, te poti baza pe ei”, puncteaza ing. Muscalu faptul ca multi dintre cei afectati de anumite deficiente fizice, daca sunt ajutati, pot fi persoane perfect adaptate si integrate social, productive, nu asistate social.


Categorii: Companii, Eveniment, Jobs

Adaugati un comentariu


 

*