In timp ce romanii fug de dentist, piata serviciilor stomatologice creste vertiginos

In cursul acestui an, cifra de afaceri pe acest sector a ajuns la un miliard de lei, cunoscand o crestere cu 36 la suta fata de 2015.

 

Un studiu de piata centrat pe piata serviciilor medicale stomatologice din Romania, realizat de Creditinfo, arata ca acest sector s-a dezvoltat puternic in ultima perioada, desi cei mai multi dintre romani nu trec cu anii pe la dentist si nici nu acorda foarte mare atentie igienei orale.

La acest moment, cifra de afaceri pe piata romaneasca a serviciilor stomatologice a ajuns la un miliard de lei, inregistrand o crestere cu 36% fata de anul 2015. Totodata, studiul indica faptul ca profitul companiilor care activeaza in domeniu s-a ridicat la 170 de milioane de lei, iar  in 2016 au intrat pe piata aproape o mie de firme noi, care au deschis clinici si cabinete stomatologice.

Piata serviciilor medicale stomatologice este dominata de companiile private care, la ora actuala, detin peste 90% dintre clinicile si cabinetele stomatologice din tara. La ora actuala, in Romania sunt inregistrate de 4.300 de companii care administreaza clinici si cabinete stomatologice si care au aproape 10.000 de angajati.

 

Cele mai multe dintre acestea – peste 1.300 – functioneaza in Capitala, in ultimii doi ani aici aparand 300 de noi companii care au deschis clinici si cabinete.

Desi Bucurestiul detine cele mai multe clinici stomatologice, cea mai dezvoltata piata pe acest sector este in judetul Timis, unde sunt inregistrate peste 180 de companii care au o cifra de afaceri ce depaseste 53 de milioane de lei, cu un profit de peste 12 milioane lei si mai mult de 400 de angajati.

Topul judetelor este completat de Cluj, cu peste 50 de milioane de lei cifra de afaceri, circa 9 milioane de lei profit si mai mult de 500 de angajati, la aproximativ 220 de firme; Arges, cu aproximativ 47 de milioane de lei cifra de afaceri, 8,5 milioane de lei profit, peste 450 angajati, la circa 150 de companii si Brasov, cu 46 de milioane de lei cifra de afaceri, 8,3 milioane de lei profit, peste 420 de angajati, la aproximativ 170 de companii.

 

Anul 2016 a inregistrat cresteri de aproximativ 27 la suta in domeniul serviciilor medicale stomatologice din Bucuresti, comparativ cu anul anterior. In acest context, clinicile si cabinetele stomatologice au inregistrat o cifra de afaceri de peste 380 milioane lei si un profit de aproape 70 de milioane de lei.

Studiul de specialitate arata si ca numarul companiilor stomatologice a inregistrat in 2016 o crestere de aproximativ 38 la suta, fata de 2015, si aproape s-a dublat comparativ cu anul 2014, cand piata inregistra o cifra de afaceri de aproximativ 560 de milioane de lei.

Specialistii din domeniu sustin faptul ca valoarea costurilor pentru serviciile medicale stomatologice din Romania este cu pana la 70 la suta mai mica decat in tarile din Occident, comparand aceleasi tipuri de materiale si servicii, fapt pentru care Romania este una dintre destinatiile preferate in turismul medical stomatologic.

Cercetarea mai releva faptul ca, in contrast cu dezvoltarea pietei stomatologice, cei mai multi romani nu trec pe la medicul dentist cu anii, stau fara dinti, folosesc, in medie, putin peste un tub de pasta de dinti pe an si schimba periuta o data la doi-trei ani.


Adaugati un comentariu


 

*