Inaugurare cu fast la „Dumbrava minunata”

31 mai 2012 | 2 comentarii |

Dumbrava minunata”, centrul de recuperare in care 70 de copii cu probleme neuropsihice vor primi sprijin specializat in vederea recuperarii, si-a deschis, astazi, portile.

Panglica inaugurala a fost taiata de directorul Directiei de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) – beneficiarul proiectului, Cludia Rosioru, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, Victor Mocanu. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai institutiilor publice din judet, intre care DGASPC, Primarie, Inspectoratul Scolar dar si reprezentanti ai unor ONG-uri, parinti ai copiilor cu probleme de autism, ziaristi.

Un spatiu generos, dotare cu aparatura si materiale de recuperare moderne, sali de terapie primitoare, totul arata „ca la carte”, in asteptarea micilor beneficiari.

 

Liste de asteptare

 

Peste o luna, centrul va deveni functional, iar 40 de copii cu diferite forme de autism vor fi aici internati cu program de zi, in timp ce alti 30 vor beneficia de servicii specializate in regim de ambulatoriu. „Pe lista de asteptare avem deja 100 de copii, dar in judetul Buzau sunt aproximativ 300 de copii cu autism”, a precizat  Claudia Rosioru, aratand astfel necesitatea deschiderii centrului.

La randul sau, Victor Mocanu a declarat ca acesta este „unul dintre proiectele la care am tinut foarte mult in acest mandat, alaturi de noua maternitate, care va fi si ea inaugurata, maine”.

Proiectul „Dumbrava minunata” a fost realizat pe parcursul a 13 luni si a costat 2,429 milioane de lei din care 1,659 milioane de lei reprezinta fonduri europene, iar peste o jumatate de milion de lei, contributia Consiliului Judetean.

In centru vor lucra 30 de specialisti, care au beneficiat de o pregatire speciala, iar pana luna viitoare se vor face angajari.  

 

Ce este autismul?

 

Specialistii spun ca autismul este o problema de sanatate care afecteaza adesea abilitatea unei persoane de a comunica si de a relationa cu cei din jur, severitatea acesteia fiind semnificativ variabila. Autismul pare sa fie prezent peste tot in jurul nostru in ultima vreme, atat in ziare, cat si la TV, pe internet, chiar si pe afise.

Aproape jumatate dintre suferinzi nu au abilitatile necesare comunicarii si integrarii in societate, in timp ce multi, cum ar fi cei care sufera de sindromul Asperger, se pot bucura de o viata sociala aproape normala.

Medicii pediatri, psihiatrii si psihologii sunt de parere ca interventia timpurie este esentiala pentru succesul tratamentului unui copil autist, iar parintii, cu mult mai informati decat in urma cu 10-20 de ani, sunt tot mai atenti la eventualele semne de autism manifestate de copiii lor, de la varste foarte mici. Preocuparea tuturor fata de acest aspect are cote tot mai mari, dar adevarul din spatele acestei afectiuni poate fi unul optimist.

 

Intre handicap si genialitate

 

Autismul a fost descris si diagnosticat pentru prima data in anul 1943, iar acestei boli i-au fost asociate trei caracteristici comune copiilor afectati: prefera relationarea fata de obiecte si nu de oameni, sunt obsedati de mentinerea obiceiurilor (a rutinelor) si a asemanarilor in viata lor, au tendinta de a cauta insingurarea, inchizandu-se fata de lumea din jur.

Vestea buna este ca cele mai mari genii ale istoriei au fost, se pare, diagnosticate cu autism. Printr-o terapie adecvata, cu rabdare si ceva efort, geniul latent poate fi scos la lumina. Inteligenta lor iesita din comun este pusa in evidenta si in celebrul film „Rain Man”, in care personajul interpretat de Dustin Hoffman este un autist genial in calcule matematice.

Este una dintre cele mai mari dorinte pe care le-am avut de cand lucrez in sistemul de protectie a copilului”, a declarat Claudia Rosioru, directorul DGASPC, cu prilejul festivitatii de inaugurare a centrului.

Copiii cu autism sunt speciali. Nu trebuie sa-i tratam ca pe bolnavi, ci ca pe niste oameni speciali care au nevioie de ingrijire speciala, pentru ca exista chiar genii printre ei”, a afirmat si presedintele Victor Mocanu. 

 

Genii autiste ale culturii

 

Michelangelo Di Lodovico Buonarroti Simoni (1475-1564) – unul dintre cei mai importanti artisti ai Renasterii italiene, cunoscut in special pentru sculptura „Statuia lui David” sau pentru pictura de pe tavanul Capelei Sixtine de la Vatican.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – poate cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor. Era un muzician desavarsit inca din copilarie, de la 4-5 ani. In adolescenta era deja considerat un geniu, castigandu-si notorietatea, fapt care i-a scos la iveala insa si problemele de concentrare (simptom intalnit adesea la pacientii autisti, dar nu numai).

Hans Christian Andersen (1805-1875) – cunoscut scriitor danez, autor al unor povesti ca „Ratusca cea urata”, „Craiasa zapezilor” sau „Mica sirena”, era predispus in copilarie la accese de plans ciudate, fiind si usor efeminat. Potrivit jurnalelor lui, avea tendinta de a tanji dupa persoane inaccesibile.

Lewis Carroll (1832-1898) – cunoscut in special pentru opera „Alice in Tara Minunilor”, s-a remarcat si in matematica. Avea dificultati de vorbire, era balbait,  dar era foarte ager la matematica si a fost chiar un mic inventator.

Albert Einstein (1879-1955)  – unul dintre cei mai inteligenti oameni din istorie, care a avut contributii foarte importante in fizica, dar se crede ca ar fi avut sindromul Asperger. Dupa moartea sotiei sale a devenit aproape complet dezinteresat de aspectul lui fizic (parul lui valvoi era celebru).


Categorii: Actual, Eveniment

Comentarii (2)

  1. dan liliana spune:

    mai sunt locuri ptr angajare?

Adaugati un comentariu


 

*