Încep cursurile Școlii de Vară de la Institutul de Psihiatrie Socola

Manifestarea a ajuns la cea de-a patra ediție și ce va desfășura pe parcursul a trei zile, în perioada 13-15 iunie.

 

Mâine debutează cea de-a patra ediție a Școlii de Vară găzduite de Institutul de Psihiatrie Socola, eveniment organizat de unitatea medicală, în parteneriat cu Catedra de Psihiatrie din cadrul UMF Iași și filiala din Iași a Colegiului Medicilor. Evenimentul se va desfășura în perioada 13-15 iunie, iar temele principale alese pentru anul acesta sunt „Importanța autocunoașterii în practica psihiatrică” și „Repere Interdisciplinare în Psihiatrie”.

Organizatorii au precizat însă, într-un comunicat, că tematica acestei ediții va fi una diversă, subiectele variind de la principalele probleme ale patologiei psihiatrice în practică la noutăţi psihofarmacologice, etică medicală şi până la interfaţa cunoaşterii psihicului uman şi astrologie.

Evenimentul este destinat în egală măsură medicilor specialiști, rezidenților și studenților mediciniști, audierea cursurilor fiind liberă, însă pentru eliberarea diplomelor cu credite EMC, rezidenții vor avea de achitat o taxă de 100 de lei, iar medicii specialiști vor plăti 200 de lei.

Pe lângă cursurile programate pe parcursul celor trei zile, programul școlii de vară în psihiatrie mai cuprinde o serie de workshop-uri, o sesiune competiţională de postere şi prezentări de caz interactive.

 

Cursul inaugural al școlii de vară va fi susținut de președintele Colegiului Medicilor Iași,  conferențiar universitar doctor Liviu Oprea, care le va vorbi participanților despre „Rolul eticii medicale în fundamentarea ştiinţifică a disciplinelor medicale”.

Programul primei zile include, de asemenea, cursul despre „Importanţa medicului psihiatru în asistenţa bolilor funcţionale gastro-enterologice”, susținut de profesorul universitar doctor Cristinel Ștefănescu și conferențiarul universitar doctor Gabriela Ștefănescu.

Participanții vor putea lua parte, în prima zi, și la un workshop cu o durată de două ore, moderat de directorul medical al Institutului Socola, dr. Roxana Chiriţă. Tema principală va fi „Dimensiuni ale cunoaşterii psihicului uman”, în cadrul workshop-ului urmând să aibă o intervenție din Statele Unite specialistul în astrologie psihologică Corina Ștefan.

 

Referindu-se la tema propusă în cadrul acestui workshop, dr.Oana-Cristina Creţu, medic primar în cadrul institutului, a precizat că, „în viitor, cunoaşterea de sine ar putea deveni o condiţie esenţială pe care ar trebui să o îndeplinească viitorii psihiatri. Workshop-ul îşi propune să releve importanţa autocunoaşterii în practica psihiatrică, conexiunea cunoaştere-autocunoaştere, prin teorii, concepte, experienţe şi conştientizări. Intenţia noastră este să oferim o cale de acces spre universul interior, integrând şi dimensiunea spirituală a sufletului, spiritului şi conştiinţei. Psihiatria, cu toate controversele care i-au amprentat istoria, rămâne în continuare o specialitate medicală care solicită absolvenţi cu o pregătire profesională complexă. Practica psihiatrică impune psihiatrului în devenire să îşi formeze o viziune proprie asupra dimensiunii psihicului uman, pornind de la filozofia minţii spre cunoaşterea ştiinţifică în psihiatrie. O viziune globală şi integrativă necesită, în primul rând, un demers introspectiv, curajos şi asumat, psihiatrul fiind primul care se expune procesului de autocunoaştere”.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*