Infectiile intraspitalicesti, la vedere

9 februarie 2016 | 0 comentarii |

70 de spitale mari din Romania vor fi incluse in Planul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizare a utilizarii antibioticelor si a antibiotico-rezistentei.

 

raniti salon colectivProblema infectiilor intraspitalicesti, despre care toata lumea stie ca exista, dar in Romania au fost si sunt inca subraportate, a intrat in atentia autoritatilor dupa tragedia de la clubul Colectiv.  S-a recunoscut, atunci, ca cel putin o parte dintre pacienti si-au pierdut viata din cauza complicatiilor suferite in urma contractarii infectiilor nosocomiale.

OMS ne-a atras atentia, in repetate randuri, ca este necesar sa constientizam care este realitatea din spitalele romanesti, sa raportam numarul real de cazuri si sa luam masuri de supraveghere si control al acestora. Secretarul de stat Victor Strambu, a anuntat ca Ministerul Sanatatii a decis ca 70 de spitale de urgenta, institute, spitale mari din tara sa fie incluse intr-un Plan national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizare a utilizarii antibioticelor si a antibiotico-rezistentei.

Infectiile nosocomiale constituie o  problema importanta de siguranta a pacientilor in legatura cu acordarea asistentei medicale, iar gravitatea lor deriva din implicarea frecventa a unor germeni rezistenti la antibiotice si evolutia grava ce apare de multe ori la pacienti cu deficiente ale apararii antiinfectioase.

 

Dr. Victor Strambu

Dr. Victor Strambu

In contextul mentionat, Ministerul Sanatatii sustine ca a organizat un grup de lucru format din specialisti epidemiologi, microbiologi, de boli infectioase si de sanatate publica. Acestia au elaborat un document programatic privind principalele directii de actiune care trebuie urmate in perioada urmatoare in cele mai importante spitale din tara, unde pot aparea mai frecvent infectii nosocomiale si unde se inregistraza cele mai mari consumuri de antibiotice. Acestea vor fi incluse in acest efort organizatoric, profesional si material de prevenire si control al infectiilor nosocomiale.

In urmatoarele 2 luni vom incepe, in 70 de spitale de urgenta, institute,  spitale mari mai multe evaluari pe baza unor chestionare, care vor fi analizate de catre specialistii Institutului National de Sanatate Publica. Se va identifica astfel un calendar de masuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri si metodologii de diagnostic si supraveghere a infectiile nosocomiale si rezistentei la antibiotice, modificari in structura organizatorica si de personal a unitatilor sanitare si completarea echipamentelor si dotarilor necesare activitatii in aceste domenii. Vrem sa dezvoltam programul de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale existent, care este in acest moment un program restransa declarat conf. dr. Victor Strambu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

 

bebe medici Reprezentantul MS a adaugat ca, pe termen mediu, se intentioneaza dezvoltarea in spitale a unor activitati care sa permita utilizarea judicioasa a antibioticelor, supravegherea si interventia eficace, dar si incurajarea raportarii infectiilor nosocomiale, pe baza unor indicatori masurabili.

Obiectivele Planului MS sunt:

I.     Cresterea capacitatii de diagnostic, prevenire si control al infectiilor nosocomiale; imbunatatirea raportarii infectiilor nosocomiale

II.  Imbunatatirea activitatii de supraveghere si limitarea rezistentei bacteriene al antimicrobiene in mediul spitalicesc

Principalele directii de actiune

I.1. Cresterea capacitatii de identificare a pacientilor infectati/colonizati cu germeni ce reprezinta risc major epidemiologic (cresterea capacitatii de orientare clinica si a calitatii activitatii de laborator): imbunatatirea performantelor laboratoarelor de microbiologie si a capacitatii de orientare clinica privind IN

I.2. Eficientizarea activitatilor de prevenire si control a infectiilor nosocomiale si extinderea sferei de acoperire a acestora; imbunatatirea raportarii prin modificarea perceptiei pinitive a disgnosticarii si declararii acestora

II.1. Imbunatatirea modalitatilor de utilizare a antibioticelor in spitale: prescrierea dupa protocoale, aviz specializat pentru antibioticele de rezerva, monitorizarea si interpretarea rezistentei bacteriilor cu risc major dupa standarde unitare

II.2. Cresterea nivelului de cunoastere al personalului medical privind infectiile nosocomiale si rezistenta bacteriana cu modificarea perceptiei punitive a diagnosticarii si declararii acestora  

 

infectii intraspitalicestiMinisterul Sanatatii recunoaste astfel ca detectia, supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale, precum si limitarea rezistentei la antibiotice constituie o prioritate pentru sistemul medical romanesc. In acest context, Guvernul a dispus luarea de masuri pentru imbunatatirea capacitatii spitalelor din Romania de a depista si a tine sub control infectiile intraspitalicesti.

Estimari globale europene din ultimii 10 ani arata ca 5,5-7,5% din totalul pacientilor internati contracteaza astfel de infectii.

In Romania, raportarile oficiale (comunicate de spitale) sunt doar de 0,2-0,25%. Date mai credibile au fost furnizate de participarea la un studiul european, in anul 2012, respectiv un procent minim de 2,7%, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta circa 100.000 de cazuri inregistrate anual in Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*