GSK a inchis fabrica de medicamente Europharm de la Brasov

9 februarie 2016 | 0 comentarii |

Decizia a fost luata dupa mai multe incercari esuate de vindere a afacerii, grupul farmaceutic decizand inca din anul 2013 sa renunte la fabrica din Romania.

 

GSK-EuropharmIncepand din acest an, fabrica de medicamente Europharm din Brasov isi inceteaza activitatea grupul farmaceutic britanic GSK, cel care o detinea, decizand sa puna lacatul pe poarta dupa mai multe incercari nereusite de vanzare catre o alta companie. Fabrica de la Brasov derula afaceri de 100 de milioane de euro pe an, la finele lui 2014 fiind al doilea mare producator de medicamente din tara, dupa Terapia Cluj. Inchiderea sa este considerata a doua mare pierdere a unei fabrici romanesti, dupa esecul fabricii Nokia de la Jucu, Romania pierzand totodata unul din cei mai importanti producatori de medicamente autohtoni, chiar daca o mare parte din medicamentele produse la Brasov mergeau catre export.

Fabrica a fost preluata in doua transe de grupul farmaceutic britanic GSK, care a cumparat in 1998 65% din actiuni platind 29,25 de milioane de dolari, pentru ca restul de 35% din actiuni sa fie cumparate in 2003, cu o suma estimata la 15 milioane de dolari.

In anii care au urmat, fabrica de medicamente de la Brasov s-a dezvoltat, in perioada 2000-2012 avand o cifra de afaceri cumulata de 576 de milioane de euro, cu un profit net de 28 de milioane de euro.

 

europharm medicamenteLa jumatatea anului 2013, reprezentantii grupului GSK au facut insa un anunt care a socat la acea vreme industria farmaceutica romaneasca, comunicand ca au decis sa renunte la fabrica de medicamente de la Brasov. Decizia nu avea nicio legatura cu performanta fabricii, care mergea foarte bine la acel moment, ci cu faptul ca la nivelul grupului aparuse o supracapacitate pe partea de capsule si comprimate orale, pe fondul vanzarilor tot mai scazute la aceste categorii de produse. Fabrica de la Brasov era unul dintre producatorii care puneau pe piata astfel de medicamente, iar in conditiile date, continuarea productiei devenea neprofitabila, alimentand si mai mult supracapacitatea de capsule si comprimate.

Intentia celor de la GSK a fost initial aceea de a vinde fabrica de la Brasov, dar, desi la inceput s-au aratat multi amatori de a o prelua, negocierile au esuat, rand pe rand.

 

GSK medicamenteGSK mai anuntase ca, in situatia in care pana la jumatatea anului 2015 nu va reusi sa vanda Europharm, va recurge le inchiderea fabricii, lucru care din pacate s-a si intamplat. Pana spre finalul anului trecut nu a fost gasit niciun cumparator, asa ca in luna decembrie  a fost sistat definitiv procesul de productie, iar in prezent se desfasoara procesul de incetare definitiva a activitatii fabricii, care se va incheia luna viitoare. O parte dintre cei peste 200 de angajati ai fabricii au fost deja disponibilizati, iar cei care au mai ramas vor intra in somaj dupa ce activitatea Europharm va inceta definitiv, iar fabrica de medicamente va fi declarata oficial inchisa.

Tot sub brandul Europharm isi desfasoara activitatea si o companie de distributie de medicamente, companie care nu va fi insa cu nimic afectata de inchiderea fabricii de la Brasov si va continua sa functioneze in cadrul grupului GSK. Grupul a mai detinut, tot sub brandul Europharm, un lant de farmacii care a fost tranzactionat in 2005 catre Sensiblu, cumparatorul platind aproximativ 10 milioane de euro pentru preluarea lantului farmaceutic.

 


Categorii: Actual, Business

Adaugati un comentariu


 

*