Infiltrații PRP realizate în premieră în Buzău, de medicul Valentin Hiohi

8 aprilie 2024 | 1 comentariu |

Pacienții pot scăpa acum, la Spitalul Angi San, de durerile de spate, de umăr, de șold sau de genunchi, printr-o procedură modernă, care durează doar 15 minute.

 

Dr Valentin Hiohi

În premieră pentru medicina buzoiană, dr. Valentin Hiohi, medic specialist ortopedie și traumatologie, a adus la spitalul Angi San tehnologia PRP – infiltrațiile cu plasmă proprie îmbogățită în trombocite (preparat autolog cu plasmă condiționată), una dintre oțiunile moderne pentru tratarea diverselor probleme articulare.

„Deși tehnologia a mai fost folosită în Buzău pentru intervenții estetice, este pentru prima oară când aceasta este utilizată în scop terapeutic, pentru tratarea unor afecțiuni precum: osteoartrită, osteocondroză, periartrită, tendinopatii, leziuni ale ligamentelor și mușchilor, spasme musculare ale gâtului, umerilor spatelui sau picioarelor, resorbție osoasă, reabilitare după operație sau accident, dureri ale spatelui, umărului, șoldului și genunchiului”, transmit reprezentanții Angi San.

Administrarea acestor infiltrații poate contribui la amânarea unor intervenții chirurgicale invazive, prin stimularea celulelor sănătoase și accelerarea proceselor de vindecare naturală a țesuturilor lezate, încetinind degradarea progresivă a acestora în timp.

 

Infiltrațiile PRP cresc viteza de vindecare

 

Infiltrația cu PRP sau cu plasmă (platelet – rich plasma) este un tratament biologic care se adresează afecțiunilor musculoscheletale și reprezintă cea mai recentă metodă de tratare a afecțiunilor ligamentare și articulare de diferite etiologii, fără medicamente de sinteză sau alte produse farmaceutice. Plasma hiperconcentrată, care se administrează injectabil, la nivel intraarticular, conține de 9 ori mai multe trombocite decât sângele circulant al pacientului, fapt ce contribuie la vindecarea țesuturilor ligamentare și articulare mai rapid și fără efecte adverse.

Vorbim din ce în ce mai des despre medicină regenerativă, iar în această categorie intră și infiltrațiile PRP. Acestea au un conținut trombocitar îmbogățit, obținut din sângele venos al pacientului, care este recoltat în cabinetul medicului, înainte de procedură. Acest sânge se centrifughează și se separă astfel factorii de creștere – trombocitele, deasupra unui gel. Ulterior, aceste trombocite se recoltează din interiorul eprubetei și se injectează în zona afectată de durere, cel mai frecvent intraarticular, la nivelul genunchiului, umărului sau gleznei, în funcție de patologia la care avem nevoie să ne adresăm, explică medicul bucureștean Valentin Hiohi, colaborator al spitalului Angi San din Buzău.

 

Scapi de durere în doar 15 minute

 

Dr. Valentin Hiohi recomandă ca, înainte cu o zi de procedură, pacientul să se hidrateze corespunzător și să consume 2 – 3 litri de apă, pentru a îmbunătăți calitatea sângelui venos recoltat. De asemenea, este important ca pacientul să nu aibă vreo infecție virală sau bacteriană a tractului respirator și să nu fie sub tratament antibiotic sau antiinflamator de lungă durată.

Odată îndeplinite aceste condiții, medicul va recolta aproximativ 10 ml de sânge, în eprubete speciale. Prin centrifugarea sângelui, timp de 5 – 10 minute, cu ajutorul unui dispozitiv specific, se va colecta plasma obținută, pe care medicul o va injecta apoi în zona cu probleme, sub ghidaj ecograficAdministrarea se realizează fără anestezie, în regim ambulator, în cabinetul medicului, în aproximativ 15 minute”, a detaliat dr. Hiohi.

Cel mai frecvent, pacienții optează pentru infiltrații cu PRP în genunchi, în afecțiuni articulare care au cauze inflamatoare sau traumatice și care scad, în timp, calitatea vieții pacienților, între cele mai supărătoare simptome fiind durerea.

 

Efectul PRP se resimte în 2-3 săptămâni

 

Procedura nu este dureroasă, iar pacientul nu va avea nevoie de mijloace de sprijin sau de imobilizare.

„După intervenție se recomandă pacienților să evite efortul fizic intens pentru cel puțin 24 de ore și să aplice pungi cu gheață pe locul cu probleme, de 2-3 ori pe zi, pentru a scădea inflamația asociată procedurii medicale. Este contraindicată administrarea de medicamente antiinflamatoare pacienților care au necesitat infiltrații cu PRP”, recomandă specialistul.

În funcție de severitatea afecțiunii și complexitatea cazului, medicul ortoped poate recomanda efectuarea a 1 până la 3 infiltrații, la un distanță de 1-2 săptămâni una de cealaltă.

Efectul infiltrațiilor PRP se va resimți în aproximativ 2-3 săptămâni după procedură și poate dura 6-9 luni după finalizarea terapiei. Dupa finalizarea tratamentului, pacienții sunt sfătuiți să urmeze un program de fizioterapie și kinetoterapie, pentru a imbunătăți tonusul muscular și funcția articulară.

 

* Dr. Valentin Hiohi este medic specialist ortopedie și traumatologie, și profesează în București, având o bogată experiență în domeniu, acumulată atât în spitale de stat, cât și în unități medicale private din țară și străinătate.

Este absolvent al multiple cursuri internaționale de perfecționare, fiind specializat în medicina artrozică, preartrozică și traumatologie sportivă, soluții minim invazive ale coloanei vertebrale și ale nervilor periferici, puncții biopsie ghidate CT, dar și în infiltrații PRP de ultimă generație.

Pacienții spun că este „un medic care abordează integrativ suferințele celor care îi trec pragul, punând mai presus de orice starea de bine și recuperarea rapidă”.

La Buzău, dr. Valentin Hiohi oferă consultații, proceduri și intervenții chirurgicale în cadrul secției de ortopedie din cadrul spitalului Angi San, alături de chirurgii ortopezi buzoieni Dragoș Porumb și Dan Mihai.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Alina Olteanu spune:

    Bună ziua! Această procedură este indicată și pt pacienții cu DZ insulinodependent? Menționez ca am 45 de ani, am diabet de 20 de ani, fac insulina de la debutul bolii și am o periartrita scapulohumerala. Am făcut fizioterapie, kinetoterapie, durerile m au lăsat dar nu mi am recăpătat mobilitatea. Mulțumesc!

Adaugati un comentariu


 

*