Ingerii se intrec sa salveze vieti

20 aprilie 2015 | 1 comentariu |

Sase vieti au fost salvate de un inger de numai 7 ani si un altul septuagenar, chiar in ziua in care se celebra Ziua Nationala a Transplantului si 15 ani de la primul transplant hepatic in Romania!

 

operatie-transplant-ficatIngerii sunt printre noi, auzim adesea. Iar eu cred ca este asa, pentru ca in fiecare clipa se petrec minuni in jurul nostru, chiar daca nu suntem capabili intotdeauna sa le vedem. Cum altfel sa intelegem faptul ca in chiar ziua in care medicii care au efectuat sute de transplanturi si pacientii lor au celebrat, la Academia Romana, Ziua Nationala a Transplantului si 15 ani de la realizarea primului transplant hepatic reusit in tara noastra, doi ingeri aflati in moarte cerebrala au salvat alte sase vieti? Iar ziua a fost una speciala si din punct de verere religios, pentru ca Biserica Ortodoxa celebra Izvorul Tamaduirii.

Despre aceste zile cu o semnificatie deosebita pentru cei care au primit a doua sansa la viata as fi vrut sa scriu imediat, dar cred ca astazi, cand avem certitudinea ca cei care au primit organele salvatoare au sanse mari sa-si recapete viata normala, este mai potrivit sa fac o trecere in revista a evenimentelor.

Tot RESPECTUL pentru familiile care au putut sa-si invinga durerea si au acceptat sa doneze organele unor fiinte dragi, pentru a salva alte vieti!

 

*Citeste si „15 ani de la primul transplant hepatic din Romania”

 

12 aniVorbind despre ingerii care salveaza vieti, spun, cu mana pe inima, ca m-a impresionat pana la lacrimi faptul ca in aceasta zi cu profunda semnificatie vindecatoare, un inger a plecat la ceruri, lasand in urma un altul, care va incepe o viata noua. De fapt, un copil care abia implinise 7 ani si se afla in moarte cerebrala a salvat un alt copil, de 12 ani. O maladie genetica, cunoscuta ca Boala Willson, a facut ca acest baiat sa stea mai mult prin spitale, iar la doi ani dupa ce medicii l-au diagnosticat, afectiunea hepatica ajunsese in faza terminala. Trecuse deja printr-o decompensare, prin mai multe episoade de insuficienta hepatica fulminanta, iar transplantul era ultima lui sansa. Aceasta a venit de la parintii celui mic, oameni cu suflet mare, care au acceptat sa-i doneze organele. Suferinta copilului de 12 ani a luat sfarsit sambata, cand a fost operat, iar medicii i-au transplantat un organ sanatos. „M-a intrebat mereu… de ce mi se intampla mie, mama? Nu-mi vine sa cred ca a venit ziua asta”, a reusit sa rosteasca, printre lacrimi, mama copilului bolnav, multumind parintilor care in ciuda suferintei, au acceptat sa-i doneze fiului ei, ficatul baietelului lor.

 

transplant de ficatIn ciuda varstei fragede, baiatul simte, pe de o parte, tristete, pentru ca un copil de numai 7 ani a trebuit sa piara pentru ca el sa fie salvat. Pe de alta parte, el este recunoscator lui Dumnezeu ca i-a dat sansa de a scapa de suferinta. Dupa ce se va recupera, cea mai mare dorinta pe care si-a exprimat-o este sa poata juca fotbal.  Medicul Irinel Popescu l-a asigurat ca acest vis i se va putea indeplini mai repede decat se asteapta. „Operatia a decurs bine. Fiind vorba de un donator tanar, cu un ficat perfect, lucrurile au decurs foarte bine sub aspectul interventiei in sine. Pe de alta parte, are sansa sa joace fotbal, pentru ca bolnavii cu transplant hepatic, de obicei se recupereaza integral. Exista chiar un caz al celebrului fotbalist de la Barcelona care a facut fotbal de performanta… Asa ca, vorbind de fotbal de curtea scolii, chiar nu e nicio problema”, a explicat medicul.

Emotionata, mama s-a rugat ca baiatul ei sa se faca bine. „Nu-mi vine sa cred, o sa fie bine, o sa duca o viata normala, ca ceilalti copii. Multumim familiei care ne-a dat acest ajutor“, a spus mama baiatului.

 

*Citeste si „Transplantul, sansa unei noi vieti”

 

Prof. dr. Ioanel Sinescu

Prof. dr. Ioanel Sinescu

Nu doar viata baietelului care se afla in suferinta si caruia i-a fost transplantat ficatul a fost salvata de micul inger, ci si cele ale doi adulti, de varsta parintilor lui. Intr-o alta sala de operatie, tot la Institutul Clinic Fundeni, unde sute de vieti au fost salvate prin transplant, o femeie de 34 de ani si un barbat de 38 de ani care depindeau de dializa de ani buni, au primit cate un rinichi salvator. Selectia pacientilor nu a fost deloc usoara, intrucat organele proveneau de la un copil. „Masa fiecarui rinichi poate face fata intr-un organism care are in jur de 50 de kilograme. In masura in care vor functiona foarte bine si suntem convinsi de asta, rinichii vor creste, asa incat masa se va dezvolta tot mai mult”, a spus profesorul Ioanel Sinescu.

Amandoi se simt bine si sunt siguri ca ingerasul care le-a salvat viata ii vegheaza de sus si ii va ajuta sa duca o viata normala. „Va fi monitorizata riguros, toata evolutia lor, astfel incat rinichii transplantati sa isi gaseasca conditii perfecte de functionare in noile organisme”, a mai spus profesorul Sinescu, mentionand ca acesta nu este primul caz in care organele unui copil salveaza alte vieti.

 

AndradaTransplanturile de ficat si rinichi se fac la Fundeni pe banda rulanta. In urma cu cateva zile, Iustin, un baietel curajos, de numai 5 ani, a primit si el sansa de a fi salvat prin transplant. Acum se pregateste sa plece acasa, sa mearga la joaca, sa faca ceea ce fac si alti copii de varsta lui.  Sunt foarte bine. O sa joc baschet, o sa colorez…”, spune copilul, fericit ca a scapat de chin.

Andrada, o fetita de numai 7 ani, a fost supusa tot unui transplant de ficat. Este extrem de optimista si ne da tuturor o lectie de curaj. S-a ridicat deja din pat si numara, nerabdatoare, zilele pana cand va fi externata si va merge acasa, unde o asteapta un fratior mai mare. Ce o sa fac acasa? O sa ma joc cu fratele meu mai mare. Poate o sa ma supere, poate ma bate pe mine ca e mai mare, dar totusi e cel mai bun frate”, spune fetita inocenta, dar care stie sa pretuiasca sanatatea, acest bun pe care multi dintre noi il neglijam, ca pe un dar sfant.

In 2014, in Romania au fost realizate 543 de transplanturi: 311 renale, 122 de ficat, 4 cardiace, 6 de pancreas si 100 de cornee.

 

*Citeste si „Triumful vietii dupa transplant, ca o primavara existentiala”

 

Prof. dr. Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu

In cei 15 ani de cand profesorul Irinel Popescu a realizat cu succes primul transplant de ficat din Romania la Institutul Clinic Fundeni, 639 de pacienti au fost salvati prin transplant hepatic, iar ficatul prelevat nu a provenit doar de la donatori decedati, ci si de la donatori in viata.

Numai anul trecut s-au realizat 122 de transplanturi de ficat.Dupa 15 ani s-a ajuns la ceea ce se cheama un centru cu volum mare. S-a deschis al doilea centru de transplant hepatic la Regina Maria, sunt echipe capabile sa faca independent o operatie de transplant, mai multe echipe, care nu vor permite niciodata sa se piarda vreun donator”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, cel care a pus bazele scolii romanesti de transplant de ficat si carui i se spune, pe buna dreptate, parintele transplantului de ficat din Romania.

 

transplant-irinel-popescuIn aceeasi zi in care s-au implinit 15 ani de la primul hepatic din Romania, la spitalul Floreasca, o femeie de 75 de ani, aflata in moarte cerebrala, a devenit donator si a salvat alte 3 vieti. Un barbat de 60 de ani a primit ficatul, iar alti 2 pacienti au beneficiat de cate un rinichi.

Barbatul, care de acum are un ficat nou, suferea de o forma grava de ciroza hepatica. Ceilalti doi beneficiari ai organelor septuagenarei se aflau de multi ani pe dializa, iar acum au primit, odata cu rinichii acesteia, o noua sansa la viata.

Imi scot palaria, inca odata, in fata familiilor care au acceptat sa doneze organele unor fiinte dragi si a medicilor care au facut din nou minuni, salvand vieti, confirmand ca ingerii sunt printre noi si ca in preajma noastra se intampla minuni in fiecare clipa.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Sanatate beneficiarilor, multumiri familiilor donatorilor, amintire vesnica DONATORILOR!

Adaugati un comentariu


 

*