Dati un leu pentru salvarea Institutului Cantacuzino!

Medicul Constantin Ionescu-Targoviste, presedintele Asociatiei Medicale Romane, a anuntat ca impresionat de mobilizarea studentilor la Medicina, care au cerut autoritatilor sa ia masuri pentru a nu lasa Institutul sa dispara, a decis infiintarea unui fond pentru salvarea acestuia.

 

conferinta congresCeea ce autoritatile romane nu sunt capabile sau nu vor sa faca, pentru ca o institutie medicala etalon precum este Institutul Cantacuzino sa revina la normalitate, a fost asumat de profesionistii care stiu ce valoare are o astfel de unitate strategica. Pe principiul pe care a fost construit Ateneul Roman, profesorul Constantin Ionescu-Targoviste vrea sa salveze si Institutul Cantacuzino. Putini stiu astazi ca Palatul Ateneului Roman s-a cladit cu banii proveniti dintr-o subscriptie publica, in urma organizarii unei loterii nationale (500.000 de bilete in valoare de un leu), apelul adresat cetatenilor de naturalistul Constantin Esarcu (1836-1898), fondatorul Societatii Ateneul Roman, sunand ca o chemare populara, printr-un slogan aparent banal: Dati un leu pentru Ateneu!.

 

Institutul Cantacuzino

Institutul Cantacuzino

Ei bine, zilele acestea, cu prilejul celui de-al IX-lea Congres al celei mai vechi asociatii a medicilor din RomaniaAsociatia Medicala Romana (infiintata inca din 1857, de academicienii Nicolae Kretzulescu, Gheorghe Polizu si Alexandru Davila), s-a pus problema salvarii Institutului Cantacuzino folosind un principiu asemanator.

Astfel, situatia cercetarii romanesti in domeniul medical a fost unul dintre subiectele fierbinti ale congresului, subiect din discutia caruia nu putea fi exclusa problema Institutului Cantacuzino,  unitate de referinta in peisajul medical romanesc, aflata pe linie moarta de mai mult vreme. La acest capitol, presedintele asociatiei, profesorul Constantin Ionescu-Targoviste, fost director al Institutului Nicolae Paulescu, s-a declarat un sustinator infocat al reabilitarii Institutului Cantacuzino si al reluarii productiei de vaccinuri, declarand ca acesta este deja un brand ramanesc, asociat cu Institutul Pasteur din Franta.

 

Prof.dr..Constantin Ionescu-Targoviste

Prof.dr..Constantin Ionescu-Targoviste

In cadrul lucrarilor congresului, medicul Constantin Ionescu-Targoviste a facut un scurt istoric al crizei prin care trece Institutul Cantacuzino, spunand ca totul a inceput in momentul in care unitatea a facut vaccinuri antigripale, iar cineva din Ministerul Sanatatii a considerat ca nu corespund si s-a dat dispozitie sa se importe din strainatate”. Acesta a mai adaugat ca Institutul Cantacuzino este un institut totalmente strategic si ca  „studiile epidemiologice si bolile aparute in ultimii ani – Ebola, virusi de tot felul, H5N1, gripa aviara – arata ca avem nevoie urgenta de institut, care trebuie sa produca pentru noi si care poate si exporta. Nu sa importam noi pentru ca am distrus ceea ce aveam”. Totodata, presedintele Asociatiei Medicale Romane a mai prezentat si care sunt, in opinia sa, pasii ce trebuie urmati pentru reabilitarea institutului. „Tot ce este strategic trebuie adus la parametrii normali de functionare. Trebuie eficientizat totul. Si trebuie pusi la conducere manageri competenti, cu forta si viziune. De la profesorul Stefan Combiescu incoace, institutul nu a mai fost condus asa cum trebuie. Iar managerul trebuie sa se bata cu cei care iau decizii pe hartie, in birourile din ministere”, a mai precizat acesta.

 

Studentii - lant uman la Cantacuzino

Studentii – lant uman la Cantacuzino

In acest context, Constantin Ionescu-Targoviste a anuntat ca asociatia pe care o conduce se va implica activ in reabilitarea institutului si, ca o prima masura luata in acest sens, va fi infiintarea unui fond special destinat salvarii unitatii. Fostul director al Institutului Nicolae Paulescu a marturisit ca a luat aceasta decizie, impresionat fiind de reactia studentilor la Medicina care fac cursuri de microbiologie la Cantacuzino. Acestia s-au mobilizat si au protestat in strada, cerand autoritatilor sa ia masuri urgente pentru ca institutul sa nu fie tras pe linie moarta, iar in urma acestor actiuni, membrii Asociatiei Medicale Romane au luat decizia de a infiinta fondul destinat salvarii Institutului Cantacuzino.

Vorbind si la modul general, medicul a mai declarat ca niciodata, din 1980 pana in prezent, cercetarea romanesaca „nu a cunoscut un gol mai mare ca in ultimii doi ani”. In opinia sa, activitatea de cercetare ar putea fi profitabila, insa cu conditia sa se asigure o finantare suficienta si un management corespunzator. „Daca din 100 de proiecte, trei duc la realizarea unor produse, se acopera din plin cheltuiala cu toate. Ramanem adesea fara reactivi, esentiali in cercetare si foarte scumpi. Iar daca nu sustinem cercetarea romaneasca, daca nu facem produse romanesti, in orice domeniu, vom ramane vesnic importatori. La Institutul Cantacuzino produceam, prin metode imune, inclusiv reactivi”, a mai declarat presedintele Asociatiei Medicale Romane.

 



Comentarii (3)

  1. Sufletulcumesimplu spune:

    De unde?! Mi l-a luat Băsescu, Udrea, Boc etc, să-l dea ei.:)

  2. Veronica Ceapraga spune:

    O parte din averile celor corupti si arestati sa fie distribuita si catre acest institut!

  3. Marin Ion spune:

    Sa ne tineti la curent cu initiativa. Chiar voi dona o suma pentru acest proiect.
    Iar pentru autoritatile romane n-am decat o singura remarca: SA VA FIE RUSINE !

Adaugati un comentariu


 

*