Inspectorii sanitari, în misiune pe Litoral și în Delta Dunării

Odată cu perioada vacanței au debutat și controalele specifice, efectuate în perioada sezonului estival, fiind înființat un comandament format din 48 de inspectori detașați din toată țara.

 

Stațiunile de pe Litoral și din Delta Dunării sunt pregătite să facă față vârfului de sezon estival, iar în zilele următoare vor fi luate cu asalt de turiști. Odată 1 iulie, când elevii și studenții au terminat cu examenele și au intrat în vacanță, afluxul de turiști crește, iar hotelierii profită din plin, prețurile la cazare au crescut spectaculos și chiar se estimează că vor mai urca, după jumătatea acestei luni.

Odată cu hotelierii și administratorii de unități de alimentație publică, autoritățile din Sănătate au trecut, la rândul lor, la punerea în aplicare a planurilor de acțiune specifice sezonului estival, anunțând o serie de controale ce vor avea loc în special la malul mării și în deltă, până la finele lunii august. Astfel, în timp ce hotelierii schimbau prețurile la cazare în prima zi a lunii, primele echipe de inspectori sanitari au „debarcat” pe Litoral, având misiuni precise pe care au început să le ducă la îndeplinire chiar de azi. Acestea constau în verificarea respectării normelor privind apele de îmbăiere naturale, ştranduri, piscine, modul de organizare a posturilor de prim ajutor, precum şi respectarea prevederilor normelor de igienă în unităţile de cazare, în special în cele care organizează activităţi similare taberelor şcolare.

 

La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un comandament de control din care fac parte 48 de inspectori sanitari detașați din țară, care se află de ieri pe Litoral, în scopul efectuării acțiunilor de control care vor avea loc până pe 31 august, potrivit unui comunicat transmis de MS.

Inspectorii sanitari vor supraveghea, astfel, modul în care sunt respectate normele de sănătate publică în unităţile de pe Litoral și din Deltă, astfel încât turiştii să nu fie expuși unor riscuri de îmbolnăvire. „Am înființat un comandament de control format din 48 inspectori sanitari, majoritatea detașați din țară.  Scopul acestor acțiuni este de a supraveghea modul în care sunt respectate normele de sănătate publică în unitățile de pe litoral, astfel încât turiștii să-și poată petrece vacanțele în condiții de siguranță, fără riscuri de îmbolnăvire. În cazul în care vor fi constatate deficienţe, se vor aplica măsuri conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, citată în comunicatul MS

 

Inspectorii Autorității Naţională Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) s-au mobilizat cu o săptămână mai devreme, lansând la rândul lor „Comandamentul Sezon Estival 2018”. Acțiunile au fost demarate în urmă cu o săptămână, principalele misiuni ale acestora constând în verificarea modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.

Comandamentul ANSVSA este format din 60 de inspectori, de asemenea, detașați de la circumscripțiile județene din țară, aceștia fiind sprijiniți de un autolaborator dotat cu echipamente specializate pentru efectuarea unor teste rapide. Inspectorii şi autolaboratorul îşi desfăşoară activitatea conform unui program prestabilit dar, vor prelua şi vor verifica şi sesizările primite din partea cetăţenilor. În acest sens a fost pus la dispoziţie numărul telefon al Comandamentului Sezon Estival –  0786 577 007 – unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

 

Unitățile vizate de controalele inspectorilor sanitar-veterinari sunt cantinele taberelor şcolare, depozitele alimentare, unităţile de tip supermarket şi hipermaket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, berurile de pe plajă, restaurantele şi alte unităţi de alimentaţie publică în care se prepară şi se servesc alimente.

În cadrul misiunilor, inspectorii sanitari de la Ministerul Sănătății și cei de la ANSVSA vor colabora, beneficinid și de sprijinul inspectorilor de la Protecția Consumatorului, polițiștilor și jandarmilor, care vor efectua, la rândul lor, acțiuni specifice pe toată durata sezonului estival.

Echipele de control vor avea în vizor 450 de unităţi de cazare, 600 de unităţi de alimentaţie publică și 4 tabere şcolare care funcționează pe Litoral și  220 de unităţi de cazare, 160 de unităţi de alimentaţie publică şi 4 tabere şcolare din Delta Dunării.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*