Invenția care „redă” simțul tactil purtătorilor de proteze

O echipă de ingineri americani a creat o „piele” elctronică ce le va permite utilizatorilor de proteze pentru mâini să se bucure de simţul atingerii.

 

Persoanele care și-au pierdut unul sau ambele brațe și sunt nevoite să le înlocuiască cu proteze, ar putea simți din nou senzația atingerii la nivelul mâinilor, chiar dacă, odată cu pierderea membrelor superioare și-au pierdut și simțul tactil la acest nivel. Pentru a veni în sprijinul acestor persoane, o echipă de ingineri americani a creat o „piele” electronică pe care eu denumit-o E-derma, fiind vorba de un dispozitiv extrem de complex, menit să redea senzaţia de atingere prin vârful degetelor, prin intermediul protezelor ce înlocuiesc brațele amputate.

Luke Osborn, specialist în bioinginerie medicală și membru al echipei care a lucrat la această invenție spune că E-derma este dispusă pe suprafața protezei, la fel cum pielea acoperă brațul, iar prin intermediul unei rețele de senzori și circuite, senzația tactilă este transmisă către creier.

Este un lucru interesant şi nou, deoarece acum putem lua o proteză pentru mână care se află deja pe piaţă, dotată cu o E-dermă care îi poate indica purtătorului dacă el sau ea apucă ceva care are formă rotundă sau puncte ascuţite”, a declarat acesta, adăugând că metoda a fost inspirată de biologia umană, complexa reţea de receptori pentru atingere şi durere care ajunge la creier fiind imitată de această piele electronică.

 

E-derma transmite informaţii persoanei care a suferit o amputaţie prin stimularea nervilor periferici din braţ, într-un mod non-invaziv, prin piele.

Monitorizând activitatea cerebrală prin electroencefalogramă, echipa de cercetători a putut afla că subiectul testat a înregistrat aceste senzaţii în mâna-fantomă. Apoi, cercetătorii au conectat aceste date obţinute cu ajutorul E-dermei cu voluntarul, printr-o metodă non-invazivă numită stimulare electrica transcutanată nervoasă sau TENS. Subiectul a perceput astfel durerea la atingerea unui obiect ascuţit şi lipsa durerii la atingerea unui obiect rotund.

Subiectul a testat dispozitivul timp de un an, iar alţi patru voluntari s-au oferit să participe la alte experimente pentru analizarea răspunsului senzorial, cu excepţia temperaturii pe care e-derma nu o poate percepe.

Oamenii de ştiinţă au declarat că au în plan dezvoltarea unor sisteme similare și pentru protezele pentru membrele inferioare.

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*